Foto: iva63
ak majú deti chuť na niečo sladké, tak žemľovka je tá správna voľba -:)
Suroviny
6 ks |
|
1/2 litra |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
3-4 ks |
|
250 g |
|
1 PL |
|
trošku |
|
1 PL |
|
na potretie pekáča |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
pripravíme si potrebné suroviny, toto množstvo som použila na zapekaciu misu 20x30cm...oddelíme si žltka od bielkov...3 ks žltka rozšľaháme v mlieku, pridáme vanilkový cukor a 2 PL práškový cukor
-
2
jablčka si nastrúhame na hrubšom strúhadle aj so šupkou...
-
3
rožky si nakrájame na kolieska...
-
4
tvaroh zmiešame s 1 PL cukru a trochou škorice
-
5
pokrájané rožky postupne namáčame v zarobenom sladkom mlieku..ukladáme ich do zapekacej formy, ktorú trochu potrieme olejom ...môžeme ich pekne pritlačiť aby boli šťavnatejšie...na dno zapekacej misy použijeme jednu polovicu rožkov..tú druhú si necháme na vrch žemlovky - na prikrytie...
-
6
pridáme tvarohovú plnku a hrozienka
-
7
navrstvíme postrúhané jablká...
-
8
na vrch dáme druhú polovicu namáčaných rožkov
-
9
prikryjeme alobalom a dáme zapiect do vyhriatej rúry...doba pečenia je individuálna, podľa typu rúry...
-
10
asi po 40 minutach alobal odstránime a pridáme tuhý sneh vyšlahaný z 3 bielkov..dáme ešte na 10 minút zapiecť do zlatista ...(už nedávame alobal na vrch)
-
11
bielka dostanú zlatistú farbu a žemľovka je hotová...necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a porcujeme...
-
12
takto vyzerá hotová žemľovka-:)
ja mam na vyrobu zemlovky tzv. kuchynsku skratku. ked synovia prisli do mimoriadne žravej puberty a ja som besnela nad vajdlingom plnym rožkových koliesok, ktore som do kómy ukladala do velkeho pekaca, teta mi to okomentovala slovami "no kto by sa s tym prplal" a povedala mi, ako robievala zemlovku ona. odvtedy ju tak robim aj ja. ak do vacsej misy, tak 1. ziadne rozky ale platky zemle alebo sendvic, v poslednom case pouzivam toastovy chlieb, pretoze dcera ma zapekaciu misu v tvare obdlznika a kto jej robi zemlovku? no mamka predsa. 2. milu zemlovku si pekne vyskladam do maslom vymastenej a prezlami (niekedy mletymi orechmi) vysypanej nadoby "na sucho", tj. bez namacania, a ked je hotova, nalejem na nu mlieko tak do 1/2 - 2/3 nadoby. opatrne, aby som ho nalievala po celom povrchu, nielen z jedneho konca. a sup s nou do truby. mlieko sa krasne vcucne, zemlovka je ako keby som jednotlive pecivka namacala po kusoch a ja sa za svoju lenivost ani nehanbim. :-)