Žihľavový-pŕhľavový sirup

hurriccanne - fotkahurriccanne, 4. apríla 2011

Viem,že tu už tento sirup je,ale keďže je sezóna jarnej prhľavy tak nech sa páči pripomenutie.

Suroviny

20 ks
2 l prevarená
30 g
2,5 kg




Postup

  1. 1

    Prevarenú vodu necháme vychladnúť a zalejeme ňou umytú žihľavu.

    Žihľavový-pŕhľavový sirup  - obrázok 1
  2. 2

    Necháme stát prikrytú 24 hodín.

  3. 3

    Na druhý ďeň scedíme a pridáme cukor a kyselinu citrónovú

    Žihľavový-pŕhľavový sirup  - obrázok 3
  4. 4

    Na miernom ohni rozpustíme cukor,nesmie vrieť ak chcete aby sa zachovalo čo najviac vitamínov.

  5. 5

    Keď sa cukor rozpusti,sirup plníme do fliaš.

Diskusia k receptu

jody
Tak toto urcite vyskusam! :-)
vierik
Varím si žihľavový čaj v intervaloch 2 týždne a po mesiaci znova.Chcela by som vedieť ako sa užíva sirup.Vopred ďakujem...
julica
jéé, ešte som o takomto sirupe nepočula. veľmi rada ho túto jar uvarím, vďaka za recept.
julica
ešte otázočka: nemusí sa sterilizovať? nekazí sa? alebo sa skladuje v chladničke?
havino
tiež skusim, ja zvyknem odšťaviť žihľavu
hurriccanne
tento sirup sa nesterilizuje,je na okamzitu spotrebu.najlepsie je skladovat ho na chladnom mieste.my ho pijeme normalne rozrobeny s vodou ako akykolvek ovocny sirup.pozor je mocopudny takze zaroven precistujuci.
janazjarku
Žihľavu ja veľmi uznávam (menej, keď sa ju snažím dostať spod hrozna) , ale mne sa zdá na 2 litre vody strašne veľa 2,5 kg cukru :-( ja teda asi zostanem pri čistom čajíku tiež močopudnom :-)
zinnajdha
je rozdiel medzi žihľavou a pŕhľavou ? - ( žihľavovo- pŕhľavový)
zinnajdha
ak nechceme jesť biely jed- rafinovaný cukor, odporúčam jesť mladú žihľavu surovú: mladé výhonky alebo vŕšky rastliny odtrhnuté sa dajú prstami skrútiť do malého klbka a tak nepŕhlia ani v prstoch, sni v ústach. Chutí výborne, trocha pripomína chuť lieskového orieška (len trošičku). U nás dom to takto jeme, ale len na jar.
julica
My sme si tak s maminou minulú jar vylepšovali krvný obraz, že sme žihľavi zmixovali a snažili sa jesť - nešlo to, vôbec sa nechcela šmýkať po jazyku :)
evetik
My robime na velku noc zo žihlavy praženicu a je výborná.
cchikung
Ja robievam na jar žihlavový špenát.Keď som to ponúkla susedom na koštovku,ani nezistili že miesto špenátu majú na tanieri žihlavu.
iva2111
@cchikung , i my z jarních opřiv děláváme špenát. A můj poměrně konzervativní manžel ho má raději, než ten "pravý" ;-)
hubata
Posekanú žihľavu môžme dať všade kde sa dáva petržlenová vňať: do plnky do kuraťa, do halušiek, do polievky, do nátierok, do praženice....Ale takto ako sirup ju nepoznám a preto si ťa ukladám! Moja babka hovorila že žihľava vydá za 10 doktorov.
tomeska
Robím dost často tak isto, len pridávam podla chuti príchut- esenciu -( NIE dr O..ker,), jahoda, višna,citron ....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia