Zemiakové pampúšiky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, toto je starodávny recept mojej drahej dobrej starej mamy, ktorý každý z vás iste pozná po svojom.

12 kusov
porcií
30 minút
príprava
5+5 minút
na 90 °C

Postup

  1. Očistené zemiaky som uvarila v osolenej vriacej vode do mäkka - asi 20 minút, potom som ih scedila, nechala dobre odkvapkať z vody, použila som varný typ C, najlepšie sú na tento recept múčnaté zemiaky, vhodné sú aj typu D, nikdy nerobte tieto pampúšiky z typu A a B,...
  2. ...ešte horúce zemiaky som pretlačila pučidlom na zemiaky, môžete použiť pretláčadlo i lis na zemiaky alebo ich jednoducho nastrúhať na obyčajnom strúhadle, ja som použila tento spôsob, lebo ponechávam malé kúsky zemiakov, pampúšiky sú potom chutnejšie,...
  3. ...nechala som zemiaky úplne vychladnúť, nie je dobré ich spracovávať ešte teplé, lebo zemiakové cesto pomerne rýchlo redne a pridávaním dalšej múky je potom nechutne tuhé, k vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ, kypriaci prášok do pečiva, pampúšiky budú potom ľahučké a krásne nadýchané, ....
  4. ...postupne po lyžiciach som pridávala múku, zapracovala až kým som nevymiesila hladké polotuhé nelepivé cesto, z ktorého som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na dvanásť približne rovnakých častí,...
  5. ...z každej časti som spravila malý bochníček, sploštila som ich všetky dlaňou,...
  6. ..opražila som ich na 2 PL oleja z jednej strany na strednom plameni, potom aj z druhej strany do peknej zlato - hnedej farby, asi 5 + 5 minút, aby boli správne prepečené aj zvnútra, dala som ich odsať na papierovú kuchynskú utierku.
  7. Podávala som ich ešte teplé na večeru ako samostatné jedlo s kyslým mliekom, výborná večera bola rýchlo hotová.
  8. záber zblízka: tieto jednoduché zemiakové pampúšiky sú jednoduchým rýchlym a výborným jedlom, môžu sa konzumovať teplé i studené, bud ako samostatné jedlo alebo ako príloha, a to k k sýtym polievkam na kyslo, k rôznemu mäsku na šťave, moja dobrá drahá stará mama ich robievala často najmä v zime a bývali dokonca aj chutnou prílohou k pravej sviečkovej na smotane miesto zemiakových alebo kysnutých knedlí.