Žemľa plnená dobrotami fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 19. augusta 2013
Žemľa plnená dobrotami (fotorecept)
Foto: tkatka

Už 3 týždeň pečiem tieto žemle a až teraz som sa dostala k tomu že ju pridám aj sem na Varechu. :))) Sú to výborné žemle.

24
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 195 °C

Suroviny

Kvások:
200 ml
1 PL
42 g (kocka)
Cesto:
1000 g
3 PL
1 PL
1 bal.
2 ks
200 ml
350 ml
Plnka:
100 g
150 g
1 plechovka
4 PL
Na vrch:
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, kryštálový cukor, soľ, kypriaci prášok do pečiva, vajíčko dáme do misy.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások prilejeme do misy s múkou, pridáme olej...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vypracujeme cesto, poprášime múkou a zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto nám krásne vykyslo.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na pomúčenú podložku a rozvaľkáme ju...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vykrajujeme hrnčekom kolieska...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Syr, šunku(nakrájame na menšie kocky), kukuricu, kyslú smotanu dáme do misky a dobre premiešame...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a poukladáme na stred koliesok...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...zoberieme druhé koliesko a tak ako je na obrázku položíme na plnené cesto a okraje pritlačíme rukou a zbytok cesta zahneme na spodok žemle.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravené žemle poukladáme na vymastení plech.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vajíčko a kyslú smotanu rozmiešame s vidličkou a potieme žemle...

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vrch posypeme strúhaným syrom. Rúru predhrejeme na 195 °C a pečieme 25 minút.

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávame :)))

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Žemľa v reze, cesto je veľmi ľahučké :)))

    Žemľa plnená dobrotami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Recept si odlozim , urcite sa niekedy zijde . Aj ked musim priznat - plnku mozno zmenim kedze nie vsetko jev nej podla mojej chuti .Ved kazdemu chuti nieco ine ... Ale paci sa mi celkovy napad a tiez ako si vyriesila vzhlad , pretoze zemlicky vyzeraju velmi pekne :-)
Práve ich s dcérou dopekáme, sú výborné, aj pekné. Akurát kukurička nám trochu vypadáva pri jedení. Máme dve veľkosti :) prvý plech sme urobili trochu priveľké, ale podarené. Vyšlo nám ich z 1 kila múky 60. Mňam. Uvarila som k nim kyslú fazuľovú.
dokonca mi pomáhala kamarátka domáca pekárnička, lebo som robila len 1/2 dávky, takže všetko šupla do pekárničky a nastavila program a vybrala hotové vykysnuté :-) pekný deň
Včera som robila tento recept, len na požiadanie priateľa som zmenila obsah a dala som mu syr, šunku a cibuľku dovnútra a bol veľmi spokojný :) ďakujem za recept :)

Pridaj komentár k receptu: