Zemiakové pagáče - šálkové
Autor receptu: anene
Toto je veľmi starý recept, pečie ich moja mama a pekávala ich aj moja starká. Ja som ho trochu vylepšila. Pečiem ich veľmi často, lebo sú nenáročné a šťavnaté. Balím ich aj vnukovi na internát.
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí nastrúhame na jemno. Droždie dáme do trochu teplého mlieka, kde sme pridali 1 čl cukru a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky dáme zemiaky, mlieko, kvások, soľ a olej. Všetky suroviny dodbre spracujeme. Keď je cesto vypracované, rozvaľkáme, poskladláme a necháme trochu nakysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme väčšie pagáčiky, potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme.
- Namiesto oleja môžu sa pridať mleté škvarky.
Ja to niekedy robím tak, že poskladáné dám do chladničky a keď sa v nedeľu ráno vrátim z kostola rýchlo ich upečiem.
Môžu sa naplniť napríklad pomazánkou: strúhaný syr, lisovaný cesnak podľa chuti, smotana a podávať k nápojom.
Môžu sa urobiť aj hneď bez skladania, ale keď cesto postojí sú jemnejšie.
- Dobrú chuť.