Zrkadlová čokoládová poleva (fotorecept)
Autor receptu: marymelb7
Vždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu
(mirror glaze). Varí sa to z cukru, vody, kakaového prášku a želatíny s ktorou sa dosť ťažko robí.
To nemá z čokoládou, ktorá je predsa len trochu(zdravšia) nič spoločné.
Kukuričný sirup - glukóza, Vám urobí polevu lesklú, nikdy sa neláme, zostáva elastická.
My tu máme Vianoce v horúčavách, tak ma napadli "nanukové rezy",z ktorých som urobila tortu.
Postup
- V mojom prípade som natrela korpus plnkou a nechala dobre vychladiť, natrela som stranu torty a zase zachladila. Ak robíte tortu vždy je treba vrchnú časť natrieť krémom, lebo táto poleva sa neodporúča rovno na cesto.
- Medzitým si nad parou rozpustíme čokoládu so šľahačkou, miesto šľahačky sa môže použiť 50g masla,keď to odstavíme z tepla, tak primiešame kukuričný sirup.
- Polevu nemiešať silikonovými a drevenými varečkami, ale iba kovovými - lyžicou a pod.
- Tu už treba rýchlosť. Poleva sa naleje na tortu a nechá sa voľne stiecť. Ak potrebuje pomoc, tak iba treba chytiť celý podnos a ponahýbať trochu, nie nožom, lebo poleva je lepkavá.
- Najlepšie sa dáva táto poleva na tvrdý marcipánový povrch. Ja som ho teraz nemala a chcela som urobiť ňou aj boky, ktoré sa dajú robiť v horúcej vode namočeným nožom alebo stierkou.
- Keďže u nás Štedrý deň je pracovný deň, ja som ju urobila dopredu, aspoň sa za dva dni uleží.
Táto poleva ani po vytiahnutí z chladničky nebude matná, zostane stále ten " glanc".