Žĺtkový broskyňový koláč
Autor receptu: diabambulka
Postup
- Cesto:
V stredne veľkej mise zmiešame spolu, múku, soľ,maslo alebo margarín s 3 PL vody. Cesto vytvarujeme do tvaru gule. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme navinieme na valček a prenesieme na plech, kde ho popritláčame na dno i boky.
- Nakrájame si broskyne a pozukladáme ich na cesto tak, aby sa prekrývali a zalejeme ich žĺtkovou plnkou.
Plnka: Vymiešame žĺtky, cukor, smotanu a múku. Zmes opatrne vylejeme na poukladané broskyne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút pri teplote 170 stupňov.
- Medzitým si pripravíme posýpku:
Ručne spracujeme maslo, múku, cukor, škoricu a premiešame.
Po 30 minútach koláč vyberieme z rúry a posypeme posýpkou. Zapekáme ďalších 15 minút, kým povrch koláča nieje zlatistý a špajdľa po vytiahnutí zo stredu koláča nieje čistá.Ak sa pri pečení koláč rýchlo hnedne, prikryjeme ho alobalom. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho chladnúť na kovovej mriežke .
Podávame teplý, alebo celkom studený:-)))
- Dobrú chuť:-)))