Zemiakové placky bez vajíčok

sandra - fotkasandra, 7. septembra 2012
Zemiakové placky bez vajíčok
Foto: sandra

Vhodné pre diétu pri histamínovej intolerancii.

3-4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1 ks
6 strúčikov
 podľa potreby
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Zemiaky som postrúhala do misky a cez sitko vyžmýkala od šťavy, ktorú pustili. Tú som nechala postáť a nechala usadiť škrob. Vodu, ktorá zostala nad usadeným škrobom som zliala a škrob som vrátila k zemiakom.

  2. 2

    Pristrúhala som k nim cibuľu, cesnak, 1 mrkvu, pridala trochu zemiakového škrobu, posolila a vyprážala na rastlinnom oleji. Olej som pridávala po malých množstvách, aby sa ho placky príliš nenapili. Inšpiráciu na spomínaný tip so škrobom mám odtiaľto: http://varecha.pravda.sk/recepty/panenske-zemiakove-placky/2107-recept.html

  3. 3

    Placky sú chrumkavé a chutné aj bez vajíčka, čo sa týka korenín, tie nemôžem, tak si pridajte majorán aj všetko čo máte radi podľa chuti. Deťom mimoriadne chutili, dcéra dokonca poznamenala, že chutia lepšie ako "tie normálne" :-). Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

babidka
ano , su naozaj velmi chutne ! a dokonca sa daju urobit aj na suchej platni bez vyprazania ...ale to je uz trosku iny recept :-) ten asi pridam pre teba @sandratamer nabuduce ja :-)
katkaszaboova
Som rada, že sa pridáva čoraz viac receptov pre alergikov, ktorých bohužiaľ stále pribúda :-/ kým sme nemali v rodine alergiu, nevedela som si ani len predstaviť, čoho všetkého sa alergici musia vzdať... takže ďakujem pekne za skvelý recept! Už som sa raz pokúšala urobiť placky bez vajec a mlieka, ale nemala som veľký úspech, ale tento recept určite zaradím do nášho jedálnička :-)
frezia68
Tiež som starý alergik a rada si tento recept vyskúšam.Práve zajtra chcem robiť placky a veľa cesnaku vyhovuje a už pridám len majoránku,lebo mám čerstvo vysušenú-bio a tá mi neškodí.Ale pri práci s múkou kýcham vždy :-(
julica
@sandra , hadam to nie je privelmi indiskretne, ale ako sa ti zacala prejavovat tato alergia? je to nieco, s cim nasi alergiologovia a alergiologicky nemaju vela skusenosti a ja mam nejake podozrenia... (napr. palenie cela po cervenom vine)
sandratamer
@julica , tajné to nie je. Snažím sa o všetkom, čím si prechádzam hovoriť otvorene, aj keď občas je už toho na mňa príliš. Áno, červené víno sedí, ale každému robí inak zle, niekto sa vyhádže, iný dostane migrénu, ďalší kŕče. A nie je to alergia, vraj je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou... Ja mám to, čo vyššie spomínam...
sandratamer
Ešte k tomu, ako sa to začalo prejavovať... Mne robili test na túto intoleranciu v rámci ďalších testov kvôli inému ochoreniu, hodnoty som mala niekde úplne na minime, čiže celé zle. Ale po štúdiu všetkých možných príručiek zisťujem, že to mohlo byť spúšťačom všetkých mojich zdravotných problémov. Inak, každý má iné príznaky s touto diagnózou, a každému robí zle z povolených aj nepovolených surovín niečo iné. Máš ešte iné príznaky okrem toho červeného vína?
afataga
vyzeraju ako uzajstne :-))) hned by som si dala, len tiez by som dala majoranku, ale mozno ju nemozes, neviem, kedysi som drzala delenu stravu, tak som tiez robila bez vajca a dala som aj ovsenne vlocky, daju sa aj upiect v rure s minimom tuku, ak chces, mam tu recept ako sa pecu v rure
sandratamer
Jasné, pridaj sem linku, nech si ho pozrú aj ostatní. Bez vajíčka preto, lebo pri tomto type diéty je na začiatku vhodné prísne nízkobielkovinové stravovanie, tak vynechávam vajíčko. A so škrobom sú vhodné aj pre celiatikov, aj pre bezmliečnu diétu.
izabella929
tvoje placky sú veľmi zaujímavé...aj krásne.-)))ja vôbec nepoužívam do placiek vajcia,,,robím ich iba samotné...zemiaky, lyžica múky,soľ, korenie, alebo čubrica a bez korenia..pečiem ich na panvici bez oleja...sú výborné teraz v lete, lebo je mnoho zeleniny, takže sú fajn.-)))
medulienka122
Bohužiaľ, teraz už nepoznám človeka, ktorý by nebol na niečo alergický, ja sama mám zažívacie problémy "neznámeho pôvodu", keby ma nečakala vážna operácia, pri ktorej budem zase vyradená na dlhočizný čas, tak by som sa dala na alerg. testy, ale sa normálne bojím, čo by mi zistili, zatiaľ sa to snažím ignorovať, aj keď sa to celkom nedá. Skúsim tent tvoj receptík, vajco mi celkom určite nerobí dobre, ďakujem vám za tento príspevok!
rajnica
Nerozumiem, prečo sa to má vyprážať - stačí dobrá teflónová panvica a trošíčku oleja alebo bravčovej masti (!).
pusta
@sandratamer , vynikajúci recept, tie placky sú veľmi vydarené. aj zo zdravotného hľadiska pre mnohých perfektné. garatulujem!
pusta
áno, medzi alergiou a intoleranciou je podstatný rozdiel. na alergiu môže byť búrlivá až veľmi vážna reakcia, v zásade je úplne iná liečba a alergénu sa treba dôsledne vyhýbať, pokiaľ možno ho úplne eliminovať zo stravy i z okolitého prostrdia. intolerancia - neznášanlivosť určitej potraviny je síce tiež veľmi nepríjemná zdravotná porucha, v liečbe všaki stačí znížiť danú potravinu na únosnú mieru, v závažnejšom prípade úplne vynechať, skrátka vyhýbať sa jej. jej prejavy sa dajú dobre zvládnuť.
sandratamer
@pusta , je to trochu inak pri tejto diagnóze. Sú potraviny, ktorým sa treba absolútne vyhýbať, pretože obsahujú obrovské množstvo histamínu. Patria tam paradajky, špenát, kvasnice a všetky kysnuté cestá a výrobky s droždím, všetky priemyselne vyrábané suroviny, octy, korenia... tie sú najhoršie. Potom sú také suroviny, ktoré histamín napomáhajú uvoľňovať, tie sú tiež nebezpečné. Rozdelené sú do kategórií podľa toho, ako škodia, a všetky ostatné suroviny treba na sebe postupne otestovať. Dlhodobé nedodržiavanie diéty pri tejto diagnóze môže spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie, ako srdcová arytmia, zápaly hrubého a tenkého čreva, zastavenie trávenia, celoročnú nádchu, žihľavky a iné s tým spojené komplikácie. Čiže aj tu platí, dôsledne sa vyhýbať určeným surovinám a dodržiavať prísnu diétu podľa hodnoty krvných výsledkov, a nie je ich málo....
1x ingeju
pusta
@sandratamer , máte absolútnu pravdu. ja som sa len nechcela rozpisovať do hlbky, vrátane komplikácií, dokonca možnosti anafylaktického šoku, ktorý často končí smrteľne alebo sa veľmi ťažko zvláda. dakujem Vám, že ste sa danému problému tak podrobne venovali, dakujem za Vašu vyčerpávajúcu a zrozumiteľnú odpoved.
sandratamer
@pusta , ja musím, som v tom zahrabaná už niekoľko dní... Sú to obe komplikované veci, aj alergia, aj intolerancia, syn má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak mám čo študovať stále...
pusta
myslím, že ste hovorili o alergii.
pusta
@sandrat ámer, súhlasím s Vami. o intoerancii som už v nedávnej minulosti písala, pri neznášanlivosti laktozy. pravda, to nie je ani zďaleka jediná intolrerancia. ak má syn alergiu na bielkovinu kravského mlieka, potom naozaj máte čo študovať, ale je dobré vedieť jedno i druhé - držím palce! sú to komplikované veci a nie je ľahké sa v tom jednoznačne vyznať, ale dá sa cez to prekúsať. nebojte sa, ono sa to poddá...
pusta
@sandratamer , to je dosť zložité. ale verte mi, s prvotriednym alergologom to všetko sa dá postupne pri spolupracujúcom pacientovi a rodine zvládnuť.
astheart
Bramborové placky se dají dělat úplně bez tuku. Buď na plátech klasického sporáku ve starých chalupách nebo na litinové podložce na plynovém sporáku. Je to velmi oblíbené tady ve Slezsku. V receptech se sice uvádí, že se má plát nebo podložka potřít kůží ze špeku, ale já to nikdy nedělám, peču úplně nasucho. Důležité je mít plát nebo podložku dobře rozpálenou a jde to velmi snadno. Těsto nandám lžící na litinovou podložku, rozetřu dotenka a počkám, až mi začne placka na povrchu osychat. Pak příborovým nožem opatrně podeberu (chce to trochu cviku, ale jde to) a obrátím.
elekra
Sandra, Tvoje placky vyzerajú vinikajúco. Najbližšie ich takto urobím aj ja. Prajem Ti Veľa šťastia...
havino
vyzerajú, och, chrumkavé kraje, chválim,určite skúsim, múku tiež nemusím, obdivujem Sandrička, pracovať kde sa len o varení a pečení točí, nie je boh vie čo,ale človek si zvykne, ako ja, varím, pečiem mojím chlapom a ja kedže celoživotná kvázy diéta, tak len očumujem, sem tam koštnem kúsok z niečoho, nech viem, čo som upiekla , pretože baví ma to , ale najesť sa do popuku, si nedovolím, ale dá sa s tým žiť aj stravovať , určire v mojom prípade vždy lepšie, ked aspon kúsok môžem,ako ani jeden hryz , držím palce a prajem veľa zdravia celej rodinke
cica2
úžasne vyzerajú, také chrumkavé ľúbim :-)....@sandratamer prajem veľa, veľa, zdravíčka!!!
jody
Super placky! A držím palce a prajem veľa síl... ;-)
sslavica
no dnes sme ich mali na obed, vhodné na 90dňovú dietu, chutili nám, zo začiatku som ich mala mastnejšie ale potom som išla s olejom opatrnejšie
tamik
aj ja som si ich dneska urobila na škrobový deň. boli super. ešte som si nechala trocha cesta na večeru....už sa jej neviem dočkať :)
rebecin
vďaka za recept. Placky sú výborné! Hľadala som "ľahšiu" formu placiek a podarilo sa. Recept si dávam do KK.
elen52
Ďakujem za recept, určite si ho pripravím. Tiež mám intoleranciu na histamín, tak sa snažím vyvarovať potravín, ktoré sú v tomto štádiu choroby nie povolené.
atulienka
Vďaka, že si sa podelila. Placky bez vajíčok sa hodia do delenej stravy, ktorá mi veľmi vyhovuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia