Foto: marymelb7
Vždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s Zobraziť celý popisVždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s ktorou sa dosť ťažko robí. To nemá z čokoládou, ktorá je predsa len trochu(zdravšia) nič spoločné. Kukuričný sirup - glukóza, Vám urobí polevu lesklú, nikdy sa neláme, zostáva elastická. My tu máme Vianoce v horúčavách, tak ma napadli "nanukové rezy",z ktorých som urobila tortu.
Postup
-
1
V mojom prípade som natrela korpus plnkou a nechala dobre vychladiť, natrela som stranu torty a zase zachladila. Ak robíte tortu vždy je treba vrchnú časť natrieť krémom, lebo táto poleva sa neodporúča rovno na cesto.
-
2
Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu so šľahačkou, miesto šľahačky sa môže použiť 50g masla,keď to odstavíme z tepla, tak primiešame kukuričný sirup.
-
3
Polevu nemiešať silikonovými a drevenými varečkami, ale iba kovovými - lyžicou a pod.
-
4
Tu už treba rýchlosť. Poleva sa naleje na tortu a nechá sa voľne stiecť. Ak potrebuje pomoc, tak iba treba chytiť celý podnos a ponahýbať trochu, nie nožom, lebo poleva je lepkavá.
-
5
Najlepšie sa dáva táto poleva na tvrdý marcipánový povrch. Ja som ho teraz nemala a chcela som urobiť ňou aj boky, ktoré sa dajú robiť v horúcej vode namočeným nožom alebo stierkou.
-
6
Keďže u nás Štedrý deň je pracovný deň, ja som ju urobila dopredu, aspoň sa za dva dni uleží. Táto poleva ani po vytiahnutí z chladničky nebude matná, zostane stále ten " glanc".
Tebe aj @goe ďakujem za komentáre a tie želám Veselé Vianoce!
varecha.pravda.sk/recepty/dezert-crpes-flambe-flambovane-...
najrecept.sk/2013/12/mini-cheesecake-lindt/...
varecha.pravda.sk/recepty/slavnostna-mangova-torta/46996-...
V tom poslednom linku pridala @tatranocka aj info,kde majú lacnú flamb. pištoľku.Môžeš s ňou opaľovať perie na hydine,opáliť napr. pečené rebierka (sú ako grilované), upraviť chuť a vzhľad mäsa (potrieš medovým roztokom a opáliš) a tiež ako píšem hore,pečivo posypané cukrom zkaramelizuješ.
Ja tiež ako @viera1 používam flambovaciu pištoľ , ale nie na všetko, lebo tá to zároveň opaľuje.