Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát fotorecept

sraczSracz, 69 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 10. júla 2017 18:27
Ďalšie jeho recepty »

Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept)Foto: sracz

… a čas kráča míľovými krokmi. V tohoročnú prvú júlovú nedeľu som po tridsiatich rokoch navštívil Božice u Znojma a v nich našich milých priateľov Ančurku a Boříka Čadových. Privítali nás ako na malej svadbe. Mimo iného aj touto chutnou nátierkou. Keď zeler uvaríte iba „al dente”, môžete z neho pripraviť aj chrumkavý šalát, trebárs ku rezňom a určite si na ňom pochutnáte tak, ako aj my. Po návrate do Peorie som pripravil túto nátierku podľa seba a mali sme ju na raňajkových hriankach.

4-6
porcie
12-15 min
príprava
12-15 min
tepelná úprava

Suroviny

800-1 000 g buľva
3-4 ks
6-8 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
4-5 PL
1-2 ks
podľa potreby segmenty
podľa potreby čerstvá

Postup prípravy

  1. 1

    Zostava jednoduchá, málopočetná a prípravu zvládnu aj začínajúce gazdinky či „gazdiniaci”.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Olúpané ¼_inky 800 g zeleru som asi počas 12 minút uvaril vo vode s 2 PL soli a šťavou z celého citróna (poistil som tak čistú farbu zeleru); čas varenia si zvoľte, prosím, podľa vlastných chutí, alebo vzhľadom na to, či budete pripravovať nátierku alebo šalát. Priebežne som uvaril aj vajíčka na tvrdo a po zliati vriacej vody, som ich zalial studenou a zasypal kockami ľadu.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Než sa uvarili, pokrájal som väčší zväzok mladej cibuľky, tentoraz ale bez „pierok” aby som nátierku nemal „pepito”; uvarený zeler i vajíčka som postrúhal do pomocnej misy na malých „slzičkách” (ako na syr), pridal som majonézu, KL mletého bieleho korenia, 4 PL čerstvej citrónovej šťavy a so soľou som radšej počkal až do ochutnania výsledného diela; žiaľ jablko som doma nenašiel, tak snáď až na budúce.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celú zostavu som jemne až nežne premiešal, po ochutnaní nedosoľoval, postačovala soľ z varenia zeleru, prikryl celofánovou fóliou a uložil na 3-4 hodiny do chladničky; celonočné chladenie by som určite nezvládol, bol som zvedavý a hlavne s Mojou ½ mimoriadne nedočkavý.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nátierku som podával na hriankach z domáceho chlebíka „na sucho”, so segmentami avokáda, ozdobených petržlenovou vňaťou.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ešte jeden „sólo” detail pohľad.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Veľmi sme sa tešili na našu prvú úrodu fíg; žiaľ tohotoročné skoro 50 °C horúčavy sú doslova kruté až nemilosrdné a tak figy vyschli a opadali skôr než mohli dozrieť.

    Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist