Zemiakové guľky plnené moravským údeným a udeným bôčikom s kyslou kapustou
Foto: nina004
Toto je môj prvý recept na vareche :). Dúfam, že bude chutiť.
porcie
Postup
-
1
Zemiakové guličky: - Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich pretlačíme, pridáme krupicu, vajíčko a múku. Múku pridávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť na ruky, množstvo závisí aj na kvalite a množstve zemiakov. - Potom si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0, 5 cm. Následne ho rozrežeme na štvorčeky a do stredu každého štvorčeka dáme pripravenú plnku. Potom vyformujeme guličky, ktoré dáme variť do vriacej vody, po vyplávaní guličiek na povrch, ich necháme variť ešte nejakých cca 8 min. (ja ich varím cca 15- 20 min.) a potom ich vyberieme. Na panvici do sklovita opečieme jednu cibuľku, ktorú dáme na hotové zemiakové guličky a premiešame.
- 2
Plnka: - Plnku si pripravíme údeného bôčika, moravského údeného a cibuľky. - Množstvo bôčika závisí na vás, ja dávam cca 2 asi jeden centimeter hrubé plátky, ktoré si narežem na kocočky. - Moravské údené, narežeme úplne na drobno. Na panvici si na oleji opražíme menšiu cibuľu a slaninku, potom pridáme aj moravské chvíľku pomiešame a odstavíme. - A plnka je hotová
- 3
Kapusta: - v hrnci si opražíme dosklovita cibuľku a potom na ňu dáme kyslú kapustu, ktorú podlejeme vodou, premiešame, pridáme 1 - 2 bobkové listy (po asi 10 min, vyberieme, aby kapusta nezhorkla) a čierne korenie. Ja nepridávam soľ, ale to je podľa chuti (odporúčam však pridať až na záver). Kapustu necháme do zmäknutia podusiť.
- 4
Keď máme všetko hotové môžeme podávať. Na tanier dáme kapustu, navrch zemiakové guľky (ja si navrch opražím vždy ešte jednu cibuľku, nech ju je cítiť). A už sa len pustiť do papania :) . Dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu