Zemiakové placky
Zemiakové placky

Zemiakové placky fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 6. septembra 2019
Zemiakové placky (fotorecept)
Foto: kvakac

Kto by ich nemal rád. Ja osobne som ochotný rezeň vymeniť za tieto placky, ktoré sú tiež naše národne jedlo.

3
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
5 strúčikov
2 ks
1 KL
1/2 KL
 na smaženie




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a strúhame na jemno.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme vajcia, nastrúhaný cesnak, majorán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešame a necháme chvíľu postáť. Niekto dáva do nich strúhanku alebo múku. U nás to ide bez toho. Keď placka, tak čistá.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu dáme poriadne zohriať trochu oleja. Lyžicou dávame hmotu na horúci olej a opražíme placky z oboch strán do červena. Olej keď sa na panvici minie, tak len po troche prilievame. Nedávame veľa oleja. Hotové placky odkladáme na sitko alebo papierové obrúsky. To aby zvyšný olej neostal v plackách.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz si len zaželáme - uhni žlčník nabok, ide dobrota dnu. Keď chcete robiť viac placiek tak ich robte, keď sú ostatní v práci alebo v škole. Ono sa to inak nestačí robiť nie a nie tanier naplniť, lebo stále miznú. To je rada zadarmo. Ešte že som ich fotil v hrnci, už potom nebolo čo fotiť. Za tým dobré pivo alebo víno a máme hotovo.

    Zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Stará dobrá klasika. Fota k zulíbání. Hned bych si dala pár placek, ať vím, jestli je děláš dobréé?! Jasné, že ano, jen tě trochu napínám. Bod 4 by se mohl celý vytesat do kamene! Do škole či práce bych musela vyslat i sebe sama. Mně se ztrácejí také. Sublimují, potvorky.
farbuska
Ach, milované zemiakové placky! Dobrota celonárodná. Vôňa domácej kuchyne: zemiačky, cesnačik, majoránka ... , drahí a milí okolo stola, varené vínko, smiech a veselé trkotanie jeden cez druhého... Nikdy ich nie je dosť... jedno, koľko sa ich narobí. Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať, hovorí básnik. Domov sú aj horúce zemiakové placky.
kvakac
@kuko95 (6.9.2019 15:48)

Vďaka za koment. Veď som ich robil z trojitej dávky. Len ich hneď do seba tlačíme už pri robení. Nevadí ani že sú horúce.
kvakac
@afataga (6.9.2019 17:10)

Vďaka za koment. Pozrel som si to a ja neviem asi mám ističe vypadnuté. Nerozumiem tomu prečo by som to robil? Veď chutili nám a riadne. Robím ich toľko aby sa v krátkom čase zjedli a nie do zásoby. Ale jeden nikdy nevie možno sa to niekedy zíde.
afataga
@kvakac (6.9.2019 18:41)

Nahod istice, vobec nejde o to, ci robis do zasoby, alebo nie, ide o to, ze to zahustis vlastnym skrobom zo zemiakov a zbavis sa vody, cesto je hustejsie a neprska tolko.
1x kvakac
kvakac
@afataga (6.9.2019 19:48)

No kuknime sa na to. Zas som o voľačo múdrejší. A keď prská tak je milovaná radá, že ma nejakú robotu čistiť. Je totiž vorkoholik na upratovanie.
luwinka
Zemiakové placky - mňam a tá majoránka keby tam nebola v nich ,tak by to tam veľmi chýbalo. Vždy ich robievam ako aj ty s majoránkou @kvakac
1x kvakac
kvakac
@luwinka (7.9.2019 14:39)

Parádne sú. Placky sú také jedlo, že im človek nemôže odolať, keď prídu na chuť.
sovka62
U nas je jarmok, takze kacice, lokse ciganska. .
Ale za placku by som vymenila.
1x kvakac
izabella929
@kvakac , tu také chúťky nám robíš..och také mňami chrumkvé so zakysankou..no jedlo ako pre kráľa..) slovenská dobrota nikdy nesklame..ja nemusím cesnak a majorán. ale inak si dochutím iným...
sracz
Vo všetkom s Tebou, @Kvakac kamarát v "šurci" a s vareškou, súhlasím! Placiek (u nás doma, na slávnom Vihodze, nazývaných "naľešňiki") nikdy nie je dosť. Sú nielen "bleksovo" pripravené, ale spod Tatier k Dunaju, aj variabilné! Super dni, plné dobrej chuti i po chuti, želám nie iba Tebe, ale aj "hepro čaládis" a všetkým ľuďom dobrej vôle!
1x kvakac
kvakac
@sracz (8.9.2019 19:25)

Vďaka za pekný koment. Ja hovorím, že by to mohlo tiež byť naše národné jedlo.
kvakac
@kimlo (9.9.2019 19:11)

Vďaka za koment. Veď to - čo by sme bez nich robili.
kvakac
@radost (9.9.2019 22:11)

Vďaka za koment. Pýtam sa prečo? ja mám tieto tvory veľmi rád, u suseda na zelených listoch.