Zemiaky plnené bryndzovou plnkou zapečené fotorecept
Foto: dvorka
Moja mamka mi dala nový recept na plnené zemiaky a pretože bryndzu doma môžeme v rôznych podobách, urobila som ich aj ja. Trochu sa Zobraziť celý popisMoja mamka mi dala nový recept na plnené zemiaky a pretože bryndzu doma môžeme v rôznych podobách, urobila som ich aj ja. Trochu sa odlišuje od receptov tu na Vareche, preto ho pridávam na vyskúšanie.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Kefkou umyté zemiaky som si uparila v tlakovom hrnci. Na dno nalejem asi 1,5 dl horúcej vody, zemiaky uložím na sytko, zavriem hrniec a nechám variť naplno až kým nezačne syčať para. Potom plameň znížim na minimum a nechám 10 minút variť. Po tomto čase vypnem horák a nechám ešte 15 minút postáť, za ten čas sa mi poistka uvoľní. Alebo si môžete zemiaky uvariť vo vode. Zemiaky som nechala vychladnúť.
-
2
Každý zemiak som očistila od prípadných bodiek, prekrojila na polovicu a vydlabala na hrúbku asi 7 mm vykrajovátkom, dá sa aj ostrou lyžičkou.
-
3
Vydlabané zemiaky sa majú popučiť vidličkou, primieša sa k nim žĺtok, múka a upražená slaninka, soľ korenie čierne a rasca podľa chuti, bryndza a na malé kocky nakrájaná šunka. Ja som si všetko okrem slaninky rozmixovala nožmi a primiešala som upraženú slaninku s masťou. Namiesto žĺtka som dala celé vajíčko a myslím že som urobila dobre.
-
4
Na plech som si dala alobal. Plnkou som naplnila každý zemiak a položila na plech. Vložila som do vopred vyhriatej rúry na 180°C. Piekla som 25 minút.
-
5
Plnka chytila zlatistú farbu a zemiaky zhnedli. Ako prílohu som urobila šalát z pekingskej kapusty s jogurtom.
Stredne veľké zemiačky očistíme ,do prostriedka urobíme dieru a tam navlečieme prúžok údenej slaniny (podľa možnosti domácej), trochu posolíme, a dáme piecť do rúry, vo vymastenom pekáči. Je to jednoduchá a chutná večera s kyslým mliekom, alebo acidofilným, a pod.(Zemiačky preberú chuť údenej slaninky a sú výbornej chuti.)