Zemiakový paprikáš, inovovaný fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. apríla 2013
Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept)
Foto: sracz

Domáca klasika. Som presvedčený, že na celom Slovensku. Jedlo, ktorého sa neviem „prejesť“, môjho detstva, rodičovstva aj „dedkovstva“ a dnes už aj sen s túžbou za domovom. V obchode som dostal čerstvé mladé „zucchini“, v origo i slovenskej ryži som ich už odskúšal, tak prečo by som ich nepoužil aj v nasledujúcej kombinácii!? Čerstvé, na drobno pokrájané, jalapeño aj s „magočkami“, zelená paprika a paradajky, …! Vôňa slovenskej kuchyne má svoje čaro aj na americkom kontinente. Nám veľmi chutilo!

6-8
porcií
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
200 g
200 g
4-5 ks
2 ks
1 ks
2 ks
1500 g
2 ČL
1/2 ČL
1 PL
1/2 ČL
podľa chuti alebo soľ
1000 ml alebo voda
1 halúzka
2 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    začal som netradične, domácou údenou slaninou, pokrájanú som vyškvaril, pridal na kolieska pokrájané klobásy (poľské „nedôchodča“ takto "zmaturovalo" so slovenskou pytliackou) a nechal ich spolu „zchrumkovatieť"

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než sa tak stalo, pokrájal som paradajky, papriky aj s jaderníkmi a

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jalopeño aj so "srdiečkom", na drobno

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na klobásovoslaninovú zostavu v červenohnedých „dresoch“ som až teraz nastrúhal veľkú žltú cibuľu a pretlačil (prelisoval) strúčiky cesnaku; zamiešal a nechal zo pár minút „zosnúbiť“ chute

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z pomocnej misky som v tejto chvíli prisypal pokrájané paradajky s paprikami a jalopeño_m; opäť premiešal a dusil, až zelenina „pustila krv“

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čas som využil na olúpanie, umytie a pokrájanie zemiakov „na klinky_šestinky“; pridal ich do hrnca s klobásovoslaninovozeleninovým základom; povrch zemiakov ozdobil všetkými koreninami, ½ na ½ vegetou a soľou, pridal PL čerstvo postrúhaného ďumbiera (kto nemá, môže použiť ČL mletého, alebo ho jednoducho vynechá); veľkou varechou všetko spolu nežne premiešal a nechal chvíľočku podusiť,

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial ~ litrom vývaru z bravčových rebierok (to je ten, ku ktorému mi @sovka v komente dala „kontrolnú otázku“), priložil halúzku sušeného ligurčeka, priviedol do varu, teplotu nastavil na režim „buľkotanie“, prikryl („dýchanie“ zabezpečil varechou uloženou „naprieč“ pod pokrievkou) a nechal variť, až zemiakový kúsok sa ľahko vidličkou rozpučil o stenu hrnca (~20´)

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vypol som zdroj energie, vsypal ¼ kolieska cuketky, zamiešal a pod pokrievkou nechal iba "spariť" - boli mladučké a varenie by im iba poškodilo

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; tento zemiakový paprikáš „de luxe“ som podával s vejárikmi sladkokyslých domácich uhoriek a kúskom sterilizovanej pikantnej hrubostennej papriky (nakladanej v oleji); najlepšie chutí, keď si kúsky zemiakov na tanieri popučíte vidličkou a následne zmiešate s paprikovou šťavou (na tento svojský spôsob, mňa, brata a nášho otca, sa naša mamka hnevala, ale nám to na chuti neubralo); osobne mám toto jedlo najradšej s chrenom vo varenej cvikle na „sladkokyslo“, ale zásoby sa mi už minuli); hej a to všetko sme zapili „oroseným dvanástkom zes Plzně“ !!!

    Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
mne tu baby tlčú celý mesiac do hlavy, že paprikáš je so smotanou. Tak čo teraz? Ty to ovládaš ako ja, alebo to premenuješ na perkelt ?
super paprikaš tiež viem tak že je bez smotany a je dobre že si sa Sracz už ozval s novym receptom dlhšie som ta tu postradala a vy tam za mlakou mate plzenske pivko
Paprikas je naozaj so smotanou, ale konkretne zamiakovy paprikas sa robi len s mliekom, lebo zemiaky obsahuju vela skorbu a zahustia sa same, takze mlieko je skor na zriedenie :-). Toto je pre @angast
V chladničke sa mi už tretí deň posmievajú tri mladučké cukety, ktoré dovliekol manžel. Lámala som si hlavu čo s nimi, lebo ich síce doniesol, ale ak by som ich, napríklad, ugrilovala na obed, do pol hodiny ba sa zháňal po niečom "sýtejšom".
Feri, vytrhol si mi tŕň z päty, dnes sa u nás bude variť podľa teba. Veľmi pekne ďakujem a už sa teším. Dám vedieť ako ma manžel chválil (haniť by si hádam nedovolil!?).
moje detstvo tiež pamätá lahôdky Tvojmu paprikášu podobné- len vtedy som si ich necenila...:( , ale čas mi ukázal čo je dobré...
Pred chvíľou sme dojedli. Manžela som vopred informovala odkiaľ a od koho je recept. Tváril sa mierne skepticky a ešte viac, keď som zamietla jeho nápad pridať si do taniera niečo štipľavé. Ochutnal a s udivenou tvárou vyhlásil: "Ale to je dobré!". A o chvíľu: "Ale to je naozaj dobré!". Takže asi toľko, viac slov by bolo zbytočných.
Zemiakový paprikáš robievam dosť často a tiež s klobáskou domácou...ak chcem , aby bol lepší, vylejem do neho jedno lečo...úplne najfajnejsí, ešte 1-2 vajcia a môžme fučať.-)))), krásne achutne zaujímavý recept v tvojom podaní bátyuškám.-)))inak tú poľskú klobásu by som tam nedala....neviem, čo tí čerti do nej namleli...ale inak bomba špica.-))))
tak takéto niečo vedel ukuchtiť môj otec a hovoril tomu čušpajz, lebo tam dal všetko čo našiel v špajzi a v ladničke a len tak sme sa oblizovali a pikantné to vedel tiež riadne urobiť a to dalo tomu tie správne grády, takže máš u mňa jedničku za tento recept.
....... ešteže som 1. mája pod rozkvitnutou !sakurou“ pobozkal
svoju krajšiu polovičku!!! Včerajšie a dnešné vrtkavé počasie
pokrylo snehom všetky stromy, narcisy, tulipány, ..., takže dnes
by som sa musel bozkávať na ťažkom mokrom snehu. Mám
dokonca aj pár fotografií, ale ešte stále neviem vkladať snímky do
komentov, zážitkov, či diskusií. Problém s mojou KK pri „nick_u“
sracz trvá naďalej (akýmsi nevysvetliteľným krokom som sa naň
dostal pri „Google Chrome“ – ale s ďalšími problémami a Tomáš z
redakcie mi na moju prosbu asi nemá čas odpovedať!?!) a tak
radšej využívam diskusiu, aby som sa Vám poďakoval za Vaše
komentáre k mojemu rcp: Zemiakový paprikáš – inovovaný!
Vážený kamarát @angast – aj tak sa dá i tak sa dá! Paprikáš,
hlavne kurčací, robím aj so smotanou! Nič premenovávať
nebudem a kto má chuť na „kruplipaprikás“ so smotanou, tak si
ju kľudne môže na svoju porciu pridať a je to!!!
Ďakujem Ti milá @ariela6 – za Tvoju starostlivosť! Ja som v
poriadku, iba technické problémy ma prinútili pridať tri rcp pod
„nick_om srac“ (už som redakciu, konkrétne Tomáša, pred tromi
týždňami poprosil o pomoc). Plzeňské za mlákou je dostať bez
problémov, aj Staropramen a Zlatého bažanta z Hurbanova a
pred tromi rokmi dokonca aj Žatec_ké!
@modrykamen – buď bez obáv ja náhodou aj „krumple
praženie“ mám veľmi rád, hlavne s dobrým kyslým mliekom a rád
ich aj nové, s maslom a restovanou zelenou cibuľkou – a veľa, aj
s „pierkami“!
Múdra reakcia, milá @dogagador – novotou, teda aspoň pre mňa,
je však mlieko v zemiakovom paprikáši! Ale prečo nie?!
Srdečne pozdravujem milá @sovka62 a ďakujem Ti za promptnú
reakciu a riešenie! Mladým cuketám som prišiel na chuť až tu.
Doma som ich pripravoval, staršie a podstatne väčšie, spravidla
plnené a so smotanovou omáčkou. Tu mi dokonca chutia aj
surové v zeleninových šalátoch a zvykol som si aj na ich
kombináciu v rizotách, alebo v „čistej“ či v slovenskej ryži (orzo),
ako prílohe. Už som to zo pár razy uviedol aj vo svojich rcp.
Ďakujem Ti aj za druhý „príspevok“ a informáciu o reakcii na
Tvoje varenie s mladými cuketami. Som naozaj rád, že Vám s
Tvojim „strážcom rodinného kozuba“ chutilo. Nebuď prekvapená,
ak Ťa ten Tvoj „drobček“ za nejaký čas osloví s otázkou: Zlatko
moje, nezavadzajú Ti, čisto náhodou, v chladničke nejaké
„hodvábne“ cuketky? Tieto „baby“ cuketky naozaj nie je
potrebné variť, stačí ich iba, pokrájané, na záver primiešať do
základu a maškrta je pripravená!
Máš 111 % pravdu @jody – čku, milá, slepý naozaj nie je, veď
som mu urobil pár desiatok klobásových „okuliarov“! ... a
ďakujem Ti aj za E_mail -:)))!
Ahoj @kimlo kamarát! Prívlastok „konzumná“ som poľskej
klobáse (tu ju vyrábajú a predávajú pod názvom „Polska
kielbasza“) pridal ja. Podľa chuti (ako „mrtvého koleno“) a
konzistencie je vhodná, teda aspoň pre mňa, nech sa nikoho v
zlom nedotknem, iba po ich ďalšej úprave. Tu ju vyrábajú
bravčovú a aj v kombinácii s hovädzím a morčacím (turkey)
mäsom. Zlaté domáce slovebnské údené klobásy od Záhoria až
po Šariš a od Guraľov až po Detvancov!!!
Opäť nádherné spomienky na kuchyne našich mamiek a varešky
našich babičiek, milá @elysa – a aj keď sa snažíme variť podľa ich
receptúr, chute našich najdrahších, však ostanú iba v duši a v
mozgových závitoch! „To všechno odnes čas ...!
Ďakujem Ti, hugácskam @izabella929 – si veľmi milá! Toto je
naozaj „klasika“ mojeho detstva. Nabudúce skúsim aj tie 1-2 = 3
vajcia, pre mňa volanie novej chute. S poľskou klobásou som
„vytentočkoval“ lebo som ju „prišmačnil“ po svojom a potom
sme ju, silami spoločnými, s chuťou zjedli, ako „kačka nokerdle“!
Veď aj u nás, v mojich rodných Košiciach, pod Šibenou horou, to
bol krumplipaprikáš podľa rcp dávnych prapredkov, ale tu, milá
@mamatata2 som siahol po inovácii v mojom podaní. Poľská
„kielbasza“ v USA má ku svojej menovkyni s „poctivým“ zložením
asi tak ďaleko, ako Hokaido express k železničke v košickom
Črmeľskom údolí!?!
Už som nie raz bol spomenul, že každý hrdý otec, a pre svoju pricezničku extra zvlášť, urobí všetko a sníme aj modré z neba = nemožné na počkanie a zázraky do troch dní! Podľa toho, ako mií píšeš, milá @damisa - ani Tvoj otec nebol z iného cesta. Ďakujem Ti za spomienku aj za hodnotenie!

Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za milé slová a teším sa na
„dozdziveňa“ na našej Vareške!
Takže už vieš pridávať na pôvodný nick?Potešil si a recept inovovaný je bars fajný,len aj veľmi výdatný na môj žalúdok.Ale občas okoštovať snáď nepoškodí ?

Pridaj komentár k receptu: