Žĺtkový broskyňový koláč

diabambulka - fotkadiabambulka, 6. januára 2011
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
120 g, alebo margarín
3 PL, studená
 štipka
Plnka:
1 ks, veľký
200 ml
3 ks
150 g
40 g
Posýpka:
60 g
75 g
60 g
1/2 čajovej lyžičky




Postup

  1. 1

    Cesto: V stredne veľkej mise zmiešame spolu, múku, soľ,maslo alebo margarín s 3 PL vody. Cesto vytvarujeme do tvaru gule. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme navinieme na valček a prenesieme na plech, kde ho popritláčame na dno i boky.

    Žĺtkový broskyňový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si broskyne a pozukladáme ich na cesto tak, aby sa prekrývali a zalejeme ich žĺtkovou plnkou. Plnka: Vymiešame žĺtky, cukor, smotanu a múku. Zmes opatrne vylejeme na poukladané broskyne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút pri teplote 170 stupňov.

    Žĺtkový broskyňový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme posýpku: Ručne spracujeme maslo, múku, cukor, škoricu a premiešame. Po 30 minútach koláč vyberieme z rúry a posypeme posýpkou. Zapekáme ďalších 15 minút, kým povrch koláča nieje zlatistý a špajdľa po vytiahnutí zo stredu koláča nieje čistá.Ak sa pri pečení koláč rýchlo hnedne, prikryjeme ho alobalom. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho chladnúť na kovovej mriežke . Podávame teplý, alebo celkom studený:-)))

  4. 4

    Dobrú chuť:-)))

Diskusia k receptu

remcula
No to nemá chybu!!! Já jsem si zrovna nedávno koupila takovou hodně podobnou formu!! Mńáááám!!
diabambulka
tá forme nieje teflonová, je tam len neajký nástrek inak keď pečiem na teflónových plechoch, vždy na papiery na pečenie. Túto formu som použila z dôvodu že sme doma len traja a tak som sa rozhodla začať robiť malé koláčiky. Prišla mi aj návšteva a koláčik pochválili. Tie bielka trápili aj mňa a najskôr som mala nutkanie ich vyšľahať a zamiešať do tej žĺkovej peny, len som sa bála že to nestuhne, ďalšia varianta je kokosové pusinky:-)
evanaaa
Je tu dosť receptov na využitie bielkov, alebo sa odložia do chladničky, či do mrazáku. Koláčik sa mi páči, tá poleva na ňom je zaujímavá.
jeka
koláčik vyzera chutne,vyskúšam ho tiež,lebo my sme velmi mlstn, ale ja ho skúsim aj s lineckým cestom.í
hamana
Tiež má oslovila ta poleva s kysej smotaný,určite vyskúšam.
evanaaa
Ešte som sa chcela spýtať, žĺtky vymiešame najprv s cukrom a potom s ostatným, alebo to môžme dať spolu a tak vymiešať? Lebo ja používam len sladidlo a to veľmi nejde len so žĺtkami miešať. A ďakujem.
diabambulka
evanaaa žĺtky netreba vymiešať s cukrom, miešala som to všetko naraz mixérom smotanu, žĺtka, cukor/sladidlo/ a múku:-)))držím palce
spartiickoo
Kolac je vynikajuci, aj ked sa mi trochu rozpadava, kedze mi cesto nevyslo uplne najlepsie..Ale teply, s trochou vanilkovej zmrzliny chuti uzasne!:)
diabambulka
danacz, ja som použila pochuťkovú smotanu s normálnou 33 percentnou, nemám skúsenosť, ale v plnke je hladká múka tak si myslím že stuhnúť by to malo :-) pekný deň, ak budete skúšať dajte prosím vedieť ako to dopadlo, poprípade čo ste vylepšili.pekný deň
morenajea
koláč bol chutný, iba posýpky sa mi zdalo strašne veľa. stačila by polovica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia