Foto: sracz
Domáca klasika. Som presvedčený, že na celom Slovensku. Jedlo, ktorého sa neviem „prejesť“, môjho detstva, rodičovstva aj „dedkovstva“ a dnes už aj sen s Zobraziť celý popisDomáca klasika. Som presvedčený, že na celom Slovensku. Jedlo, ktorého sa neviem „prejesť“, môjho detstva, rodičovstva aj „dedkovstva“ a dnes už aj sen s túžbou za domovom. V obchode som dostal čerstvé mladé „zucchini“, v origo i slovenskej ryži som ich už odskúšal, tak prečo by som ich nepoužil aj v nasledujúcej kombinácii!? Čerstvé, na drobno pokrájané, jalapeño aj s „magočkami“, zelená paprika a paradajky, …! Vôňa slovenskej kuchyne má svoje čaro aj na americkom kontinente. Nám veľmi chutilo!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
4-5 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1500 g |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti alebo soľ |
|
1000 ml alebo voda |
|
1 halúzka |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
začal som netradične, domácou údenou slaninou, pokrájanú som vyškvaril, pridal na kolieska pokrájané klobásy (poľské „nedôchodča“ takto "zmaturovalo" so slovenskou pytliackou) a nechal ich spolu „zchrumkovatieť"
-
2
než sa tak stalo, pokrájal som paradajky, papriky aj s jaderníkmi a
-
3
jalopeño aj so "srdiečkom", na drobno
-
4
na klobásovoslaninovú zostavu v červenohnedých „dresoch“ som až teraz nastrúhal veľkú žltú cibuľu a pretlačil (prelisoval) strúčiky cesnaku; zamiešal a nechal zo pár minút „zosnúbiť“ chute
-
5
z pomocnej misky som v tejto chvíli prisypal pokrájané paradajky s paprikami a jalopeño_m; opäť premiešal a dusil, až zelenina „pustila krv“
-
6
čas som využil na olúpanie, umytie a pokrájanie zemiakov „na klinky_šestinky“; pridal ich do hrnca s klobásovoslaninovozeleninovým základom; povrch zemiakov ozdobil všetkými koreninami, ½ na ½ vegetou a soľou, pridal PL čerstvo postrúhaného ďumbiera (kto nemá, môže použiť ČL mletého, alebo ho jednoducho vynechá); veľkou varechou všetko spolu nežne premiešal a nechal chvíľočku podusiť,
-
7
zalial ~ litrom vývaru z bravčových rebierok (to je ten, ku ktorému mi @sovka v komente dala „kontrolnú otázku“), priložil halúzku sušeného ligurčeka, priviedol do varu, teplotu nastavil na režim „buľkotanie“, prikryl („dýchanie“ zabezpečil varechou uloženou „naprieč“ pod pokrievkou) a nechal variť, až zemiakový kúsok sa ľahko vidličkou rozpučil o stenu hrnca (~20´)
-
8
vypol som zdroj energie, vsypal ¼ kolieska cuketky, zamiešal a pod pokrievkou nechal iba "spariť" - boli mladučké a varenie by im iba poškodilo
-
9
nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; tento zemiakový paprikáš „de luxe“ som podával s vejárikmi sladkokyslých domácich uhoriek a kúskom sterilizovanej pikantnej hrubostennej papriky (nakladanej v oleji); najlepšie chutí, keď si kúsky zemiakov na tanieri popučíte vidličkou a následne zmiešate s paprikovou šťavou (na tento svojský spôsob, mňa, brata a nášho otca, sa naša mamka hnevala, ale nám to na chuti neubralo); osobne mám toto jedlo najradšej s chrenom vo varenej cvikle na „sladkokyslo“, ale zásoby sa mi už minuli); hej a to všetko sme zapili „oroseným dvanástkom zes Plzně“ !!!
Feri, vytrhol si mi tŕň z päty, dnes sa u nás bude variť podľa teba. Veľmi pekne ďakujem a už sa teším. Dám vedieť ako ma manžel chválil (haniť by si hádam nedovolil!?).
takže už je mi to jasné. Paprikáš môže byť so smotanou aj bez.
svoju krajšiu polovičku!!! Včerajšie a dnešné vrtkavé počasie
pokrylo snehom všetky stromy, narcisy, tulipány, ..., takže dnes
by som sa musel bozkávať na ťažkom mokrom snehu. Mám
dokonca aj pár fotografií, ale ešte stále neviem vkladať snímky do
komentov, zážitkov, či diskusií. Problém s mojou KK pri „nick_u“
sracz trvá naďalej (akýmsi nevysvetliteľným krokom som sa naň
dostal pri „Google Chrome“ – ale s ďalšími problémami a Tomáš z
redakcie mi na moju prosbu asi nemá čas odpovedať!?!) a tak
radšej využívam diskusiu, aby som sa Vám poďakoval za Vaše
komentáre k mojemu rcp: Zemiakový paprikáš – inovovaný!
Vážený kamarát @angast – aj tak sa dá i tak sa dá! Paprikáš,
hlavne kurčací, robím aj so smotanou! Nič premenovávať
nebudem a kto má chuť na „kruplipaprikás“ so smotanou, tak si
ju kľudne môže na svoju porciu pridať a je to!!!
Ďakujem Ti milá @ariela6 – za Tvoju starostlivosť! Ja som v
poriadku, iba technické problémy ma prinútili pridať tri rcp pod
„nick_om srac“ (už som redakciu, konkrétne Tomáša, pred tromi
týždňami poprosil o pomoc). Plzeňské za mlákou je dostať bez
problémov, aj Staropramen a Zlatého bažanta z Hurbanova a
pred tromi rokmi dokonca aj Žatec_ké!
@modrykamen – buď bez obáv ja náhodou aj „krumple
praženie“ mám veľmi rád, hlavne s dobrým kyslým mliekom a rád
ich aj nové, s maslom a restovanou zelenou cibuľkou – a veľa, aj
s „pierkami“!
Múdra reakcia, milá @dogagador – novotou, teda aspoň pre mňa,
je však mlieko v zemiakovom paprikáši! Ale prečo nie?!
Srdečne pozdravujem milá @sovka62 a ďakujem Ti za promptnú
reakciu a riešenie! Mladým cuketám som prišiel na chuť až tu.
Doma som ich pripravoval, staršie a podstatne väčšie, spravidla
plnené a so smotanovou omáčkou. Tu mi dokonca chutia aj
surové v zeleninových šalátoch a zvykol som si aj na ich
kombináciu v rizotách, alebo v „čistej“ či v slovenskej ryži (orzo),
ako prílohe. Už som to zo pár razy uviedol aj vo svojich rcp.
Ďakujem Ti aj za druhý „príspevok“ a informáciu o reakcii na
Tvoje varenie s mladými cuketami. Som naozaj rád, že Vám s
Tvojim „strážcom rodinného kozuba“ chutilo. Nebuď prekvapená,
ak Ťa ten Tvoj „drobček“ za nejaký čas osloví s otázkou: Zlatko
moje, nezavadzajú Ti, čisto náhodou, v chladničke nejaké
„hodvábne“ cuketky? Tieto „baby“ cuketky naozaj nie je
potrebné variť, stačí ich iba, pokrájané, na záver primiešať do
základu a maškrta je pripravená!
Máš 111 % pravdu @jody – čku, milá, slepý naozaj nie je, veď
som mu urobil pár desiatok klobásových „okuliarov“! ... a
ďakujem Ti aj za E_mail -:)))!
Ahoj @kimlo kamarát! Prívlastok „konzumná“ som poľskej
klobáse (tu ju vyrábajú a predávajú pod názvom „Polska
kielbasza“) pridal ja. Podľa chuti (ako „mrtvého koleno“) a
konzistencie je vhodná, teda aspoň pre mňa, nech sa nikoho v
zlom nedotknem, iba po ich ďalšej úprave. Tu ju vyrábajú
bravčovú a aj v kombinácii s hovädzím a morčacím (turkey)
mäsom. Zlaté domáce slovebnské údené klobásy od Záhoria až
po Šariš a od Guraľov až po Detvancov!!!
Opäť nádherné spomienky na kuchyne našich mamiek a varešky
našich babičiek, milá @elysa – a aj keď sa snažíme variť podľa ich
receptúr, chute našich najdrahších, však ostanú iba v duši a v
mozgových závitoch! „To všechno odnes čas ...!
Ďakujem Ti, hugácskam @izabella929 – si veľmi milá! Toto je
naozaj „klasika“ mojeho detstva. Nabudúce skúsim aj tie 1-2 = 3
vajcia, pre mňa volanie novej chute. S poľskou klobásou som
„vytentočkoval“ lebo som ju „prišmačnil“ po svojom a potom
sme ju, silami spoločnými, s chuťou zjedli, ako „kačka nokerdle“!
Veď aj u nás, v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou, to
bol krumplipaprikáš podľa rcp dávnych prapredkov, ale tu, milá
@mamatata2 som siahol po inovácii v mojom podaní. Poľská
„kielbasza“ v USA má ku svojej menovkyni s „poctivým“ zložením
asi tak ďaleko, ako Hokaido express k železničke v košickom
Črmeľskom údolí!?!
Už som nie raz bol spomenul, že každý hrdý otec, a pre svoju pricezničku extra zvlášť, urobí všetko a sníme aj modré z neba = nemožné na počkanie a zázraky do troch dní! Podľa toho, ako mií píšeš, milá @damisa - ani Tvoj otec nebol z iného cesta. Ďakujem Ti za spomienku aj za hodnotenie!
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za milé slová a teším sa na
„dozdziveňa“ na našej Vareške!