Žemľa plnená dobrotami (fotorecept)

Autor receptu: tkatka

Už 3 týždeň pečiem tieto žemle a až teraz som sa dostala k tomu že ju pridám aj sem na Varechu. :))) Sú to výborné žemle.

24
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 195 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, kryštálový cukor, soľ, kypriaci prášok do pečiva, vajíčko dáme do misy.
  2. Kvások prilejeme do misy s múkou, pridáme olej...
  3. ...vypracujeme cesto, poprášime múkou a zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  4. Cesto nám krásne vykyslo.
  5. Cesto dáme na pomúčenú podložku a rozvaľkáme ju...
  6. ...vykrajujeme hrnčekom kolieska...
  7. Syr, šunku(nakrájame na menšie kocky), kukuricu, kyslú smotanu dáme do misky a dobre premiešame...
  8. ...a poukladáme na stred koliesok...
  9. ...zoberieme druhé koliesko a tak ako je na obrázku položíme na plnené cesto a okraje pritlačíme rukou a zbytok cesta zahneme na spodok žemle.
  10. Pripravené žemle poukladáme na vymastení plech.
  11. Vajíčko a kyslú smotanu rozmiešame s vidličkou a potieme žemle...
  12. ...vrch posypeme strúhaným syrom. Rúru predhrejeme na 195 °C a pečieme 25 minút.
  13. Podávame :)))
  14. Žemľa v reze, cesto je veľmi ľahučké :)))