Zemiaková baba alebo haruľa na plechu fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 7. októbra 2015

Dnes som na obed robila zemiakovú babu alebo po našom haruľu na plechu. Takto robievam a nemusím stáť pri sporáku a možno sa Vám Zobraziť celý popisDnes som na obed robila zemiakovú babu alebo po našom haruľu na plechu. Takto robievam a nemusím stáť pri sporáku a možno sa Vám bude zdať ale opak je pravdou nie je taká mastná ako vyprážaná na sporáku. Nám chutí a ako píšem takto si ju robíme mi.

60-70 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

trochu
trochu




Postup

  1. 1

    Ako vidíte neuvádzam presne koľko čoho je treba záleží od plechu aký máte veľký. Ja robievam na menšom ale ako budete vidieť mohla som aj na väčšom, musela som ešte dať aj na menší plech. Nevadí. Teraz postup.: Zemiaky si našistíme, postrúhame, pridáme koreniny, strúhanku, trochu múky, soľ a vajíčka. Všetko dobre premiešame.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si dobre vymastíme plech ale naozaj dobre aby sa nám neprilepila na plech. Možno sa Vám bude vidieť, že tej masti je veľa ale nie je. Oleja pri vyprážaní spotrebujeme viac. Aj keď možno dnes robievate na tefĺonových panviciach. Ale manžel si to takto praje má to z domu a tak mu vyhoviem a pre mňa je to jednoduchšie. Nemusím stáť pri sporáku.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové vymiešané cesto dáme na plech.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do rúry a pečieme asi 60 minút na 180-200 stupňov. Toto si musíte každá odsledovať svoju rúru aby Vám nebola buď surová alebo zhorená ale pekná ružová. A tu už je upečená.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trochu ju necháme vychladnúť ak vydržíme a nakrájame ju.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dnes sme k nej mali čajík ale striedame niekedy zakysánka niekedy čajík čo nám práve chutí ako práve dnes manželovi. Prajem dobrú chuť.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte jeden pohľad.

    Zemiaková baba alebo haruľa na plechu (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

radost
takúto babu si rada dám u mojej ujčinej..
my doma robíme s krúpami alebo ryžou..
suseda plus údenina..
každá baba je iná..
a každá výborná..:-)
kecemis
Tvoja harula si paci. Robieval som podobne,nir je tak mastna. Len sa mi nepacilo, ze bola prilis suchu. Neviem, mozno som urobil nieco spatne. Nakoniec som to riesil tym, ze som ju prikril druhym plechom a zobral som ho asi 5-10 minut pred koncom, aby sa mi troche pripiekla.
sonulienka
@ ďakujem Vám @ radost tak takú som ešte nejedla @ kecemis neviem Ti poradiť ja robím takto a je tak akurát ani mastná ani suchá. Skús ak chceš urobiť takto.
svedka
Robim rovnako, odstatu ju nakrajam na stvorce a este ju prudko oprazim :) lebo vychladnuta je dost sucha
boba777
Dobry vecer prajem,ja robim tento recept podobne,len pridavam do cesta kyslu smotanu.Je to potom take jemnejsie.Odkukala som to od svokry.Manzelova rodina to vola "pečeňa"(nazov z Hornonitrianskeho regionu).Pekny vecer vsetkym ;)
sonulienka
Ďakujem Vám všetkým- @svedka nám ak ostane tak na druhý deň ju pokrájam na kocky zohrejem a zabijem na ˇu vajíčko je to tiež mňamka.
@dellawar múky tam dávam minimálne a čo sa týka strúhanky tiež ako som písala nedávam veľa ale práve tá jej dá takú chrumkavejšiu chuť.
@boba777 skúsim dať kyslú smotanu môže byť, niekto dáva mlieko ale ja som ešte nikdy ič také nepridala aby nebolo cesto riedke.
boba777
@sonulienka Nemaj obavy z tej smotany,v plechu sa to predsa neroztecie(ja to doslova vylejem na ten papier),a pecenim to zhustne kvoli vajickam.neviem,ci som to spravne vysvetlila;-).Proste treba vyskusat;)
ingu
Ja pridávam acidko tak dve polievkové lyžice na kilo zemiakov a petržlenovú vňať , majoránku vynechávam. Masti tiež tak dosť a poprášim plech strúhankou potom sa buchta /tak doma haruľu voláme / nepripečie k plechu.
sonulienka
@boba777 ako som už písala skúsim ale koľko tej smotany tam dávaš? @ingu mne sa zatiaľ nikdy neprilepila na plech dávam strúhanku do cesta a dobre vymastím plech ako vidno na foto, ale nie je to zlý nápad.
bembo
vynikajúca pochúťka.Ako chlapec si pamätám,že ešte za Novotného(prezident ČSSR 1957-1968) nám ju mama robila pravidelne aj 2 x do mesiaca.bol som schopný zjesť sám aj celý plech,ale 1/2 plechu vždy,a zapíjal som ju citrónovýn čajom(to bol ten v tých plechových krabičkách,čínsky alebo gruzínsky)veľa krát robila ju aj za 2 plechy,pretože susedovie deti sa išli za ňou zdivieť.taká bola u nás vo dvore obľúbená.bohužiaľ som túto pochúťhu nejedol hádam aj 40 rokov.myslím,ale že mama ju robila len z krumpľov,hl.múky,rasce,soli,majoránu,a zdá sa mi,že ani vajíčka do nej nedávala.to som opísal jednoduchší recept,podľa ktorého sa takáto haruľa robievala v Pliešovciach.
boba777
@sonulienka Ja ju robievam trochu hrubsiu ako ty(ked porovnam s tvojim foto),davam cele male balenie,tusim 200ml je to.pripadne skus so zakysankou.pekny den vsetkym:-)
izabella929
@sonulienka , zemiaková baba je aj u nás mňam obľúbená vo všetkých svojich aj možných kombináciách..robila som ju už aj na plechu , no v každom prípade je veľmi chutná..tiež je trošku hrubšia, tak ako píše @boba777. ale každý si ju predsa urobí podľa svojej chuti..)
annan
Aj ja ju robievam,ale ja pečiem s bryndzou,úplne tenuškú, chrumkavú.Bryndzu dám len na cesto a pekač trochu posypem múkou,tak ako na koláč, aby sa mi neprilepila.
garanco
Najviac sa mi páči Tvoj bod č. 5!!!
Tiež takto robievam- so strúhankou je chrumkavejšia- ale výborná je, keď na vrch dáš pred zapekaním tenké plátky prerastenej slaniny, alebo kolieska klobásky. Ešte nikdy som z nej nestihla neskôr niečo urobiť - nestihne totiž ani vychladnúť:-))
sonulienka
Ďakujem Vám všetkým a teší ma, že som niekomu pripomenula detstvo a staré dobré časy. No skrátka je to starý dobrý recept čo si myslím, že nikto neohrdne keď ju urobíme ako koľvek a čo koľvek sa ešte primieša alebo dá na vrch aj ja niekedy dávam kúsky slaninky na tom sa nedá nič pokaziť a chutí vždy.
finczi
Áno, je to fajn jedlo, aj mne veľmi chutí, robievam podobne, občas zamiešam aj za hrsť škvariek. Len minulý týždeň som experimentovala, dala som ju piecť na pečiaci papier a viac to neurobím - ani neviem, čo mi to napadlo... ale k šošovicovej polievke to chutilo náramne.
trilian01
Ďakujem za inšpiráciu, vyzerá úžasne. Ja som robila bez cibule, na plech som dala papier na pečenie, potretý maslom a pred dopečením aj na vrch poukladala plátky masla a na pár minút dala priamo na horný rošt, aby bola viac chrumkavá. Nebola suchá, ani lepivá, S jedným plechom voňavej "baby" si v priebehu pár minút poradili dve hladné osoby. :-).
sonulienka
@frinczi prepáč aj Tebe ďakujem a radšej už neexperimentuj, ale keď si nevyhodila nevadí. Veď čo už vyskúšať môžme všetko.
nymfa
Dobry napad na zajtrajsi obed.Uz som na tento recept zabudla.
jozefina7
Výborný recept a taky tak chutná. Já pocházím od Žiliny a tam se tomu říkalo ,, cmunda".
sonulienka
Tak toto som ešte nepočula do haruli droždie. A čo to vlastne urobí alebo akú chuť alebo význam tam má droždie? Ak napíšeš vyskúšam.
venusa
@Sonulienka (6.1.2017 10:15) tak toto, ci na plechu, ci na panvici kedykolvek vymením miesto rezňa.

hviera
U nás sa vždy strúhala nahrubo. je to rýchlejšie :)
sonulienka
@Hviera mne to je jedno preto, že mne to nastrúha robot. A na hrubo nastrúhané robím len ako prílohu k opekanému mäsu.
degree1
@Sonulienka (7.10.2015 21:08)

Klasické jedlo chudobných, ktoré je však mnamka a pritom tvoj recept na plechu nezaberie ani veľa času! Určite skúsim, ďakujem za inšpiráciu, už som nevedel, čo uvariť, stále dookola to isté, lebo decká nechcú nič iné jest, tak uvidím, či mi to zje aspoň dcéra, syn určite nie, s nim je to veeelmi ťažko!
maros1971
Moja starká nahradila mastenie plechu jeho vyložením prerastanou slaninou. Po upečení babu vyklopila z plechu ako obrátený koláč a slaninka bola krásne chrumkavá a len pohľad na toto jedlo "chudobných" bol vlastne pohľad pre bohov a... nebíčko v papuľke :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia