Zemiaková polievka s hríbami

timara - fotkatimara, 1. septembra 2013
Zemiaková polievka s hríbami
Foto: timara

Včera sme z lesa priniesli zopár dubákov (a rýdzikov) a tak som chcela navariť niečo, kde by čerstvé hríbiky vynikli. Tak som navarila túto Zobraziť celý popisVčera sme z lesa priniesli zopár dubákov (a rýdzikov) a tak som chcela navariť niečo, kde by čerstvé hríbiky vynikli. Tak som navarila túto luxusnú zemiakovú polievku. A je úžasná. Nechápem ako zopár jednoduchých surovín môže vytvoriť takú dokonalú chuť. Ide sezóna húb, tak dúfam, že ju vyskúšate aj vy a bude vám chutiť.

4-5
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 l
200 ml
5-7 ks alebo rýdziky
2 PL




Postup

  1. 1

    V hrnci si rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko robíme na miernom plameni, aby cibuľa nezhnedla, len zmäkla. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a ešte chvíľu restujeme. Potom zemiaky zalejeme kuracím vývarom, prikryjeme a dusíme, kým nie sú zemiaky mäkké.

  2. 2

    Ponorným mixérom všetko do hladka rozmixujeme. Zjemníme smotanou. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte vývar (prípadne vodu). Polievku už len prehrejeme. Ak je treba ešte dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Hríby si nakrájame na väčšie kúsky. Na panvici rozpustíme maslo a dubáky (použila som aj rýdziky) orestujeme do zlatova. Mierne ich osolíme.

  4. 4

    Na naservírovanú polievku nakladieme opečené hríbiky a dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným chlebom.

Diskusia k receptu

afataga
ja nie som polievkova, ale hubove mozem, vyzera dobre
elysa
krémové sú výborné...hríbikové zvlášť...
concord
@afataga
To je zázrak, že si zas niekoho nezhovadila. Snáď si si vstúpila do svedomia.Ja by som ti navaril špeciálnu polievku zo svokrinej huby.
daniella9
hubovú polievku mám veľmi rada, ale radšej bez smotany:-) a inak krásne foto;-)
paploska
vyzerá veľmi lákavo, patrila k mojim obľúbeným, keď som ešte mohla smotanu :-)
iwuska
ad concord, mne tie uplne nereze styl, ktorym vie afataga kritiku podat, ale musim povedat, ze pri pohlade na jej recepty nadobudam dojem, ze si to moze dovolit. fakt madam, co recept, to skvostny kus masa. na margo tej kritiky - ono nie ze by mi ako taka prekazala, ale stale mi to pripada tak, ze v tak subjektivnej zalezitosti, ako je home made varenie a jedlo, sa da skor podat ako zhrnutie odchylok od prapovodneho originalneho receptu a nazor vzhladom na vlastne chutove bunky. ale tot len moj postreh :)
marianne
hmm dobru si navarila,nedavam kuraci vyvar,inak skoro rovnako robime...ked ta smotana tu pasuje,perfektne:-)
remi
Skvelé, už len tie huby čerstvé nájsť a ide sa do nej ;-)
perla61
Vynikajúci recept,len keby som už konečne aj našla tento rok aspoň tých 5-7 dubáčikov.
timara
@paploska prečo nemôžeš dávať smotanu? kvôli laktóze? už som v obchodoch viedela aj bezlaktózovú.
parisienne
skusala som, najskor sa mi zdala dost riedka, tak som ju varila trosku dlhsie a nechala dve hodinky ¨odlezat¨, tak pekne zhustla. Jedine co som pridala bol cesnakovy prasok, lebo mi tam nieco chybalo, ale inak mnam. dakujem
timara
@parisienne som rada, že si odskúšala a chutila :) aj ja sa už teším, keď pôjdeme na hríby a znova si ju budem môcť vychutnať :))
parisienne
dnes mi pride navsteva tak robim zas :) ale nemam hriby iba sampiony tak bude bez ale na chuti jej to neuberie :)
timara
ahoj @parisienne tie šampiňóny sú menej výrazné ako hríby, preto ti tam asi niečo do tej chuti ešte chýbalo, ale vynašla si sa tým cesnakom, tak nech aj návšteve chutí . . .:))
timara
a ešte dobrý typ je hliva ustricová ak máš možnosť zohnať :)
parisienne
dakujem, popozeram sa, urcite to da polievke iny rozmer, doteraz som pouzivala len susene hriby takze moc sa v tom nevyznam, a navsteve chutilo velmi kedze hned pytali recept :)
timara
tak @parisienne to je úspech, že aj návšteve tak chutilo, že pýtali recept :)) moc sa teším . . . určite zožeň ešte tie čerstvé huby (dubáky, hlivu, kuriatka . . ) a uvidíš, že to bude ešte dokonalejšie . . . no a ja by som už tiež mala manžela vyslať na hríby, polievku by som si veru dala :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia