Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Domáca klasika. Som presvedčený, že na celom Slovensku. Jedlo, ktorého sa neviem „prejesť“, môjho detstva, rodičovstva aj „dedkovstva“ a dnes už aj sen s túžbou za domovom. V obchode som dostal čerstvé mladé „zucchini“, v origo i slovenskej ryži som ich už odskúšal, tak prečo by som ich nepoužil aj v nasledujúcej kombinácii!? Čerstvé, na drobno pokrájané, jalapeño aj s „magočkami“, zelená paprika a paradajky, …! Vôňa slovenskej kuchyne má svoje čaro aj na americkom kontinente. Nám veľmi chutilo!

6-8
porcií
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. začal som netradične, domácou údenou slaninou, pokrájanú som vyškvaril, pridal na kolieska pokrájané klobásy (poľské „nedôchodča“ takto "zmaturovalo" so slovenskou pytliackou) a nechal ich spolu „zchrumkovatieť"
  2. než sa tak stalo, pokrájal som paradajky, papriky aj s jaderníkmi a
  3. jalopeño aj so "srdiečkom", na drobno
  4. na klobásovoslaninovú zostavu v červenohnedých „dresoch“ som až teraz nastrúhal veľkú žltú cibuľu a pretlačil (prelisoval) strúčiky cesnaku; zamiešal a nechal zo pár minút „zosnúbiť“ chute
  5. z pomocnej misky som v tejto chvíli prisypal pokrájané paradajky s paprikami a jalopeño_m; opäť premiešal a dusil, až zelenina „pustila krv“
  6. čas som využil na olúpanie, umytie a pokrájanie zemiakov „na klinky_šestinky“; pridal ich do hrnca s klobásovoslaninovozeleninovým základom; povrch zemiakov ozdobil všetkými koreninami, ½ na ½ vegetou a soľou, pridal PL čerstvo postrúhaného ďumbiera (kto nemá, môže použiť ČL mletého, alebo ho jednoducho vynechá); veľkou varechou všetko spolu nežne premiešal a nechal chvíľočku podusiť,
  7. zalial ~ litrom vývaru z bravčových rebierok (to je ten, ku ktorému mi @sovka v komente dala „kontrolnú otázku“), priložil halúzku sušeného ligurčeka, priviedol do varu, teplotu nastavil na režim „buľkotanie“, prikryl („dýchanie“ zabezpečil varechou uloženou „naprieč“ pod pokrievkou) a nechal variť, až zemiakový kúsok sa ľahko vidličkou rozpučil o stenu hrnca (~20´)
  8. vypol som zdroj energie, vsypal ¼ kolieska cuketky, zamiešal a pod pokrievkou nechal iba "spariť" - boli mladučké a varenie by im iba poškodilo
  9. nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; tento zemiakový paprikáš „de luxe“ som podával s vejárikmi sladkokyslých domácich uhoriek a kúskom sterilizovanej pikantnej hrubostennej papriky (nakladanej v oleji); najlepšie chutí, keď si kúsky zemiakov na tanieri popučíte vidličkou a následne zmiešate s paprikovou šťavou (na tento svojský spôsob, mňa, brata a nášho otca, sa naša mamka hnevala, ale nám to na chuti neubralo); osobne mám toto jedlo najradšej s chrenom vo varenej cvikle na „sladkokyslo“, ale zásoby sa mi už minuli); hej a to všetko sme zapili „oroseným dvanástkom zes Plzně“ !!!