Zemiakové placky fotorecept
Foto: kvakac
Kto by ich nemal rád. Ja osobne som ochotný rezeň vymeniť za tieto placky, ktoré sú tiež naše národne jedlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a strúhame na jemno.
-
2
Pridáme vajcia, nastrúhaný cesnak, majorán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešame a necháme chvíľu postáť. Niekto dáva do nich strúhanku alebo múku. U nás to ide bez toho. Keď placka, tak čistá.
-
3
Na panvicu dáme poriadne zohriať trochu oleja. Lyžicou dávame hmotu na horúci olej a opražíme placky z oboch strán do červena. Olej keď sa na panvici minie, tak len po troche prilievame. Nedávame veľa oleja. Hotové placky odkladáme na sitko alebo papierové obrúsky. To aby zvyšný olej neostal v plackách.
-
4
A teraz si len zaželáme - uhni žlčník nabok, ide dobrota dnu. Keď chcete robiť viac placiek tak ich robte, keď sú ostatní v práci alebo v škole. Ono sa to inak nestačí robiť nie a nie tanier naplniť, lebo stále miznú. To je rada zadarmo. Ešte že som ich fotil v hrnci, už potom nebolo čo fotiť. Za tým dobré pivo alebo víno a máme hotovo.
Hezka, stavnata a vonava fotka! :-)
Vďaka za koment. Už sú zemiaky tak teraz budu veru častejšie. Nejakého pomocníka musím zohnať, ktorý ich bude piecť.
Vďaka za koment. To pekne a veľmi pravdivo vystihla.
Vďaka za koment. Ja čo viem toto jedlo má asi každý rád. Čo som sa ich ako chlapec najedol a teraz už dospelý ich mám stále rád.
Vďaka za koment. Veď som ich robil z trojitej dávky. Len ich hneď do seba tlačíme už pri robení. Nevadí ani že sú horúce.
Vďaka za koment. Ty odoláš ich nejesť, keď ich robíš. Ja teda nie. Chrumkavé sú a nemajú veru kedy ani zmäknúť.
Super papaníčko, narobil si mi riadne chúťky :-)
Vďaka za koment. Veď práve o toto mi išlo. Narobiť chute aj iným.
Inak ja vsetky placky robim bud v rure, ale na panvici na masti, potom to ma ten spravny smak.
Vďaka za koment. Pozrel som si to a ja neviem asi mám ističe vypadnuté. Nerozumiem tomu prečo by som to robil? Veď chutili nám a riadne. Robím ich toľko aby sa v krátkom čase zjedli a nie do zásoby. Ale jeden nikdy nevie možno sa to niekedy zíde.
Nahod istice, vobec nejde o to, ci robis do zasoby, alebo nie, ide o to, ze to zahustis vlastnym skrobom zo zemiakov a zbavis sa vody, cesto je hustejsie a neprska tolko.
Vďaka za koment. No neviem zemiakové placky bez majoránu? To je ako bryndzové halušky bez bryndze. Aspoň mne to ták pripadá.
No kuknime sa na to. Zas som o voľačo múdrejší. A keď prská tak je milovaná radá, že ma nejakú robotu čistiť. Je totiž vorkoholik na upratovanie.
Ďakujem za koment. Máš pravdu ja si to neviem tiež bez nej predstaviť.
Parádne sú. Placky sú také jedlo, že im človek nemôže odolať, keď prídu na chuť.
Ale za placku by som vymenila.
Vďaka za pekný koment. Ja hovorím, že by to mohlo tiež byť naše národné jedlo.
Ešteže nám tie zemiaky doviezol Kolumbus z Ameriky... :-)
Vďaka za koment. Veď to - čo by sme bez nich robili.
to jediné dobré..
no mandelinky už nemuseli poslať..
:-)
Vďaka za koment. Pýtam sa prečo? ja mám tieto tvory veľmi rád, u suseda na zelených listoch.