Zemiakový paprikáš, inovovaný (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Domáca klasika. Som presvedčený, že na celom Slovensku. Jedlo, ktorého sa neviem
„prejesť“, môjho detstva, rodičovstva aj „dedkovstva“ a dnes už aj sen s túžbou za
domovom. V obchode som dostal čerstvé mladé „zucchini“, v origo i slovenskej ryži som
ich už odskúšal, tak prečo by som ich nepoužil aj v nasledujúcej kombinácii!? Čerstvé, na
drobno pokrájané, jalapeño aj s „magočkami“, zelená paprika a paradajky, …! Vôňa
slovenskej kuchyne má svoje čaro aj na americkom kontinente. Nám veľmi chutilo!
6-8 porcií |
12 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- začal som netradične, domácou údenou slaninou, pokrájanú som vyškvaril, pridal na kolieska pokrájané klobásy (poľské „nedôchodča“ takto "zmaturovalo" so slovenskou pytliackou) a nechal ich spolu „zchrumkovatieť"
- než sa tak stalo, pokrájal som paradajky, papriky aj s jaderníkmi a
- jalopeño aj so "srdiečkom", na drobno
- na klobásovoslaninovú zostavu v červenohnedých „dresoch“ som až teraz nastrúhal veľkú žltú cibuľu a pretlačil (prelisoval) strúčiky cesnaku; zamiešal a nechal zo pár minút „zosnúbiť“ chute
- z pomocnej misky som v tejto chvíli prisypal pokrájané paradajky s paprikami a jalopeño_m; opäť premiešal a dusil, až zelenina „pustila krv“
- čas som využil na olúpanie, umytie a pokrájanie zemiakov „na klinky_šestinky“; pridal ich do hrnca s klobásovoslaninovozeleninovým základom; povrch zemiakov ozdobil všetkými koreninami, ½ na ½ vegetou a soľou, pridal PL čerstvo postrúhaného ďumbiera (kto nemá, môže použiť ČL mletého, alebo ho jednoducho vynechá); veľkou varechou všetko spolu nežne premiešal a nechal chvíľočku podusiť,
- zalial ~ litrom vývaru z bravčových rebierok (to je ten, ku ktorému mi @sovka v komente dala „kontrolnú otázku“), priložil halúzku sušeného ligurčeka, priviedol do varu, teplotu nastavil na režim „buľkotanie“, prikryl („dýchanie“ zabezpečil varechou uloženou „naprieč“ pod pokrievkou) a nechal variť, až zemiakový kúsok sa ľahko vidličkou rozpučil o stenu hrnca (~20´)
- vypol som zdroj energie, vsypal ¼ kolieska cuketky, zamiešal a pod pokrievkou nechal iba "spariť" - boli mladučké a varenie by im iba poškodilo
- nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; tento zemiakový paprikáš „de luxe“ som podával s vejárikmi sladkokyslých domácich uhoriek a kúskom sterilizovanej pikantnej hrubostennej papriky (nakladanej v oleji); najlepšie chutí, keď si kúsky zemiakov na tanieri popučíte vidličkou a následne zmiešate s paprikovou šťavou (na tento svojský spôsob, mňa, brata a nášho otca, sa naša mamka hnevala, ale nám to na chuti neubralo); osobne mám toto jedlo najradšej s chrenom vo varenej cvikle na „sladkokyslo“, ale zásoby sa mi už minuli); hej a to všetko sme zapili „oroseným dvanástkom zes Plzně“ !!!