Foto: elixir
Tento recept mám zo starodávne ladenej kuchárskej knihy, s úpravami. Svitky by mali byť tradičné české jedlo. Cesto je vaječné, jemné...
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
3 ks |
|
300 ml |
|
5 PL (alebo celozrnná) |
|
|
|
1 PL |
|
Omáčka: | |
150 g (alebo viac) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
|
|
Tvarohová zmes (kto chce): | |
100 g |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Do zohrievajúcej sa rúry dáme nádobu na pečenie i s maslom, nech sa nám tiež vyhreje. Vajcia, mlieko, múku (použila som špaldovú) a soľ zmiešame, vyšľaháme cesto, ktoré bude dosť tekuté, potom ho vlejeme do vyhriatej nádoby. Dáme piecť.
-
2
Vodu (objemovo 1/3 množstva lekváru) zmiešame s lekvárom a varíme za stáleho miešania na slabšom plameni, kým sa nám lekvár nerozpustí. Pridáme škoricu, rum a šťavu z citróna. Na záver dochutíme medom.
-
3
Keď sa zvitok dopečie, polejeme ho slivkovou zmesou a podávame. Na poznámku od ebaka pridávam, že kto chce, ako prílohu dá k zvitku tvarohovú zmes. Dobrú chuť. :)
Keď som bola tínedžerka, moja obľúbená hudobná skupina v texte mala "čo je staré, je opäť nové a čo je nové, je opäť staré" Len časom som dokázala pochopiť, čo tých chceli povedať a myslím, že aj pri receptoch takéto tvrdenie platí obzvlášť. :)
Omáčka ozaj nemá chybu :) Podľa mňa by výborne pasovala aj k palacinkám.
In der Diskussion zu meinem Thema hast du recht, schade dass ich mit dem begonnnen habe.
@evanaaa celestýnske sa robia z hladkej múky, pečú sa na panvici a svítek z hrubej, ide doň aj maslo a pečie sa v rúre - je to piškótové cesto.
@palokuchki , @wegar som rada, že ste sa tiež podelili o spôsoby, na ktoré to poznáte... Tiež som už premýšľala aké by to bolo s krupicou.
Ani celestínske rezance som ešte nikdy nerobila, ale skúsiť ich rozhodne chcem... Takže ďakujem @evanaaa za inšpiráciu.
@garanco ďakujem :) ohľadne diskusie, každý mal vlastne pravdu, svoju pravdu, len ide o to, ako ju človek podá. :)