Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka

medovnicek - fotkamedovnicek, 10. februára 2014

Kedysi dávno som podľa receptu v Živote piekla prasačie hlávky na sladko. Pri mojom putovaní po internete som ich na jednom maďarskom webe videla v slanej verzii. Tak som si povedala, že ju vyskúšam aj ja.

Suroviny

300 g
250 g
250 g
150 g
2 KL
180 g
3 ks
Okrem toho:
na potretie
na oči

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si dáme variť zemiaky, ktoré po vychladnutí olúpeme a nastrúhame na jemno. Dáme do misy a postupne pridáme všetky ostatné suroviny.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré minimálne na jednu hodinu odložíme do chladničky.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 3
  4. 4

    Potom si zoberieme formičky dvoch veľkostí na vykrajovanie koliesok. Tá moja väčšia mohla mať priemer cca 10 cm. A vykrajujeme rovnaký počet veľkých a malých koliesok. Z veľkých bude hlava prasiatka a z menšieho rypáčik.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 4
  5. 5

    Do každého menšieho kolieska urobíme dve jamky - nosné dierky

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 5
  6. 6

    A už len skladáme časti hláv na plech, ktorý predtým vystelieme papierom na pečenie. Dáme väčšie koliesko, potrieme ho vajíčkom, do spodnej časti dáme menšie koliesko a znovu potrieme vajíčkom. Oči vyrobíme z dyňových semienok. Uši vykrajujeme zo zvyškov, priložíme k hlave a tiež ich potrieme vajíčkom. Môžeme ich posypať sezamom.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C - cca 25 - 30 minút. Čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak.

  8. 8

    Doma sme skonštatovali, že by boli vhodné aj ako príloha k nejakej dobrej fazuľovej polievke. My sme ich mali len tak na mlsanie po nedeľňajšom obede a musím povedať, že dlho netrvalo a košík bol prázdny.

    Zemiakovo-tvarohovo-syrové prasiatka - obrázok 8

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
@medovnicek , Ty sa mi snivas, si neskutocna... toto už ani na 5* nie je, ani na klobúk dolu... to už je na ručičky bozkávam... Tvoje šikovné... úplne si ma s tými praskami dostala :) Dokonalosť sama ♥
jeeej vianocne prasiatka!! Teda u nas byvali bez udeneho syra, len z tvarohovou plnkou na sladko, ale na toto sme sa vzdy tesili :) To aby sme na Stedry den videli to prasiatko mama ich pekavala len na Vianoce :) Su krasne.
Takéto svinky robievam na Silvestra, aby priniesli šťastie v novom roku. Z medovníkového cesta, dve väčšie kolieska naplnené marcipánom a ostatné ako ty, oči majú zo sladkého bielkového snehu a v strede oka hrozienko. Vyskúšam aj slané.
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@sovka62 tie tvoje medovníkové musia byť tiež veľmi dobré, keď ich budeš piecť, tak by si ich mohla pridať sem na varechu
@methi tvoja mamka mala veľmi dobrý nápad, budem ho aplikovať u svojho vnúčika
Robila som, masť som nahradila 150g masla, lebo aj tvaroh bol 40%. Prasiatka boli zlatučké na pohľad, bohužial pre nás boli v tejto kombinácii veľmi tukové. Nakoniec sme ich zjedli ako si navrhovala ku kyslej strukovinovej polievke, akurát u nás v tanieri nebola fazuľa ale šošovica. A ešte som si všimla, že ak som rovaľkala cesto len na 0.5cm, boli po upečení vzdušnejšie a chrumkavejšie.

Pridaj komentár k receptu: