Zemiakovo-šampiňónové fašírky so syrovým krémom z údeného polooštiepka fotorecept
Foto: pusta
Toto jedlo je dôkazom toho, že aj z úplne obyčajných surovín možno pripraviť delikátny pokrm a povýšiť ho na slávnostnú lahôdku. Odporúčam vyskúšať.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
70 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
podľa chuti |
|
na syrový krém: | |
100 g |
|
200 ml |
|
20 g |
|
20 g |
|
na vyprážanie: | |
5 - 6 PL |
|
Postup
-
1
Zemiaky som uvarila v šupke a ešte teplé som ich ošúpala a dala do misy. Tieto zemiaky som varila asi 30 minút, kým zmäkli.
-
2
Za tepla som ich roztlačila na hrubo, mám rada, ak vo fašírkach sú aj malé kúsky zemiakov.
-
3
Šampiňóny som pokrájala na silnejšie plátky.
-
4
V panvici som rozohriala maslo a...
-
5
...opiekla som šampiňóny pekne do hneda, osolila a nechala úplne vychladnúť. Solila som, až na záver, aby nestratili veľa vody a zostali šťavnaté.
-
6
Pripravila som si údený polooštiepok, odporúčam tento, ktorý je údený na bukovom dreve, môžete však použiť syr podľa svojej chuti.Údený syr zvýrazní chuť krému a podávaných fašíriek.
-
7
Syr som nastrúhala na jemno a kým zemiaky a šampiňóny chladli,pustila som sa do prípravy krému.
-
8
V hrnčeku som rozpustila maslo, ...
-
9
...pridala som múku a pripravila svetlú zásmažku - to trvá asi 2 minúty.
-
10
Pridala som kyslú smotanu a rýchlo miešala, aby sa neutvorili hrudky a zostala krásne hladká. Povarila som ju asi 10 minút.
-
11
Pridala som nastrúhaný syr, za stáleho miešania som varila ešte 5 minút, stratí sa múčna chuť a...
-
12
...vznikne hladký sametový krém, ktorý som potom udržiavala teplý vo vodnom kúpeli, už som nevarila.
-
13
K pretlačeným zemiakom som pridala soľ, čerstvo mleté čierne korenie,vychladnuté šampiňóny, maslo,...
-
14
...jedno vajce,...
-
15
...polohrubú múku a...
-
16
...dôkladne som všetko spracovala na tvárne cesto.
-
17
Vlhkými rukami som tvarovala guľky, ktoré som sploštila dlaňami na fašírky a opražila som ich v rozpálenom oleji do chrumkava, kým nezískali peknú zlatohnedú farbu. Z oboch strán som oprážala asi 5 minút.
-
18
Vypražené fašírky som kládla do pekáčika z jenského skla, aby zostali teplé, kládla som ich na papierovú utierku aby sa odsal prebytočný tuk. Z tohoto množstva mi vyšlo 8 kusov.
-
19
Na tanier som naniesla syrový krém, do ktorého som posadila hotovú fašírku a ozdobila na hrubo natrhanými kúskami medvedieho cesnaku, ktorý vynikajúcu chuť celého jedla výborne doplní. Ako prílohu som podávala ľahký pestrý listový šalát s paradajkami, inú prílohu si tento pokrm nepýta, je veľmi sýty a zároveň slávnostný - napr. pre dnešný Deň matiek. Prajem dobrú chuť.
dakujem za pochvalu a ten šalátik pridaj čím skôr :-)
aj tebe príjemnú nedeľu prajem.
vážim si tvoje ocenenie a dakujem ti :-)
dakujem.
dakujem.
dakujem.
inkább jó, mind marha :D, de mégis "marha jó." :-))))))
sme na rovnakom brehu :-)
srdečne ti dakujem.
dakujem.
dakujem za tvoje krásne hodnotenie mojej snahy a mojich receptov, si veľmi milá.
dakujem.
dakujem za uloženie, vyskúšanie a za pochvalu.
dakujem.
dakujem za pochvalu.