Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! fotorecept

alexola - fotkaalexola, 9. mája 2011
Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept)
Foto: alexola

bola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve Zobraziť celý popisbola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve pre jej "exotickosť" a pritom žihľavu nájdeme takmer všade... :)

6
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
3 ks
2 strúčiky
100 g
Plnka:
120 g
50 g
Na obalenie:
200 g




Postup

  1. 1

    Kto by sa chcel striktne držať tohto receptu, je treba cca mesiac vopred vpustiť do záhrady (resp. na určitú plochu) presne 5 kusov oviec. Takto krásne vyselektujú žihľavu :)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak nie je možné uskutočniť bod 1, začnite len nazbieraním cca 200g žihľavových vrcholkov (ja som odštipovala po približne 8 lístkoch)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žihľavu krátko podusíme.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmäknutú žihľavu vymixujeme ručným mixérom, pridáme 3 žĺtka, 2 prelisované strúčiky cesnaku a 100g hladkej múky.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme aj sneh z bielkov, natrieme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 175°C a 15-20 minút (každá rúra pečie inak...) Cesto spolu s papierom po vybratí z rúry zrolujeme, aby sa nelámalo pri točení rolády.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plnku použijeme rôzne zvyšky zeleniny, v mojom prípade reďkovky a šalát- rozdrvíme na malé kúsky.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme podobne podrvený akýkoľvek tvrdý syr alebo podľa chuti aj mäkký (..., tavený a pod...), ja som použila trochu mascarpone, drvený Eidam, trochu soli a domácu zmes červenej mletej papriky. Možno pridať aj maslo..

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutú roládku naplníme zmesou a dáme trochu zachladiť.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec som roládu "potiahla" zohriatym a následne rozvaľkaným Eidamom a pripravila na fotenie :) (zelenej nie je nikdy dosť!)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pohľad na rez, dobrú chuť

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tothka
Takýmto spôsobom robím špenátovú roládu, ale ten syr na obalenie je pre mňa novinka, takže určite využijem aj tento nápad.
evusik
naposledy som jedla žihľavu na spôsob špenátu ako malé dieťa.... tento tvoj recept vyzerá úžasne, ani sa nedivím, že ho chcel každý ochutnať, taká zdravá jarná bomba... ovce nemáme, ale žihľavy v sade ďaleko od cesty dosť a dosť.... vyskúšam :-)
galka01
...poznám a pripravujem iba špenátovú roládu, ale táto nemá chyby...určite vyskúšam....niekedy.....:-)
frezia68
Nápaditý a zdravý recept :-))) ako prívarok som robila so špenátom 50% žihľavy,ale pekne si to vymyslela.Len na žihľavu chodíme dosť ďaleko,lebo v okolí síce rastie,ale autá,venčenie........,ale potom si užijeme aj les a teraz v máji sa oplatí užiť si prírodu-krása!
kata50
Toto je nápad aj spracovanie, hodné výhry.
sissi29
Neviem si predstavit ako chuti taka zihlava. Ma podobnu chut ako spenat napriklad? Rada by som to vyskusala, len neviem by to u nas malo uspech. Zelene jedla im moc nechutia. :-(
alexola
k receptu ma inšpiroval dedko, keď sa spýtal "Načo kupovať špenát, keď máme dosť žihľavy?" :)) Som rada, že sa vám tento spoločný nápad páči a kto vyskúša, snáď neoľutuje.
@sissi29 keďže máme všetci iné chute, neviem to zaručiť, no žihľava nemá žiadnu výraznú chuť, je mierne horkastá. Ja mám veľmi rada aj žihľavový čaj, tak som na chuť zvyknutá. Trochu mi ale vadilo, že v ceste bolo cítiť tie chĺpky (z listov a zo stonky), ale aspoň nepŕhlila ;))
Ďakujem všetkým za milé komentáre!
janger
Ten bod 1 sa bude dat asi velmi tazko zrealizovat ;-)....A krasne si to spravila! To si mamicku iste potesila!
ola111
Veľmi pekne vyzerá a obalená syrom-výborný nápad.
jody
Ó, veľmi zaujímavé a samozrejme krásne.
ancicka
Pekne nafotené a aj pekne spravený rcp,ale neviem či by si na tom niekto zgustol.Ved žihľava je chlpata a horka ked sa sparíť.Ešte tak zo špenatu ,to áno.
alexola
@ancicka tá roláda nebola horká a čo sa týka chĺpkov, nikto sa na ne nesťažoval (len ja :) každý máme iné chute a špenát je u nás obľúbený taktiež. Roládu sme zjedli v priebehu dňa, raz za rok môže byť :) Ďakujem za komentáre!:)
alexola
@babkamt skúsili ste s mangoldom? ja myslím, že receptu to nemôže uškodiť, aj keď mangold som jedla len v polievke zatiaľ..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia