Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v ruke. Nedávno som kúpil a na „dúšok vypil“ jeho ďalšiu KK „Nebe v hubě 2, aneb Čertův švagr“. Tam, na str. 84, popisuje rcp. na mužský nenápadný životabudič, resp. „celerové karbanátky“. He_he_he, vraj popisuje. Ako je rozšafný vo filmových dejoch a v humore, slovom aj písmom, tak s rozpisovaním rcp si ťažkú hlavu nerobí. Pravdepodobne ráta s obrazotvornosťou „kuchára“.

6
porcií
12-15 minút
príprava
2x7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pre navodenie atmosféry Vám odcitujem rcp v jeho pôvodnom podaní: Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájejte na kostičky, promíchejte s nahrubo nastrouhaným celerem, rozmixujte, přihoďte sůl, pepř, kari a třeba pár kapek maggi. Mokrýma rukama uplácejte karbanátky, obalte v hladké mouce a pečte na rozpáleném oleji tak sedm minut z každé strany. Koniec citátu! … a to je všetko. Podľa tejto receptúry má našinec pripraviť pochúťku. Priznám sa, že ma zlákala aj vidina „vstavača mužského“, ktorý Zdeněk, rešpektujúc silu zelera, v knihe vrelo odporúča, lebo so striebrom vo vlasoch, alias s narastajúcimi šedinami si „jeden“ má pomáhať ako len vie. Močacie prsia sú predsa len trošku suchšie, tak som pokrájal a vyškvaril asi 200 g prerastenej údenej slaniny a škvarky nechal vychladnúť. Mäso som pomlel, vložil do pomocnej misy, pridal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 2 pretlačené strúčiky cesnaku (nech aj karbonátky voňajú po domácej klobáse), zarovnanú PL soli a dobrú KL čerstvo mletého čierneho korenia
  2. umytý a olúpaný zeler som postrúhal na veľkých „slzičkách“; špekuloval som, že buľvu iba poriadne vydrhnem pomocou kefky na zeleninu a nabudúce to aj tak urobím! Čo keď potrebná „sila“ je ukrytá práve v koži zelera!?!
  3. pridal k pomletým morčacím prsiam, aj so škvarkami slaniny a jemne spolu zmiešal
  4. pomocou pohára s Ø 80, som povykrajoval asi 20 mm vysoké mäsové disky, mne ich vyšiel rovný tucet
  5. a jemne „obrátil“ v hladkej múke
  6. obojstranne som ich vypražil na ½ : ½ horúcom oleji a bravčovej masti, pekne na červenohnedo
  7. kuchyňa i jedáleň voňali ako dávno u nás doma a karbonátky aj na reze volali na zakusnutie
  8. na peknom samoraste, rozložené na listoch čerstvého romaine šalátu, vyzerajú pôsobivo a aj chutia naozaj fantasticky; hlavne teplé až horúce, podávané s domácim chlebom, tatarskou omáčkou, alebo liptovskou plnotučnou horčicou. Nuž a očakávaný „alevátorový efekt“? Asi ako u neskúseného prútikára, ktorý pomocou virgule hľadá zdroj vody. Behá po teréne a prútik sa nechce postaviť! Pravdepodobne som niekde urobil chybu. Nabudúce skúsim dať rovnaký pomer mäsa a zeleru, poprípade realizovať opačný hmotnostný pomer! Teda v prospech zeleru. Veď raz sa to predsa už len musí podariť!