Zemiaková polievka so smotanou a údeninou fotorecept
Foto: eviana
"Džudžo" - tak jej hovoril môj syn keď bol malý a nevedel ešte vysloviť slovíčko "ružová" ... jemne zafarbená aj dochutená paprikou (odtiaľto jej Zobraziť celý popis"Džudžo" - tak jej hovoril môj syn keď bol malý a nevedel ešte vysloviť slovíčko "ružová" ... jemne zafarbená aj dochutená paprikou (odtiaľto jej jemne ružový odtieň), s kúskami údeniny (u nás dnes párky, ale zvyknem dávať aj kocky údenej krkovičky, alebo dusenej šunky)... u nás celkom obľúbená, možno zachutí aj Vám :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks |
|
200 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
300 ml |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
|
|
(kytička byliniek a korenín) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
...pripravíme si suroviny (chýba tu mlieko, cibuľa, múka a koreniny)
-
2
...na masle a masti si dáme podusiť najemno nakrájanú cibuľu do sklovita
-
3
...pridáme na malé pásiky nakrájanú papriku (mala som červenú, ale aj zelená dá polievke zaujímavú chuť) a nastrúhaný cesnak
-
4
...pridáme nakrájanú údeninu
-
5
...na kocky nakrájané zemiaky
-
6
...dochutíme soľou, solčankou a mletým čiernym korením, pridáme pre farbu trošku mletej červenej papriky a zalejeme horúcou vodou
-
7
...pridáme bobkový list, čerstvú paradajku a bouquet garni (nemala som doma čerstvú vňať, tak som použila "kytičky", ktoré si dávam zamraziť - viazanička mladej cibuľky, zelerovej vňate, koriandrovej a petržlenovej - a necháme variť, kým sa neuvaria zemiaky do mäkka
-
8
...zo smotany, mlieka a múky si spravíme zátrepku
-
9
...ktorou jemne zahustíme polievku, necháme prevrieť cca 5 minút, aby sa uvarila múka zo zátrepky
-
10
...na záver celú polievku zjemníme smotanou na šľahanie - už len necháme prebublať. Záber ako vlievam smotanu mi akosi neuložilo... takže namiesto neho vkladám záber na šialené zmiešanie všetkého do kompaktného celku :)
Diskusia k receptu