Zvitok so sladkou slivkovou omáčkou

elixir - fotkaelixir, 18. februára 2013
Zvitok so sladkou slivkovou omáčkou
Foto: elixir

Tento recept mám zo starodávne ladenej kuchárskej knihy, s úpravami. Svitky by mali byť tradičné české jedlo. Cesto je vaječné, jemné...

2
porcie
10 minút
príprava
10-15 minút
na 250 °C

Suroviny

3 ks
300 ml
5 PL (alebo celozrnná)
1 PL
Omáčka:
150 g (alebo viac)
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
Tvarohová zmes (kto chce):
100 g
2 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Do zohrievajúcej sa rúry dáme nádobu na pečenie i s maslom, nech sa nám tiež vyhreje. Vajcia, mlieko, múku (použila som špaldovú) a soľ zmiešame, vyšľaháme cesto, ktoré bude dosť tekuté, potom ho vlejeme do vyhriatej nádoby. Dáme piecť.

    Zvitok so sladkou slivkovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    Vodu (objemovo 1/3 množstva lekváru) zmiešame s lekvárom a varíme za stáleho miešania na slabšom plameni, kým sa nám lekvár nerozpustí. Pridáme škoricu, rum a šťavu z citróna. Na záver dochutíme medom.

    Zvitok so sladkou slivkovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa zvitok dopečie, polejeme ho slivkovou zmesou a podávame. Na poznámku od ebaka pridávam, že kto chce, ako prílohu dá k zvitku tvarohovú zmes. Dobrú chuť. :)

    Zvitok so sladkou slivkovou omáčkou - obrázok 3

Diskusia k receptu

ebaka
a kedy sa pridá tvarohová zmes???????
elixir
@ebaka : nakoniec, na tanier vedľa zvitku... :) Tá v recepte ani uvedená nebola, ale mne sa k tomu hodila.
elixir
@ebaka : dúdam, že Ti to chutiť :) Posledne sa mi tieto staré recepty veľmi páčia, sú úplne iné, než čo dostať v reštauráciách alebo čo mi kto kedy uvaril. Keď ich takto skúšam a prvý raz varím, ich takisto prvý raz jem.
Keď som bola tínedžerka, moja obľúbená hudobná skupina v texte mala "čo je staré, je opäť nové a čo je nové, je opäť staré" Len časom som dokázala pochopiť, čo tých chceli povedať a myslím, že aj pri receptoch takéto tvrdenie platí obzvlášť. :)
elixir
@izabella929 : ďakujem :) odhodlávam sa na jeden ešte zaujímavejší... je tak zaujímavý, že sa až trochu "bojím" :) Ale kto neskúsi, nevie... takže skúsim :)
nonna
Tak sladké nie je moja doména, ale vyzerá fajn, slivkový lekvár je dobrý, silný a rum ho ešte viac posilní. Neboj sa, neodhodlávaj, UROB! Ukladám do KK!
elixir
@nonna , @margaretka28 : vďaka za povzbudivé slová :)
Omáčka ozaj nemá chybu :) Podľa mňa by výborne pasovala aj k palacinkám.
veronika353
Ten svítek se dělává jako vložka do polévky,dává se tam i hrášek,takto na sladko jsem to ještě neviděla,ale určitě to bude dobré:-)))Tu švestkovou omáčku dělala stařenka a říkali jsme jí "trnčená" :-)))
elixir
@veronika353 : Ku akému typu polievok sa svítek dáva? Ešte som to v polievke nemala, tak si skúšam predstaviť k čomu sa to hodí. Skúsim to tiež s hráškom. :)
veronika353
@elixir dává se to např. do hovězího vývaru nebo do polévky ze slepice:-))) Je to trochu pracnější,jako vysypat kupované těstoviny,ale je to dobré.
palokuchki
S tym slivkovym lekvarom to moze byt dobre. Takto som to este nevidela. Moja svokra robievala svitek, piskotove cesto z krupice a upeceny ho zaliala s mliekom.
garanco
Vyzerá to veľmi chutne! Sladké mám veľmi rada:-)
In der Diskussion zu meinem Thema hast du recht, schade dass ich mit dem begonnnen habe.
evanaaa
Pripadá mi to ako pečená -zapečená palacinka, a ten svitok sú asi Celestýnske rezance z palacinkového cesta.
wegar
Ja tiež poznám "svítek" ako vložku do vývaru (trochu iný recept, zvlášť sa vyšľahajú bielka) - nakrájaný na kosoštvorce, ale toto stojí za vyskúšanie.
@evanaaa celestýnske sa robia z hladkej múky, pečú sa na panvici a svítek z hrubej, ide doň aj maslo a pečie sa v rúre - je to piškótové cesto.
elixir
@veronika353 ďakujem, tento víkend to skúsim dať do polievky :)
@palokuchki , @wegar som rada, že ste sa tiež podelili o spôsoby, na ktoré to poznáte... Tiež som už premýšľala aké by to bolo s krupicou.
Ani celestínske rezance som ešte nikdy nerobila, ale skúsiť ich rozhodne chcem... Takže ďakujem @evanaaa za inšpiráciu.
@garanco ďakujem :) ohľadne diskusie, každý mal vlastne pravdu, svoju pravdu, len ide o to, ako ju človek podá. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia