Krémová zelerová polievka

Zelerový krém s restovanou červenou repou

Autor receptu: redakcia

Polievka, ktorú predstavil priamo pred kamerami šéfkuchár Ján Duda v slovenskom filme Dokonalosť sama.

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistený zeler a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kúsky nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, opečieme dozlatista a pridáme zeler a nasekanú citrónovú trávu.
  2. Za stáleho miešania necháme mierne skaramelizovať, podlejeme bielym vínom a smotanou. Spolu povaríme do mäkka.
  3. Ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém, ochutíme slaninovou soľou.
  4. V panvičke zohrejeme čili olej, pridáme na rezance nastrúhanú červenú repu a opekáme, kým nezačne repa mierne strácať sýtu červenú farbu.
  5. Odstavíme z ohňa a ochutíme levanduľovým sirupom. Dobre premiešame a cez formičku servírujeme na tanier.
  6. Navrch červenej repy dáme na polovicu prekrojené prepeličie vajce, dekorujeme hráškovými a cesnakovými výhonkami a pred hosťom zalejeme pripraveným zelerovým krémom.