Zemiaková polievka s hríbami

Autor receptu: timara

Včera sme z lesa priniesli zopár dubákov (a rýdzikov) a tak som chcela navariť niečo, kde by čerstvé hríbiky vynikli. Tak som navarila túto luxusnú zemiakovú polievku. A je úžasná. Nechápem ako zopár jednoduchých surovín môže vytvoriť takú dokonalú chuť. Ide sezóna húb, tak dúfam, že ju vyskúšate aj vy a bude vám chutiť.

4-5
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci si rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko robíme na miernom plameni, aby cibuľa nezhnedla, len zmäkla. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a ešte chvíľu restujeme. Potom zemiaky zalejeme kuracím vývarom, prikryjeme a dusíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
  2. Ponorným mixérom všetko do hladka rozmixujeme. Zjemníme smotanou. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte vývar (prípadne vodu). Polievku už len prehrejeme. Ak je treba ešte dochutíme soľou a korením.
  3. Hríby si nakrájame na väčšie kúsky. Na panvici rozpustíme maslo a dubáky (použila som aj rýdziky) orestujeme do zlatova. Mierne ich osolíme.
  4. Na naservírovanú polievku nakladieme opečené hríbiky a dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným chlebom.