Zemiaková polievka s hríbami
Autor receptu: timara
Včera sme z lesa priniesli zopár dubákov (a rýdzikov) a tak som chcela navariť niečo, kde by čerstvé hríbiky vynikli. Tak som navarila túto luxusnú zemiakovú polievku. A je úžasná. Nechápem ako zopár jednoduchých surovín môže vytvoriť takú dokonalú chuť. Ide sezóna húb, tak dúfam, že ju vyskúšate aj vy a bude vám chutiť.
4-5 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci si rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko robíme na miernom plameni, aby cibuľa nezhnedla, len zmäkla. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a ešte chvíľu restujeme. Potom zemiaky zalejeme kuracím vývarom, prikryjeme a dusíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Ponorným mixérom všetko do hladka rozmixujeme. Zjemníme smotanou. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte vývar (prípadne vodu). Polievku už len prehrejeme. Ak je treba ešte dochutíme soľou a korením.
- Hríby si nakrájame na väčšie kúsky. Na panvici rozpustíme maslo a dubáky (použila som aj rýdziky) orestujeme do zlatova. Mierne ich osolíme.
- Na naservírovanú polievku nakladieme opečené hríbiky a dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným chlebom.