Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept)

Autor receptu: marymelb7

Vždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s ktorou sa dosť ťažko robí. To nemá z čokoládou, ktorá je predsa len trochu(zdravšia) nič spoločné. Kukuričný sirup - glukóza, Vám urobí polevu lesklú, nikdy sa neláme, zostáva elastická. My tu máme Vianoce v horúčavách, tak ma napadli "nanukové rezy",z ktorých som urobila tortu.

Postup

  1. V mojom prípade som natrela korpus plnkou a nechala dobre vychladiť, natrela som stranu torty a zase zachladila. Ak robíte tortu vždy je treba vrchnú časť natrieť krémom, lebo táto poleva sa neodporúča rovno na cesto.
  2. Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu so šľahačkou, miesto šľahačky sa môže použiť 50g masla,keď to odstavíme z tepla, tak primiešame kukuričný sirup.
  3. Polevu nemiešať silikonovými a drevenými varečkami, ale iba kovovými - lyžicou a pod.
  4. Tu už treba rýchlosť. Poleva sa naleje na tortu a nechá sa voľne stiecť. Ak potrebuje pomoc, tak iba treba chytiť celý podnos a ponahýbať trochu, nie nožom, lebo poleva je lepkavá.
  5. Najlepšie sa dáva táto poleva na tvrdý marcipánový povrch. Ja som ho teraz nemala a chcela som urobiť ňou aj boky, ktoré sa dajú robiť v horúcej vode namočeným nožom alebo stierkou.
  6. Keďže u nás Štedrý deň je pracovný deň, ja som ju urobila dopredu, aspoň sa za dva dni uleží. Táto poleva ani po vytiahnutí z chladničky nebude matná, zostane stále ten " glanc".