Žemľa plnená dobrotami (fotorecept)
Autor receptu: tkatka
Už 3 týždeň pečiem tieto žemle a až teraz som sa dostala k tomu že ju pridám aj sem na
Varechu. :))) Sú to výborné žemle.
24 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 195 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, kryštálový cukor, soľ, kypriaci prášok do pečiva, vajíčko dáme do misy.
- Kvások prilejeme do misy s múkou, pridáme olej...
- ...vypracujeme cesto, poprášime múkou a zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Cesto nám krásne vykyslo.
- Cesto dáme na pomúčenú podložku a rozvaľkáme ju...
- ...vykrajujeme hrnčekom kolieska...
- Syr, šunku(nakrájame na menšie kocky), kukuricu, kyslú smotanu dáme do misky a dobre premiešame...
- ...a poukladáme na stred koliesok...
- ...zoberieme druhé koliesko a tak ako je na obrázku položíme na plnené cesto a okraje pritlačíme rukou a zbytok cesta zahneme na spodok žemle.
- Pripravené žemle poukladáme na vymastení plech.
- Vajíčko a kyslú smotanu rozmiešame s vidličkou a potieme žemle...
- ...vrch posypeme strúhaným syrom. Rúru predhrejeme na 195 °C a pečieme 25 minút.
- Podávame :)))
- Žemľa v reze, cesto je veľmi ľahučké :)))