Zemiakovo-špenátové koláče (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tieto kolace alebo mozno niekto by ich tiez pomenoval paje su povodne plnene spenatovou plnkou, ktorej zakladom je besamel. Ja som tentokrat namiesto besamelovej omacky pouzila zemiaky.

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvedene suroviny na cesto som zmiesila do kopy a cesto som zabalila do potravinarskej folie. Ak je vajicko mensie mozno bude treba pridat 1-2 PL vody. Cesto som takto nechala stat 30 minut.
  2. Do plnky som pouzila mrazeny spenat, ktory som si na miernom ohni rozmrazila.
  3. Na pecenie tychto kolacov som pouzila tieto misky s vyberajucim dnom.
  4. Odstate cesto som si rozdelila na styri casti.
  5. Kazdu cast som rozvalkala o trochu vacsiu, ako boli misky na pecenie.
  6. Cesto som vlozila do misiek
  7. a okraje som zarezala. Spodok cesta som popichala vidlickou. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 10 minut. Z tych odrezkov co mi zostali mi vyslo cesto este na jeden dalsi kolac. Takze som vlastne upiekla 5 kolacov.
  8. Pnku som si pripravila z uvarenych roztlacenych zemiakov, roztlaceneho cesnaku, spenatu, soli, korenia a smotany. Vsetko som spolu premiesala.
  9. Na koniec som do plnky pridala rozslahane vajicko.
  10. Upecene cesto som naplnila pripravenou plnkou. Vidlickou som v plnke urobila jamky.
  11. Rozslahala som dve vajicka a tie som ponalievala na zemiaky.
  12. Takto pripravene kolace som dala zapiect do vyhriatej rury 180C na 10 minut.
  13. Ked sa vajicka na plnke zapiekli posypala som ich nastruhanym syrom a este som dala kolace na chvilu do rury.
  14. Staci naozaj iba chvilku, mozno 2-3 minuty, aby sa syr pekne rozpustil ale nestvrdol.
  15. Zostalo mi este trochu zemiakovej plnky. Tu som potom osobitne zapiekla. Podobne ako na kolacoch vidlickou som spravila v zemiakoch priehlbinu
  16. do ktorej som vyliala rozslahane vajicko. Zemiaky som zapekala asi 10 minut.
  17. Upecene zemiakovo-spenatove kolace.