Zemiakové pagáče - šálkové

Autor receptu: anene

Toto je veľmi starý recept, pečie ich moja mama a pekávala ich aj moja starká. Ja som ho trochu vylepšila. Pečiem ich veľmi často, lebo sú nenáročné a šťavnaté. Balím ich aj vnukovi na internát.

1 plech
porcia

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí nastrúhame na jemno. Droždie dáme do trochu teplého mlieka, kde sme pridali 1 čl cukru a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky dáme zemiaky, mlieko, kvások, soľ a olej. Všetky suroviny dodbre spracujeme. Keď je cesto vypracované, rozvaľkáme, poskladláme a necháme trochu nakysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme väčšie pagáčiky, potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme.
  2. Namiesto oleja môžu sa pridať mleté škvarky. Ja to niekedy robím tak, že poskladáné dám do chladničky a keď sa v nedeľu ráno vrátim z kostola rýchlo ich upečiem. Môžu sa naplniť napríklad pomazánkou: strúhaný syr, lisovaný cesnak podľa chuti, smotana a podávať k nápojom. Môžu sa urobiť aj hneď bez skladania, ale keď cesto postojí sú jemnejšie.
  3. Dobrú chuť.