Zemiakové pampúšiky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, toto je starodávny recept mojej
drahej dobrej starej mamy, ktorý každý z vás iste pozná po svojom.
12 kusov porcií |
30 minút príprava |
5+5 minút na 90 °C |
Postup- Očistené zemiaky som uvarila v osolenej vriacej vode do mäkka - asi 20 minút, potom som ih scedila, nechala dobre odkvapkať z vody, použila som varný typ C, najlepšie sú na tento recept múčnaté zemiaky, vhodné sú aj typu D, nikdy nerobte tieto pampúšiky z typu A a B,...
- ...ešte horúce zemiaky som pretlačila pučidlom na zemiaky, môžete použiť pretláčadlo i lis na zemiaky alebo ich jednoducho nastrúhať na obyčajnom strúhadle, ja som použila tento spôsob, lebo ponechávam malé kúsky zemiakov, pampúšiky sú potom chutnejšie,...
- ...nechala som zemiaky úplne vychladnúť, nie je dobré ich spracovávať ešte teplé, lebo zemiakové cesto pomerne rýchlo redne a pridávaním dalšej múky je potom nechutne tuhé, k vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ, kypriaci prášok do pečiva, pampúšiky budú potom ľahučké a krásne nadýchané, ....
- ...postupne po lyžiciach som pridávala múku, zapracovala až kým som nevymiesila hladké polotuhé nelepivé cesto, z ktorého som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na dvanásť približne rovnakých častí,...
- ...z každej časti som spravila malý bochníček, sploštila som ich všetky dlaňou,...
- ..opražila som ich na 2 PL oleja z jednej strany na strednom plameni, potom aj z druhej strany do peknej zlato - hnedej farby, asi 5 + 5 minút, aby boli správne prepečené aj zvnútra, dala som ich odsať na papierovú kuchynskú utierku.
- Podávala som ich ešte teplé na večeru ako samostatné jedlo s kyslým mliekom, výborná večera bola rýchlo hotová.
- záber zblízka: tieto jednoduché zemiakové pampúšiky sú jednoduchým rýchlym a výborným jedlom, môžu sa konzumovať teplé i studené, bud ako samostatné jedlo alebo ako príloha, a to k k sýtym polievkam na kyslo, k rôznemu mäsku na šťave, moja dobrá drahá stará mama ich robievala často najmä v zime a bývali dokonca aj chutnou prílohou k pravej sviečkovej na smotane miesto zemiakových alebo kysnutých knedlí.
|