Zemiaková baba fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 19. januára 2011
Zemiaková baba  (fotorecept)
Foto: dorisa

Dnešný obed.

2
porcie
10 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

1000 g
120 g
60 g
40 g
3 strúčiky
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na zemiakovú babu. Budeme ju piecť na pechu.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po očistení zemiakov, cibule a cesnaku tieto postrúhame.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si nakrájame slaninku, dáme ju na panvicu popražiť.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom v miske postrúhané zemiaky, cibuľu a cesnak zmiešame s hladkou múkou, opraženou slaninkou, pridáme soľ, čierne mleté korenie a majorán,podla chuti.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymastíme si pekáč masťou.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vzniknutú, dobre premiešanú zmes dáme na vymastený plech. Pečieme v rúre cca 50 minút, na 200 stupňov.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení rozkrajame na kúsky, a možeme jesť. Podávame so zákvasom, cmarom, alebo iným kyslomliečnym nápojom.

    Zemiaková baba  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
moje obľúbené jedlo, len som to už vzdala piecť na plechu lebo sa mi vždy tak hrozne prilepila....tebe sa neprilepí? Vyzerá supér a rada vyskúšam aj podľa tvojho receptu. Hneď si ukladám recept, tento vyzerá byť lepší ako mám ja....čítam že plech si vymastila masťou a ja som zvykla olejom, tak asi preto sa mi lepí
My to voláme haruľa a tiež sa mi vždy prilepovala na pekáč a tak teraz robím tak, že dám papier na pečenie a ten ešte potriem trochu olejom. Neprilepí sa nič.
Moja svokra robí presne takúto. Hovorí, že zemiaky sa majú piecť na masti a má pravdu, keď som to skúšala s olejom, nebolo to ono. Krásne sa Ti podarila, naozaj.
my ci na plechu ci na panvici vsetko volame haruľa a vzdy je mnamkova, hlavne s tou upecenou cibulkou, ja naviac pridam aj surovu a troska dumbiera...
To je vlastne velka zemiakova placka,upecena na plechu;-).Paci sa mi recept,lebo iste nie je taka mastna ,ako ked sa pecie jednotlivo na panvici(?!)
@dorisa , výborné jedlo na sobotu, keď treba poupratovať a tak...:-) Takmer som na haruľu zabudla:-( Ja do nej pridávam ešte trošku predvarených a premytých drobných krúp-perličiek. Tak to robila svokra, ona dávala aj namočené sušené slivky namiesto slaniny - bolo to dobré:-)
no vyzera dobre aj moja babka to robievala a nevedela som ako na to no teraz ju spravim a hned mame placky velmi radi ale toto bude ok
Vyzerá to ozaj dobre, aj tak som chcela dnes na večeru niečo zemiakové no a teraz už viem čo. A tie krúpy od dorisy, super nápad.
Krásne urobené, škoda, že tak ďaleko, v našej kuchyni by mi to lepšie padlo! :-))) Do cesta pridávam za hrsť ovsených vločiek a hodne nasekaného zeleného petržlenu. Ja tú slaninku nedávam do cesta, ale ju pekne porozkladám po plechu a tam sa dochrumkava opečie, a potom, kto si skôr uchmatne- má viac.
Máš ju krásne do červena upečenú, to robí tá bravčová masť. Konečne ju lekári omilostili, tak nabudúce aj ja spravím na masti, vnučky ju majú veľmi radi.
Mňam mňam mňam, práve som vytiahla z rúry, perfektná haruľa. Prvýkrát sa mi vôbec v živote podarila haruľa - super receptík. Vždy predtým sa mi spálila, naspodu a vnútri bola nedorobená- musela som rozkrajovať cez stred a opiecť ešte na panvici, bolo to výborné, ale faakt prácne. Už som to chcela vzdať, keď som našla tento recept, dík :-) A tiež ma prekvapilo, že tam nejde vajíčko. Použila som variantu papier na pečenie + troška oleja - paráda :-)
zrovna som vytiahla z rúry plech, vyzerá výborne, ale zemiaky som nastrúhala na tenučké rezance, dobre to vyzerá a ešte lepšie chutí, môžem odporučiť
Ďakujem za inšpiráciu, práve som ju dojedla...mnam super bola. len nabudúce jej budem musieť urobiť viac lebo len dvaja sme zjedli pol plechu...:-)
Dobrý receptík. len vrstva baby muší byť veľmi tenká. Ináč potom radšej opiecť na palacinkárni na masti -sú chrumkavejšie. Akurát baba má tú výhodu, že viem predložiť jedlo celej rodine, lebo placky postupne ako pečiem, stačia mi ich moji papáči aj pojesť a ja si akurát môžem oblízať mastné prsty.
Zajtra skusim tvoj receptik,uz som teraz hladna a strasne sa tesim.Ked robim placky,tak su strasne mastne a harula mi pripada zdravsia:-)Aj pre deti...
....ak sa náhodou baba lepí na plech,tak vraj treba ten vymastený plech ešte trochu posypať strúhankou-nemám overené,lebo na to vždy zabudnem a spomeniem si až keď je baba v rúre.....inak,ja dávam do zmesi aj jedno vajce....
Haruľa so slaninkou, so škvarkami - alebo úplne bez mäsových doplnkov-
/zdravšia/ sa neprilepí na plech, keď plech dobre vymastíte bravčovou masťou a nie olejom. Oproti vyprážaniu je to nepomerne aj tak zdravšie, ale zaručene za Vám na plech neprilepí. Vyskúšajte.

Pridaj komentár k receptu: