Zemiakové pagáče - šálkové

anene - fotkaanene, 29. júla 2010

Toto je veľmi starý recept, pečie ich moja mama a pekávala ich aj moja starká. Ja som ho trochu vylepšila. Pečiem ich veľmi často, Zobraziť celý popisToto je veľmi starý recept, pečie ich moja mama a pekávala ich aj moja starká. Ja som ho trochu vylepšila. Pečiem ich veľmi často, lebo sú nenáročné a šťavnaté. Balím ich aj vnukovi na internát.

1 plech
porcia

Suroviny

3 šálky
2 šálky
1 šálka
1 šálka
2 čl
1 kocka




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí nastrúhame na jemno. Droždie dáme do trochu teplého mlieka, kde sme pridali 1 čl cukru a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky dáme zemiaky, mlieko, kvások, soľ a olej. Všetky suroviny dodbre spracujeme. Keď je cesto vypracované, rozvaľkáme, poskladláme a necháme trochu nakysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme väčšie pagáčiky, potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme.

  2. 2

    Namiesto oleja môžu sa pridať mleté škvarky. Ja to niekedy robím tak, že poskladáné dám do chladničky a keď sa v nedeľu ráno vrátim z kostola rýchlo ich upečiem. Môžu sa naplniť napríklad pomazánkou: strúhaný syr, lisovaný cesnak podľa chuti, smotana a podávať k nápojom. Môžu sa urobiť aj hneď bez skladania, ale keď cesto postojí sú jemnejšie.

  3. 3

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evanaaa
Anene, keď olej nahradíme škvarkami, tiež dáme 1 šálku ?Nezmení sa nič?
anene
Oškvarkové pagáče robím z iného receptu, zmeniť sa nemôže nič, záloží od toho ako sú škavarky mastné. Ak sú príliš suché je potrebné pridať masť. Pôvodný recept používal len škvarky domáce a tie boli iné ako sú z obchodu.
babi
šikovný rýchly recept, vyskúšam. Mám od mamy taký zvyk, že pred vykrajovaním cesto zľahka po povrchu posekým nožom do kríža , potom upečené majú na vrchu peknú mriežku
anene
to som zabudla napísať a ešte potrieť vajíčkom. Prepáčte.
grezu
tak toto vyzera super..vyskušam..aj ked asi s tymi oškvarkami na moj čerstvo vybraty žlčnik by to asi nebolo ono:-))))..ale neskor určite aj s oškvarkami..aj ta pomazanka vyzera zaujimavo..:-) dik..
zdezda
:-) určite ich podľa tvojho receptu vyskúšam, i keď si nedala foto, cítim, že budú mňamkové :-))))))
celka
Pořád se chystám na pagáče, a přesto jsem je ještě nikdy nepekla.
Možná teď podle Tvého receptu se k tomu dostanu. Díky.
anene
Ďakujem všetkým a neskôr bude aj fotka najbližšie keď upečiem.
grezu. veď ten žlčník robí šarapatu. Na budúci týždeň sa ozvem. Budeme si mať na túto tému čo povedať.
evasik
Takto vyskúšam aj ja, hoci varím, len keď musím. Ale zato rada zjem všetko chutne a dobre pripravené.
anene
Teší ma, že pagáčiky vyskúšate, určite neoľutujete. Sú dobré a na prácu nenáročné. Ako som už písala dajú sa aj plniť rôznymi pomazánkami, šunkou a pod. Prajem dodbrú chuť. Potom sú ako rýchle občestsvenie.
maartina
presne podľa tohto receptu pagáčiky dnes pečiem ...dala mi ho maminina kolegyňa ...už sa neviem dočkať, keď budú hotové :)
anene
dúfam, že sa podarili a chutili, ja som ich piekla pred týždňom s oškvarkami
marianne69
...som ich dnes vyskusala,vyborne,odporucam,budem robit castejsie:-)jednoduche, rychlo hotove a velmi chutne...
romeom2006
Ja neviem ci je aj viac antitalentov na pecenie ako som ja, prvykrat skusam pagace a potrebujem par info. Ako poznam ci je cesto dobre vypracovane, ake hrube ma byt uz vyvalkane, pri kolkych stupnoch a ako dlho asi pecieme. Ja som to uz zacala, tak skusim len tak odoka a uvidime co z toho bude...
anene
romeom 2006, nie, nie si antitalent, všetko treba raz začať a určite to pôjúde. Prepáč nebola som na vareche dúfam, že sa pagáče podarili. Vypracované cesto poznáš podľa toho, že je pekné hladké a nelepí sa na misu. Pri tomto recepte netreba veľmi dlaho miestiť. Stačí, aby všetky suroviny a najmä olej bol zapracovaný. Hrúbka vyvaľkaného cesta asi 3-3,5 cm. Ťažko povedať ako dlho piecť, každá rúra je iná.
Prajem veľa úspechov pri pečení.
emiska
Nie su velmi hrube???Chystam sa ich robit dufam,ze sa podaria.
emiska
Na celkom dobre,fakt som ich mala dat na 3 cm
anene
áno stačí je to na dva plechy, robila som ich včera a už nemám nič.
luss44
toto sú ďalšie dobré pagáče a bez váženia, už som ich robila viackrát. Práve dopečené, dnes s trochou sekaných oškvarkov a olej pol na pol s masťou, foto ešte za tepla :)


2x haji a radost
emiska
Odkedy som nasla tento recept,pred asi 10 rokmi ,peciem len tieto,chutia celej rodine,nesmu chybat pri ziadnej rodinnej oslave♥️
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia