Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tieto kolace alebo mozno niekto by ich tiez pomenoval paje su povodne plnene spenatovou plnkou, ktorej zakladom je besamel. Ja som tentokrat namiesto besamelovej omacky pouzila zemiaky.
5 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Uvedene suroviny na cesto som zmiesila do kopy a cesto som zabalila do potravinarskej folie. Ak je vajicko mensie mozno bude treba pridat 1-2 PL vody. Cesto som takto nechala stat 30 minut.
- Do plnky som pouzila mrazeny spenat, ktory som si na miernom ohni rozmrazila.
- Na pecenie tychto kolacov som pouzila tieto misky s vyberajucim dnom.
- Odstate cesto som si rozdelila na styri casti.
- Kazdu cast som rozvalkala o trochu vacsiu, ako boli misky na pecenie.
- Cesto som vlozila do misiek
- a okraje som zarezala. Spodok cesta som popichala vidlickou. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 10 minut. Z tych odrezkov co mi zostali mi vyslo cesto este na jeden dalsi kolac. Takze som vlastne upiekla 5 kolacov.
- Pnku som si pripravila z uvarenych roztlacenych zemiakov, roztlaceneho cesnaku, spenatu, soli, korenia a smotany. Vsetko som spolu premiesala.
- Na koniec som do plnky pridala rozslahane vajicko.
- Upecene cesto som naplnila pripravenou plnkou. Vidlickou som v plnke urobila jamky.
- Rozslahala som dve vajicka a tie som ponalievala na zemiaky.
- Takto pripravene kolace som dala zapiect do vyhriatej rury 180C na 10 minut.
- Ked sa vajicka na plnke zapiekli posypala som ich nastruhanym syrom a este som dala kolace na chvilu do rury.
- Staci naozaj iba chvilku, mozno 2-3 minuty, aby sa syr pekne rozpustil ale nestvrdol.
- Zostalo mi este trochu zemiakovej plnky. Tu som potom osobitne zapiekla. Podobne ako na kolacoch vidlickou som spravila v zemiakoch priehlbinu
- do ktorej som vyliala rozslahane vajicko. Zemiaky som zapekala asi 10 minut.
- Upecene zemiakovo-spenatove kolace.