Zemiakovo-špenátové koláče fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 30. októbra 2012

Tieto kolace alebo mozno niekto by ich tiez pomenoval paje su povodne plnene spenatovou plnkou, ktorej zakladom je besamel. Ja som tentokrat namiesto besamelovej omacky pouzila zemiaky.

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
170 g
1 ks +voda podla potreby
plnka:
500 g
250 g
4 PL
3 strúčiky
4 ks
  strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvedene suroviny na cesto som zmiesila do kopy a cesto som zabalila do potravinarskej folie. Ak je vajicko mensie mozno bude treba pridat 1-2 PL vody. Cesto som takto nechala stat 30 minut.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do plnky som pouzila mrazeny spenat, ktory som si na miernom ohni rozmrazila.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pecenie tychto kolacov som pouzila tieto misky s vyberajucim dnom.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstate cesto som si rozdelila na styri casti.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kazdu cast som rozvalkala o trochu vacsiu, ako boli misky na pecenie.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som vlozila do misiek

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a okraje som zarezala. Spodok cesta som popichala vidlickou. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 10 minut. Z tych odrezkov co mi zostali mi vyslo cesto este na jeden dalsi kolac. Takze som vlastne upiekla 5 kolacov.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pnku som si pripravila z uvarenych roztlacenych zemiakov, roztlaceneho cesnaku, spenatu, soli, korenia a smotany. Vsetko som spolu premiesala.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na koniec som do plnky pridala rozslahane vajicko.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upecene cesto som naplnila pripravenou plnkou. Vidlickou som v plnke urobila jamky.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozslahala som dve vajicka a tie som ponalievala na zemiaky.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto pripravene kolace som dala zapiect do vyhriatej rury 180C na 10 minut.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ked sa vajicka na plnke zapiekli posypala som ich nastruhanym syrom a este som dala kolace na chvilu do rury.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Staci naozaj iba chvilku, mozno 2-3 minuty, aby sa syr pekne rozpustil ale nestvrdol.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zostalo mi este trochu zemiakovej plnky. Tu som potom osobitne zapiekla. Podobne ako na kolacoch vidlickou som spravila v zemiakoch priehlbinu

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    do ktorej som vyliala rozslahane vajicko. Zemiaky som zapekala asi 10 minut.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Upecene zemiakovo-spenatove kolace.

    Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

tiginko
krásne vajíčka máte v Austrálii, neuvériteľná farba :-) Recept si ukladám, dobrý nápad so zemiakmi namiestu bešamelu, ja ho veľmi neobľubujem
malroxa
áno aj ja som si všimla aké sú žltučké. aj na ceste to vidno. určite domáce vajíčka. vyzerá velmi chutne takýto páj, kiš, slaný koláčik. mňam, mňam
danielas
Páči sa mi. Zloženie podľa mojej chuti,už len vyskúšať. Ukladám si tento pekný recept, ďakujem zaň :-)
nonna
BRAVOOO!! Veľmi svedomito spracované, krásne nafotené a sto-pro chutné. Fajn, že tam nie je nič mäsové, chuť je takto lepšia a aj po výživovej stránke je tento recepis správnejší. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre širšiu propagáciu.
renka73
Paráda,teraz si veľmi potešila moju dcéru.Ona špenát véľmi rada papá :-)
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za mile komentare. Potesili ma.
Dufam, ze ked tento recept vyskusate budete spokojni. @rybarkuchar , urcite sa da tam dat plnka aku mas rad ty. S tou bryndzovou plnkou to bude tiez chutne. @tiginko v australskych obchodoch dostanes tiez kupit vselijake vajicka. Tieto su moje z farmy. U nas je teraz jar, sliepky maju vela zelenej travy.
jerica
@palokuchki Danielka , konečne po dlhom čase ťa vidieť , hneď s takým perfektným receptom , podané ako z kuchárskej knihy, teším sa každému tvojmu receptu , sú jedinečné , výnimočnéé:-) ako aj tento:-)
babav
Pripajam sa k pochvalam...to je jedlo podla mojej chuti;-)
Ja by som ich podla tvaru formiciek a predpekania cesta
zaradila medzi "tarty".
palokuchki
@cica2 , @jerica , @babav , @sonulienka , @waocipa , @zdezda , vsetkym vam dakujem za komentare. @babav , ved ja som naozaj nevedela ako to spravne pomenovat po slovensky. Z moznosti co mi vyskocili na google bola podla mna tato najprijatelnejsia. Ked pisem po slovensky, tak sa snazim pouzivat slovenske slova. Naco to miesat. Mas pravdu. Po anglicky by to mohol byt tart, ale ako to prelozit? @jerica ako vzdy si velmi mila.
evanaaa
Palokuchki, Danielka, jedno, ako ich pomenuješ, už len na obrázku vypadajú výborne, tak by ma to nenapadlo, len rozmýšľam, ak yb som ich chcela robiť - v čom? Tie formy z onímateľným dnom som už párkrát videla aj na TV Paprika, kde piekli v nich koláče, neviem, či sú dostať aj u nás, hneď by som išla zháňať.Ja mám poodbmú ale s pevným dnom. Ozaj, a aký majú priemer asi?
jerica
@palokuchki , musela som sa vrátiť k tvojmu receptu , neskutočne sa mi páči , mám v pláne si to spraviť , tak krásne vystihutý postup nafotený , obzerám zhora dolu ,rad radom čo píšeš . Recept som posunula neveste , majú radi kobmináciu surovín - špenát , cesnak , vajíčko :-) keby bola súťaž, určite by som vytiahla desiatku :-)
palokuchki
@evanaaa , taketo formicky som videla v Tescu. Ja som si tam aj jednu sadu kupila. Boli balene po styri kusy. Priemer na spodnej casti je 10cm a na vrchu 12cm. @jerica dakujem ti za tvoje mile slova.