Zemiaky ako príloha, ale chutia aj samotné

myalab - fotkamyalab, 4. februára 2012
Zemiaky ako príloha, ale chutia aj samotné
Foto: myalab

Úplne obyčajné, zdravé a chutné.

15 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Po upečení už na hotovú porciu:
 strúhaný (alebo syr podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Dobre umyté alebo obielené zemiaky nakrájame na polmesiačiky. Môžete pridať očistené batáty. Vložíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom sušenou bazalkou, saturejkou, oreganom. Všetko rozmixované na jemný prášok. Obdoba môže byť korenie na americké zemiaky. Vložíme do rúry na zapečenie. Zvolila som program "horúca para," kde program pečie a zároveň dávkuje aj paru. Prípadne požite program teplovzdušné pečenie. Hotové posypeme petržlenovou vňaťou. Porciu na tanieri posypeme so syrom a polejeme tekvicovým olejom.

Diskusia k receptu

hubata
Tak takéto zemiaky môžem aj bez mäsa. Stačí acidko alebo mlieko. Už len keby tie kúpené zemiaky boli aj chuťovo dobré, niekedy sú vo vnútri tvrdé akoby nedozreté .........
myalab
No mali sme stastie na dobre zemiaky :) Ale mas pravdu, nie vsetky su najchutnejsie...
afataga
pecene zemiaky mam rada v akejkolvek podobe, vacsinou davam rascu a rozmarin, akusim s tymito bylinkami, mam vlastne a s tymi zemiakmi je to pravda, niekedy sa nedaju uvarit, ale piect sa daju vsetky
salinka
Krasne zemiacky a dobry napad s tym papierom na pecenie. Nemusim drhnut plech:-)
marianne69
Tiez sa ich neviem prejest,vyborne aj s bylinkami.Ale aj tak mam najradsej,len porascovane a uz potom len na tanier dosolit.A s kyslym mliekom alebo jogurtovym dresingom.
1x lianka
sladkacokolada
pečené zemiaky sú super vec a ešte k tomu, keď tvoja rúra dávkuje paru, to musí aj dobre chutiť. vo vnútri vláčne, na povrchu chrumkavé? Aku maš ruru?
evanaaa
Aj mňa zaujali tie zemiačky, aj keď ja dávam iné bylinky ( tie akoby provens. nemám moc rada), ale sú pekne opečené, do chrumkava. Aj mňa zaujala aj tá rúra, čo je to za novotu?
myalab
@atafaga vyskusam aj s rozmarinom, ten pouzivam vacsinou na ryby :)
@salinka vsetko, co sa da ulahcit si ulahcime :)
@marianne69 aj ja robievam len rascou, tie su tiez chutne :)
@sladka cokolada je to parna rura - ta investicia do rury sa oplatila, je to investicia do zdravia, ostatne v prispevku evanne.@evanaaa ano rozne bylinky vsdy trosku obzvlastnia chut. A prezradis mi pre inspiraciu ake pouzivas Ty? Dakujem Evankaaa rura je parna. Kedze nie som zastanca mikrovlnnych rur, radsej som investovala do parnej rury. No to uz ani nie je novinka, ja ju mam 6 rokov a urcite boli aj predtym. Len malo sa to propaguje. Ludia su pohodlny pouzivaju mikrovlnky a nicia si zdravie, vo vedomi, ze ako si ulahcuju. Mala som tu uz s tym problem, ale to neriesim. To je na kazdeho osobnom zvazeni, co pouziva. Vela ludi som uz inspirovala. . Je vela studii o tom. Tuky sa v mikrovlnke menia na karcinogenne latky... Parna rura ma viacero programov, chlieb, cestoviny, zelenina, pizza, rozmrazovanie, zavaranie, zapekanie a samozrejme aj zakladne funkcie, horuci vzduch, tradicne pecenie, bioparna prevadzka, turbo gril, infa gril, varenie v pare. Je to vlastne viac pristrojov v jednom. Navyse to nezabera viac priestoru. Vsetko rychle, pohodlne.. Knedle a parene buchty takmer bez prace, kura chuti uplne inac. Je viacero znaciek, co maju v ponuke parnu ruru. Vsetkym varechacom dobrej vole vrelo odporucam...
marianne69
@myalab o mikrovlnkach si myslim presne to iste, co aj Ty.Nikdy som ju nemala,ani po nej netuzim.Ked sme s mojim muzom zacinali,tak kupil v mikrovlnu asi za 15 000 Sk,to bol na tu dobu hotovy pocitac,neviem kolko to programov mala.Ja som na nej odmietla robit,tak ju predal za 8 000 Sk uplny funglac.Jeden z dovodov,okrem toho,ze aj mizerne varia(cest vynimkam),preco som aj prestala chodit do restik je,ze vsetko prihrievaju v mikrovlnach.Aspon v 90-tych rokoch urcite.
myalab
 www.electrolux.sk/Products/Ranges/Ranges--Kitchen/Combi-S...

@marianne69 , dobre si urobila, aj ked si stratila na peniazoch ale urcite si sa rozhodla spravne. Zdravie je na prvom mieste. Nebudeme si ho nicit vedome. Raz sme v sutazi mali vyhrat mikrovlnku, tak som povedala, ze ju dam pri smetaky... Presne aj ja nechodim do restik. Minimalne. Keby boli ludia znali problemov co plynu z mikrovlniek bojkotovali by to. Ale zial niekto povie na nieco umriet musim, tak k tomu nie je co dodat...
myalab
@sladkacokolada moja je zabudovana a je priblizne vo velkosti klasickych rur. Cely priestor sa pouziva podla programu, ktory zvolis. Je to uplne jednoduche. Napriklad kura pripravujem tak, ze ho rozdelim na polovice, nasolim a po vrchu poukladam tenke platky masla. Ak chcem viac stavy trosku ho podlejem. Vlozim do rury. Zvolim program kura, ak je vacsie mas moznost pridat alebo ubrat z prednadstavenych minut programom. Viac sa uz nestaram. 10 minut pred ukoncenym mi rura vyda zvukovy signal, kedy mam moznost skontrolovat ci chcem este pridat alebo ubrat z casu, ktory svieti na displeji. Po skonceni casu sa rura vypne a vyda zase zvukovy signal, takze nehrozi, ze ti nieco prihori. Kto ma deticky je tam aj detska poistka. Funkcii je tam ovela viac... A mozem povedat, ze vsetky vyuzivam, az na masovu sondu, ale zatial ma nikdy nesklamala.Nemusim mat pekaren na chleba, zavaraci hrniec, parne hrnce... A clovek to aj lepsie vyuzije, lebo keby mat vyberat niekde parny hrniec a potom odkladat, tak si rozmyslim, ci to budem pripravovat tak. Tu nie je ziadny problem. Ruru mam zabudovanu tak, aby som sa k nej nemusela prilis zohynat.
myalab
Takze aj kuracie prsia su stavnate, vobec nie suche. Lebo program idealne davkuje paru v tom najvhodnejsom case rechnologickeho postupu, aby bolo stavnate a na vrchu kozka chrumkava... Tiez je tam pre niekoho podstatny program ohrievanie az 6 tanierov sucasne. Urcite to trva dlhsie ako v mikrovlnke, ale nie az tak podstatne.
bobarka
Musí to byť super vec. Počujem o tom prvý raz a tiež mám skoro sto rokov.
sneica
zemiacky chystane v parnej rure su bezkonkurencne...:) a nielen zemiacky...