Zemiakové pampúšiky fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. februára 2015
Zemiakové pampúšiky (fotorecept)
Foto: pusta

Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, toto je starodávny recept mojej drahej dobrej starej mamy, ktorý každý z vás iste pozná po Zobraziť celý popisZemiaky sa dajú pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, toto je starodávny recept mojej drahej dobrej starej mamy, ktorý každý z vás iste pozná po svojom.

12 kusov
porcií
30 minút
príprava
5+5 minút
na 90 °C

Suroviny

500 g
6-7 PL
1 bal.
podľa chuti
2 PL
podľa potreby
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som uvarila v osolenej vriacej vode do mäkka - asi 20 minút, potom som ih scedila, nechala dobre odkvapkať z vody, použila som varný typ C, najlepšie sú na tento recept múčnaté zemiaky, vhodné sú aj typu D, nikdy nerobte tieto pampúšiky z typu A a B,...

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...ešte horúce zemiaky som pretlačila pučidlom na zemiaky, môžete použiť pretláčadlo i lis na zemiaky alebo ich jednoducho nastrúhať na obyčajnom strúhadle, ja som použila tento spôsob, lebo ponechávam malé kúsky zemiakov, pampúšiky sú potom chutnejšie,...

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nechala som zemiaky úplne vychladnúť, nie je dobré ich spracovávať ešte teplé, lebo zemiakové cesto pomerne rýchlo redne a pridávaním dalšej múky je potom nechutne tuhé, k vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ, kypriaci prášok do pečiva, pampúšiky budú potom ľahučké a krásne nadýchané, ....

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...postupne po lyžiciach som pridávala múku, zapracovala až kým som nevymiesila hladké polotuhé nelepivé cesto, z ktorého som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na dvanásť približne rovnakých častí,...

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...z každej časti som spravila malý bochníček, sploštila som ich všetky dlaňou,...

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..opražila som ich na 2 PL oleja z jednej strany na strednom plameni, potom aj z druhej strany do peknej zlato - hnedej farby, asi 5 + 5 minút, aby boli správne prepečené aj zvnútra, dala som ich odsať na papierovú kuchynskú utierku.

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávala som ich ešte teplé na večeru ako samostatné jedlo s kyslým mliekom, výborná večera bola rýchlo hotová.

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    záber zblízka: tieto jednoduché zemiakové pampúšiky sú jednoduchým rýchlym a výborným jedlom, môžu sa konzumovať teplé i studené, bud ako samostatné jedlo alebo ako príloha, a to k k sýtym polievkam na kyslo, k rôznemu mäsku na šťave, moja dobrá drahá stará mama ich robievala často najmä v zime a bývali dokonca aj chutnou prílohou k pravej sviečkovej na smotane miesto zemiakových alebo kysnutých knedlí.

    Zemiakové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zuzkacho
Tak neviem...ale tie vaše receptíky sú proste úžasné....varíte srdcom, cítim to aj takto cez web, táák sa teším že som vás objavila, myslíte že môžem múku nahradiť? Kukuričnou ? alebo ryžovou?
motyka
Láka ma to vyskúšať ešte dnes, aby som to neskôr urobila na nejakú rodinnú "akciu". Vyzerajú fantastický a určite aj chutia. S kyslím mliekom ? No fantázia. Aj k nim môžu byť určite aj iné prílohy / tvaroh, kyslá kapusta, poliať tatarskou omáčkou, rôznymi smotanovými omáčkami /. No proste - všestranný recept.
Ďakujeeem.
Chcem sa opýtať, na akú hrúbku si ich sploštila ?
pusta1
@jozefj , ospravedlňujem sa, na 500 g zemiakov som dala 1 vajce, vidím, že chýba v surovinách :-)
hned doplním.
dakujem za taktné upozornenie, vážim si to od teba!
dakujem aj za pochvalu receptu.
pusta1
@zuzkacho , vystihla si to, áno, varím predovšetkým srdcom :-)
samozrejme, že môžeš použiť aj inú múku, napr. špaldovú, ryžovú i kukuričnú...inú, len potom vyber vždy hladkú, celozrnná múka sa na tieto pampúšiky nehodí, je hutnejšia.
aj ťa som rada, že som ťa objavila :-)))
dakujem za taký nádherný srdečný spontánny komentár, veľmi si ma potešila :-)
Pekný deň ti želám!
pusta1
@micanela , to ma veľmi teší, že aj fotka :-)
veľmi pekne ti dakujem za pekné celkové hodnotenie a za 5*
pusta1
@motyka , nooo, vyskúšaš už dnes??? a prečo nie? :-)))
prajem ti, aby sa ti vydarili a najmä chutili, ked už bude premiéra :-)
áno, s kyslým mliekom, kyslou smotanou, cmarom, jogurtom, rôznymi cesnakovými dipmi, a tie tvoje prílohy ako kyslá kapusta, rôzne smotanové omáčky či tatárska omáčka, tvaroh, špenbát, sóska, tekvicová omáčka, sviečková, guláše sú absolútne na mieste, skrátka s čímkoľvek čo ti chutí :-)))
sploštila som ich na výšku asi 1 až 1,5 m, nie viac a ani menej.
dakujem za úžasne pekné hodnotenie a konštruktívne návrhy.
1x motyka
marcel83
@radost , ako kedy. Ak chcem, aby boli nadychanejsie, davam aj PDP. A z varenych zemiakov robim placky, velke ako palacinky, ked ich idem plnit. Nelamu sa.
radost
fajn..že si mi dal ten link..prelustrujem ho..:-)
áno-aj ja som už z varených zemiakov robila rôzne varianty..
vyhľadávam recepty z mojich zdrojov-a to zemiaky sú..a jednoduchosť prípravy..minimum surovín..
zdravím ťa
klukodvody
No je to krása .Prostě tady jsou ty bramborové věci úplná senzace,proto jsem tu tak rád.Tato jídla milujeme a navíc to máš krásně udělané,přidávám 5 hvězdiček.
1x pusta1
kukulienka71
robievam podobne, len trocha menej múky a veľa cesnaku, aj ke´d mi povedzme zvýšia varené zemiaky. Je to výborné ako samostatné jedlo aj ako príloha.
pusta1
@babav , áno, dajú sa robiť rôzne, aj cesto samotné a aj spôsob prípravy, napr. vykrajovaním, vdaka za pridaný link.
dakujem za pochvalu môjho receptu.
pusta1
@klukovody , to je úžasná poklona od teba, nečakala som to za také obyčajné jedlo, o to viac si to vážim.
dakujem ti za krásnu pochvalu a za 5*
pusta1
@kukulienka71 , áno, iste sa dá pripraviť zo zvyšných zemiakov, tiež zo zvyšku zemiakovej kaše, spotreba múky je závislá od múčnatosti a vlhkosti zemiakov, súhlasím s tebou, že sa múky nemá dávať veľa, každý pozná svoju správnu konzistenciu cesta.
myslím, že je to všeobecne známy a obľúbený recept s nekonečnými variáciámi, skrátka, komu čo chutí, nám samostatne a najviac s pravou sviečkovou na smotane :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@k599 , však ty vieš, že mne sa psíky páčia a každý otec je zamilovaný do svojich dcér, to je pekné od teba, môj otec kedysi tiež a bol veľmi pyšný a mal byť aj na čo!!!
tiež som bola krásna kedysi...
nuž poviem ti, že zub času ma nahlodal už, neboj, nahlodá aj teba, nahlodá každého bez výnimky.
k599
Áno @pusta , máš pravdu. Čas nezastavíš. Ale poznám veľa krásnych starých ľudí. Krásnych aj po fyzickej, ale aj po duševnej stránke. Sám mam mamu, ktorá má už 84 rokov, takmer je bez vrásky, je to pekná stará dáma /to nie je len môj názor, nechcem sa chváliť/, nikdy nemala nijakých neprajníkov, všetci na okolí ju majú radi. A čo je dôležité, stále sa s ňou môžeme v hocičom poradiť. Takáto môže byť tiež staroba. A podobných krásnych starých ľudí poznám spústu.
2x k599 a evusik
k599
A nezabúdaj, @pusta , že za to, ako sa k nám správajú iní, za to si môžeme len my sami!
2x k599 a rea1
pusta1
@k599 , súhlasím, aj ja takých poznám. :-)
pokiaľ ide o vrásky doteraz nemám takmer žiadne, len niekoľko málo vejárikov okolo očí, lebo sa rada smejem, pokožku mám hladkú napnutú, mladé by mi mohli závidieť, to je genetika u mňa a tvrdia, že aj výborne vyzerám, že stále som pekná, to hovoria iní, ja to vidím však inak :-( asi ješitnosť, sebareflexia, neviem...
podľa mojich priateľov údajne rozumná, milá, empatická, dobrosrdečná, príjemná, priateľská - až sa červenám, to by si nepovedal na mňa asi .-)))
nuž, ty ma nepoznáš osobne, na rozdiel od tých, ktorí ma osobne poznajú, teda nemôžeš posúdiť..
no každý sme nejaký...
poprosím, už nerozoberajme.
dakujem ti pekne.
Pekný večer!
pusta1
@k599 , súhlasím s tebou, aj ked nikdy nevieš, prečo je to tak.
pretože ty nešľapeš v topánke toho druhého, tak neprichodí ani tebe, nikomu súdiť toho druhého.
jedno však viem iste, že slušné a dobré slovo dobre padne každému bez výnimky a potom aj on slušne reaguje.
pusta1
@tiginko , no len si daj toho panáka, kľudne nie jedného :-)
nech ti prospeje :-)
Pekný večer ti prajem!
tiginko
nemôžem si dať viac ako jedného, lebo by som si tu potom otvorila srdce ako niektorí varecháčski kolegovia a to by nemuselo dopadnúť najlepšie :-)
pusta1
@tiginko , viem ťa pochopiť, to je presne aj môj dôvod, preto si nedám ani jediného frťana :-)
iným ho doprajem a nezávidím.
k599
Nó, keď sa budeme napchávať takýmito pampúchmi a kdejakými pagáčikmi, tak za pár chvíľ aj tie vejáriky z okolia očí zmiznú.
oravka
Je lepšie uvariť zemiaky deň vopred, cesto nelepí, lepšie sa s nim pracuje a netreba čakať až vychladnú.
gubics
Tie pampúšiky vyzerajú veľmi lákavo, a tým, že sa nepečú v rúre sú aj skoro hotové. Dík za recept.
pusta1
@all , dakujem všetkým tým neznámym, ktorým sa môj recept páči, lajkli ho, zdieľajú ho a šíria dalej, prajem vám, aby sa vám všetkým vydaril a chutil :-)
jatea
Výborný recept. Už sa teším keď to vyskúšam. Ja môžem zemiaky akokoľvek, v akomkoľvek množstve, a kedykoľvek...
aroooo
škoda, že si jeden neroztrhla a tak dala foto, vyzerajú krásne
boxik
Predstavím si k tomu ďalšie slovenské top a to dobrú fazuľovú polievku a mám svoj malý raj.Toto sa musí vyskúšať, prečo by mali byť vždy iba lokše?
pusta1
@jatea , budem rada, ak vysúšaš aj ty :-)
skvelé jedlo. :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
Milý boxik, presne tak :-)
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za krásnu a milú pochvalu.
pusta1
@dandika1 ,
joooj to mám radosť, že zajtra bude mať môj recept u teba premiéru :)))
to si ma teda veľmi potešila :-)
dakujem za milú pochvalu a za 5*
pusta1
@all ,
vy všetci neznámi, ktorí ste lajkli môj recept, zdieľate ho a šírite dalej, ste ma úžasne potešili, prajem vám všetkým, aby sa vám tieto pampúšiky vydarili a veľmi chutili.
dakujem vám za vašu priazeň, ktorú ste mi prejavili.
dandika1
@pipinulka mila nepoznam Ta ,a ani potom netuzim,prosim Ta do buducna sa vyhni takymto komentarom,ze zijes v Bostone to Ta neopravnuje urazat inych a nepravom.Pravost mojho niku si over v REDAKCII a potom zvas co napises a komu.NA ZAVER ano chcela by som vediet tak varit ako @pusta pridaj aj Ty nieco zaujimave rada vyskusam a snad aj pochvalim.Prajem Ti pekny den.
1x pusta1
pipinulka
@dandikapustapusta1jojkoviafifipierkoat ď.........Nepoznáme sa, chvála bohu! ---UPRAVENE REDAKCIOU--- Do budúcna sa ty vyhni takýmto komentárom. Kde žijem, po tom ťa je figu borovú. Po pravosti tvojho nicku nemienim pátrať. Ak chceš, alebo túžiš variť ako ty, pusta, var si a hlavne, neHOSANNUJ sa tu samu seba!
1x pusta1
dandika1
@pipinulka ja nepridavam rcp.ani do nikoho nerypem paci sa mi pochvalim,vyskusam v opacnom pripade nekomentujem,nemienim tu rozoberat nepravdive veci,na stranke o vareni.Doposial som nemala s nikym ziaden problem,ked si presvedcena o svojej pravde tak ostan pri tom.Prajem Ti len vsetko dobre...
1x pusta1
pusta1
@dandika1 , nechaj tak, nestoja ti za reč, však sa len pozri, kto tu trpí najväčšou "nickofobiou", to sú práve tí, ktorí viacnásobné nicky majú sami a najviac kričia, ukazujú prstom, lenže zabúdajú na to, že druhý koniec ich vlastného prsta pritom ukazuje práve na nich samotných :DDDDD

ty nemáš a ani nebudeš mať s nikým žiaden problém.

predsa každý jasne vidí, že už nevedia do čoho by ešte mohli rypnúť, ked do všetkého možného už rypli a do receptu tiež nie :-)
nech sú spokojní sami so sebou aspoň tu, ked už inde nie :-)
ako vravíš ty, aj ja im prajem všetko dobré :-)
1x pusta1
pusta1
@dandika1 , ja som presvedčená o tom, že vynikajúco varíš, to dokazuje aj výber receptov, ktré si ukladáš, mám na mysli tie od iných autorov, však to vidím v tvojich komentároch na skle denne.
dakujem ti za krásne uznanie mojej práce a mojich receptov,
potešila si ma a vážim si to od teba!!!
1x pusta1
pusta1
@all , moji milí neznámi priaznivci, dnes váš počet stúpol zase,dnes je vás v tejto chvíli až 52 :-)
dakujem za lajknutie môjho receptu, že ho šírite dalej, prajem vám k týmto zemiakovým pampúšikom Dobrú chuť :-)
zvoncek
to sa mi páči, že sa na vareche objavujú naše typické slovenské jedlá,
tie ktoré poznáme z mladosti, veď v jednoduchosti týchto receptov
(bez prísad zo zahraničia), je krása , no a pre nás starších aj nostalgia-
spomíname na našich blízkych, ktoríí už nie sú s nami.
ďakujem , ukladám do kk
pusta1
@zvoncek , som rada, že sa ti recept páči:-) hej práve starými receptami si pripomíname našich milovaných z nášho detstva :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
pusta1
@marika21 ,
som rada, že vyskúšaš, potešila si ma :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do KK a za 5*.
pusta1
@all ,
dakujem všetkým tým neznámym mojim fanúšikom, v tejto chvíli je vás 74, ktorí lajlkli môj recept, zdieľajú ho a šíria ho dalej,
prajem vám všetkým, aby sa vám vydarili a chutili. :-)))
jenni
ja by som len chcela upozorniť redakciu ako aj autora, že recept je zaradený do kategórie vegánskych jedál napriek tomu, že je v ňom použité vajíčko, keď som ja pridávala recept, kde som mala v surovinách "med alebo javorový sirup" prišiel mi mail, že v tejto kategórii recept nemá byť,aj keď som brala do úvahy alternatívu javorový sirup, tak tým pádom by vo vegan kategórii figurovať mohol..či to tu už nikto z redakcie nekontroluje? tak buď nech si to zmení autor lebo redakcia :)
marcel83
@jenni to je subconscious inclusio autora, aby čo najviac ľudí "checklo" recept... A potom mohol autor "ďakovať všetkým tým neznámym, čo lajkujú recipe, and sharing it"...... Čo tam po jednom vajci!
pusta1
@jenni , áno, máš pravdu, nepatrí medzi vegánske jedlá a vegetariánske jedlá, chybička sa "vloudila", ihned opravím.
pretože tebe sa stalo niečo podobné, tak si nemusela z toho robiť hned "kauzu", stačilo slušne upozorniť mňa a nie zaťahovať hned redakciu, na to si mala čas, keby som to nespravila.
to len pre teba pre budúcnosť, že sa to dá aj jednoduchšie :-)
toto nebolo od teba fair.
dakujem ti za upozornenie na chybu.
zitar
vyzerajú dobre, ale takých a im podobných je tu neúrekom
1x giussa
lizatko
Nevyznavajte si tu " lasku" a nerieste tu svoje spory a vrasky a bla-bla, piste strucne a jasne k receptom, par slov, pripadne doplnenia , alternativu nejakej suroviny, a pod. Kto ma citat tie romany co sa dohadujete? (a "mate sa radi" ? )
pusta1
@zitar , dakujem za pochvalu.
máš pravdu, je podobných veľa, ale ešte nedosiahli počet rovnakých doslova rovnakých receptov napr. na bryndzové halušky, a to ani zdaleka nie.
pusta1
@lizatko , tvojmu komentáru nerozumiem. preto ti ani neodpoviem, hlavne neroumiem tvoje láske a tvojmu "bla, bla, bla"
radšej pridaj nejaký svoj pekný recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia