Zemiaky na kyslo trochu inak

boxik - fotkaboxik, 25. januára 2013
Zemiaky na kyslo trochu inak
Foto: boxik

Tento recept mám od priateľa z Liptova , iný je v tom , že obsahuje huby a údenú slaninku.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
10 dkg
1 hrsť
2 dcl
3
1 PL
1 čl
podľa chuti
2 listy
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Údenú slaninu pokrájame na málé kocky a dáme pražiť. Do upraženej slaniny dáme na drobno pokrájanú cibuľu , ktorú upražíme do sklovita.Keď je hotová zaprášime hladkou múkou a trocho popražíme.Zalejeme vodou , asi 3 dcl, a povaríme cca 5 minút. Pridáme namočené sušené huby, posolíme, okoreníme a pridáme bobkový list a varíme asi 15 minút Po tomto čase pridáme smotanu , ktorú sme zahustili hladkou múkou.Keď začne vrieť pridáme ocot a cukor.Chuť vyrovnávame buď prídaním cukru ak je jedlo kyslé , alebo naopak octom .

  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke.Po uvarení pokrájame na kocky a vložíme do uvarenej omáčky a necháme prevariť cca 10 minút. Podávame s fašírkou pečenou v rúre , prípadne s tým čo má každý rád.

Diskusia k receptu

afataga
aj moja mama dava niekedy huby, takze to poznam a je to dobre, ale slanina...no neviem si predstavit, asi treba len ochutnat
boxik
Tá vyškvarená slanina prakticky len nahrádza masť prípadne iný tuk na zapraženie a preto , že je to údené dodáva to vynikajúcu chuť.
kata50
Robievam aj ja. No bez húb a slaniny. Dávam tam aj 2 strúčiky cesnaku. Vyskúšam aj tvoj recept. :-)
medulienka122
vyškvarenú slaninku beriem, ale huby sú u nás tabu -ináč toto jedlo je výborné, hlavne s fašírkou, ale ani s perkeltíkom nepohrdnem:-)
hubata
Záhoráci do krumpolovej omáčky dávajú bársčo: niekedy aj nadrobno nakrájané kyslé uhorky, alebo s kôprom, alebo s červenou paprikou, opraženou cibuľkou, s cesnakom. Čo záhorák - to iná krumpolová omáčka.

Ja ako praktická žena nevarím zvlášť zemiaky v šupe ...... načo? Varím všetko v jednom hrnci a zápražku robím až nakoniec. Kto by umýval o jeden hrniec naviac a zbytočne plytval plynom?

Takže fajn receptík si nám sem vložil a s takou fašírkou hmmmm ....... Posielam pochvalu za foto a pekný, zrozumiteľný popis receptu.
radost
robievam kyslú hubovú ale bez slaninky...zemiaky rovno v nej varím..fašírka sa veľmi hodí..
motyka
Robievam zemiaky na kyslo, najmä keď je potrebné na rýchlo nasýtiť hladošov. Ale tiež len bez slaninky a húb. Toto je už vylepšená verzia, alebo možno aj celkom iné jedlo. Určite výborné aj bez fašírky a len tak s domácim chlebom alebo "poplankom". Určite vyskúšam.
garanco
Veľmi zaujímavé prísady, páči sa mi aj postup, ešte som takto nerobila - ale skúsim:-))
boxik
@garanco Skús a uvidíš že si budeš olizovať prsty, inak ďakujem za záujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia