Dezert crêpes flambé - flambované palacinky fotorecept

andys - fotkaandys, 15. mája 2011
Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept)
Foto: andys

Tento recept robieva môj manžel. Naučil sa ho ešte v škole - je to dezert, ktorý pripravuje čašník priamo pred hosťom. Tak občas si Zobraziť celý popisTento recept robieva môj manžel. Naučil sa ho ešte v škole - je to dezert, ktorý pripravuje čašník priamo pred hosťom. Tak občas si doma doprajem tento luxus ja ;)

8
porcií
30+20 minút
príprava

Suroviny

Palacinky:
2 ks
800 ml
400 g
 štipka
1 bal.
Náplň:
2 ks v konzerve
50 g
150 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vajec, mlieka, vanilkového cukru, štipky soli a hladkej múky si pripravíme vláčne cesto na palacinky. Cesto necháme chvíľku odstáť. (Množstvo múky som uviedla len orientačne, múky pridáme toľko, aby cesto nebolo príliš riedke ani husté. Napovie nám prvá pokusná palacinka) Tu končí môj vklad do receptu, ďalej pokračuje manžel ;)

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na palacinkovej panvici si pripravíme väčšie palacinky.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme palacinky hotové, pripravíme si náplň: Na hlbšiu panvicu dáme skaramelizovať hnedý cukor.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cukru pridáme maslo. Miešame, kým sa maslo neroztopí a nespojí s cukrom.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K zmesi prilejeme šťavu, ktorú sme zliali z ananásového kompótu.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krátko povaríme, pridáme na menšie kúsky nakrájaný ananás a opäť krátko povaríme.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pomocou vidličky namotáme palacinku, prenesieme ju do ananásovej náplne. Tam ju necháme nasiaknuť karamelovo-ananásovou šťavou.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nasiaknutú palacinku prenesieme na palacinkovú panvicu (budeme na nej flambovať). Palacinku naplníme ananásom a zložíme na trojuholník. Postup opakujeme s ďalšími palacinkami, kým máme miesto vo flambovacej panvici.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Panvicu prenesieme na plameň a k palacinkám prilejeme biely rum.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Necháme trochu prehriať, aby sa alkohol dal ľahšie zapáliť. Zručnejší kuchári vedia zapáliť alkohol tak, že naklonia panvicu k plameňu (ak máte plynový sporák), prípadne si môžete pomôcť tak, že trochu alkoholu naberiete na polievkovú lyžicu, ktorú priložíte k plameňu. Keď začne horieť, alkohol prilejte na panvicu. Nikdy neflambujte tak, že do alkoholu hodíte zápalku, v pokrme potom ostáva pachuť. Ak máte elektrický sporák, použite flambovaciu pištoľ alebo asistenta na fintu s lyžicou ;)

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď plamienok dohorí, palacinky po jednej preložte na dezertné tanieriky a dozdobte napríklad ovocím, lístkom mäty či medovky a kopčekom zmrzliny. Kombinácia horúceho a studeného v tomto dezerte je famózna.

    Dezert crêpes flambé - flambované palacinky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marcy
mňam,moje chute.....krásný fotopostup :o)
violetacamorova
Náročný dezert aspoň pre mňa, nie som taká zručná, aby som sa na flambovanie odvážila, crepes som jedla na dovolenke v Tunisku, boli veľké a tenučké ako papier, fantastické nie flambované a tu v SCO ich na letných hrách robili takí ujovia, ale boli to také hrubšie palacinky s čoko, alebo jahodami a šľahačkou, mali veľký záujem a veľký rad pri ich stánku po celý deň, nestíhali.
andys
Violeta, skús, nie je to také zložité, ako to na prvý pohľad vyzerá. Tá chuť stojí za to. Inak na tento dezert sú vhodnejšie hrubšie palacinky, tie ananásy sú dosť ťažké a pri prekladaní sem a tam by tenkú palacinku potrhali.
elekra
Mňam, sú naozaj veľmi chutné! Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. vrelo odporúčam.
ola111
Ale si mi narobila chute,flambovania sa doslova bojím,ale tieto palacinky
si dám vždy,keď je príležitosť,sú výborné,a zn.hľadám asistenta na
flambovanie :-)))
cica2
fííííha, to vyzerá supér! Flambovania sa tiež bojím, preto obdivujem tých, čo to dokážu. Ale rada by som takúto dobrotu ochutnala:))
ancicka
Flambovanie som tiež ešte neskúšala,možno že sa odhodlam.kk
lucylee
no teda, perfektné rady k flambovaniu, ešte som to neskúšala
leily221
mnam, tie musia byt super!!! ked raz nazbieram odvahu na flambovanie, tak urcite vyskusam
lucylee
@andys tak si ich manzel vyziadal na obed.
Vsetko prebiehalo OK az do momentu, ked sme chceli flambovat.
Mali sme biely rum, 37.5 % podiel alkoholu. Kedze nemame plyn, ani flambovaciu pistol, chceli sme skusit sposob s lyzicou. Na palacinky sme naliali rum, na PL tiez a pokusali sme sa to zapalit, ale vobec to nehorelo. Tak manzel naliat domacu palenku na lyzicu a zapalil ju, horela, ale ked sme ju priliali k palacinkam, horelo to iba v strede a iba chvilku. Takze palacinky ostali napite rumom a nejedle. Vies poradit, v com bol problem?
andys
@lucylee , možno začiatočnícka daň, neviem. Skús nechať ten alkohol na palacinkách najprv trochu zohriať, snáď to pomôže.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia