Foto: sracz
Kuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v Zobraziť celý popisKuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v ruke. Nedávno som kúpil a na „dúšok vypil“ jeho ďalšiu KK „Nebe v hubě 2, aneb Čertův švagr“. Tam, na str. 84, popisuje rcp. na mužský nenápadný životabudič, resp. „celerové karbanátky“. He_he_he, vraj popisuje. Ako je rozšafný vo filmových dejoch a v humore, slovom aj písmom, tak s rozpisovaním rcp si ťažkú hlavu nerobí. Pravdepodobne ráta s obrazotvornosťou „kuchára“.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
150 - 200 g |
|
350 g |
|
2 strúčiky väčšie |
|
1 zväzok |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
150 - 200 ml |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pre navodenie atmosféry Vám odcitujem rcp v jeho pôvodnom podaní: Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájejte na kostičky, promíchejte s nahrubo nastrouhaným celerem, rozmixujte, přihoďte sůl, pepř, kari a třeba pár kapek maggi. Mokrýma rukama uplácejte karbanátky, obalte v hladké mouce a pečte na rozpáleném oleji tak sedm minut z každé strany. Koniec citátu! … a to je všetko. Podľa tejto receptúry má našinec pripraviť pochúťku. Priznám sa, že ma zlákala aj vidina „vstavača mužského“, ktorý Zdeněk, rešpektujúc silu zelera, v knihe vrelo odporúča, lebo so striebrom vo vlasoch, alias s narastajúcimi šedinami si „jeden“ má pomáhať ako len vie. Močacie prsia sú predsa len trošku suchšie, tak som pokrájal a vyškvaril asi 200 g prerastenej údenej slaniny a škvarky nechal vychladnúť. Mäso som pomlel, vložil do pomocnej misy, pridal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 2 pretlačené strúčiky cesnaku (nech aj karbonátky voňajú po domácej klobáse), zarovnanú PL soli a dobrú KL čerstvo mletého čierneho korenia
-
2
umytý a olúpaný zeler som postrúhal na veľkých „slzičkách“; špekuloval som, že buľvu iba poriadne vydrhnem pomocou kefky na zeleninu a nabudúce to aj tak urobím! Čo keď potrebná „sila“ je ukrytá práve v koži zelera!?!
-
3
pridal k pomletým morčacím prsiam, aj so škvarkami slaniny a jemne spolu zmiešal
-
4
pomocou pohára s Ø 80, som povykrajoval asi 20 mm vysoké mäsové disky, mne ich vyšiel rovný tucet
-
5
a jemne „obrátil“ v hladkej múke
-
6
obojstranne som ich vypražil na ½ : ½ horúcom oleji a bravčovej masti, pekne na červenohnedo
-
7
kuchyňa i jedáleň voňali ako dávno u nás doma a karbonátky aj na reze volali na zakusnutie
-
8
na peknom samoraste, rozložené na listoch čerstvého romaine šalátu, vyzerajú pôsobivo a aj chutia naozaj fantasticky; hlavne teplé až horúce, podávané s domácim chlebom, tatarskou omáčkou, alebo liptovskou plnotučnou horčicou. Nuž a očakávaný „alevátorový efekt“? Asi ako u neskúseného prútikára, ktorý pomocou virgule hľadá zdroj vody. Behá po teréne a prútik sa nechce postaviť! Pravdepodobne som niekde urobil chybu. Nabudúce skúsim dať rovnaký pomer mäsa a zeleru, poprípade realizovať opačný hmotnostný pomer! Teda v prospech zeleru. Veď raz sa to predsa už len musí podariť!
tiež robievam fašírky s postrúhaným zelerom, je to pochúťka -aj pre moje žriedlo, ktoré mám /zatiaľ/ správnym smerom:)
a nestačí-žeby sme si dobre pochutili..??
kedysi som robila len zelerovoryžové..a boli dobré..tak tejto chuti verím..
bo prsia..zeler..slanina..cesnak..
veselé písmenká..synak..:-)
Sracz, Ty si to tou slaninou pokazil, tuk Ti ucpal cievy a to potom ani zeler nepomáha. A takto Ti ten máj - lásky čas prejde pomedzi...