Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare fotorecept

ochino - bez fotkyochino, 8. mája 2013
Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept)
Foto: ochino

toto je moja najnovšie obľúbená verzia chleba z viacerých múk, hlavne celozrnná urobila na našu babku dojem že je to so škvarkami,tak ju voláme Zobraziť celý popistoto je moja najnovšie obľúbená verzia chleba z viacerých múk, hlavne celozrnná urobila na našu babku dojem že je to so škvarkami,tak ju voláme oškvarková múka,a hlavne že chlieb má trvale mäkkú kôrku a všetkým chutí...

110 minút
príprava
60 minút
na 230 °C

Suroviny

1 hrnčekov
1/2 ČL
10 g
1/2 PL
1/2 PL
3 hrnčeky
1/3 hrnčeka
1/3 hrnčeka
1/3 hrnčeka
3 PL
2 PL
1 PL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
2 - 3 PL (alebo olivový)
2 PL
2 - 3 PL (jablčný, obyčajný)
1/2 hrnčeka




Postup

  1. 1

    1 hrnček = 2,5 dcl

    urobíme si kvások- 1 hrnček vlažnej vody,1/2 KL cukru a 1/2 PL celozrnnej múky /osvedčila sa mi z kauflandu-mlyn Pohronský Ruskov/ a tiež 1/2 PL polohrubej alebo hrubej múky-zamiešame a kým si pripravíme múky-cca 10-15 min to pekne vykvasí...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    táto osvedčená kombinácia-10gr.sušené droždie z Jednoty spolu s celozrnnou múkou kvasí jak divé..,

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v inej miske si zmiešame všetky sypké ingredienty-múky a prísady / je to možné si urobiť aj dopredu-do zásoby a bolo by to asi rýchlejšie... tieto potom dobre zamiešame lyžicou-múka sa tým aj prevzdušní...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v nádobe z pekárničky si pripravíme mastný základ, t.j. 2-3 PL oleja a 2 PL kyslej smotany

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na tento olej so smotanou pridáme zmiešané múky a všetky ingredienty a na jednu stranu pridáme 2-3 PL octu- ja používam vínny alebo jablčný, ale stačí aj obyčajný kvasný...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ocot prihrabneme lyžičkou a na druhú stranu dáme pripravený kvások

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dávam si to do pekárničky vymiešať /cca 10min/ -prilejeme tam ešte 1/2 hrnčeka vlažnej vody - ja tomu miešaniu aj trochu pomáham - zoškrabujem cesto zo stien silikónovou stierkou a tiež to cesto pri otvorenej pekárničke občas posypem polohrubou múkou a miesim zhora rukou- zároveň mám v rukách hneď tú správnu tuhosť cesta... /takže na presnej gramáži až tak nezáleží.../ /kedysi som to robil opačne-ruku si namáčal vodou a cesto sa riedilo a išlo rýchlejšie ako na hrnč.kruhu,ale teraz posýpam polohr.múkou-trochu sa to to zahusťuje.../

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto vyzerá asi takto- je pružné , nelepivé a pomerne tuhé /táto moja pekárnička utiahne optimálne cesto asi zo 700-750 gr. múky-spolu tej zmesi - bielej 3 hrnčeky je asi 400gr. a do 700-750gr je ten mix tmavých múk ... /tá polenta tam robí pekné žlté bodky-cesto je zaujímavejšie.../

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po vymiesení cesto posypeme polohrubou múkou a vyklopíme na dosku...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dávam ho hneď do misky-kysky- na takých 25 min - dobre sa z nej potom vyklopí von

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    cca po 25 min cesto vyklopím a trochu roztlačím-do obdĺžnika , zarolujem a preložím asi do takejto nádoby -mierne tiež podsypem múkou

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zvyšok múky z dosky po vyklopení z pekárničky zosypem už na silikónovú podložku a zostane mi čistá robota-bez straty múky... a čaká sa zasa cca 25 min...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po týcho druhých 25 min už zarolované cesto znovu podrástlo a teraz ho ešte preklopím na tú silikónovú podložku ale vyklopím ho z tej misky-akoby na bok- mierne upravím a nechám ďalších 25 min kysnúť - celkove asi 75 min

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ale asi po 10 min -teda 15 min pred koncom kysnutia zapínam už rúru na 230 st.C a mám v nej teraz už trvale jeden pekáč pod - do ktorého vlejem 2 a 1/3 hrnčeka vody takže sa vlastne vyvíja para-cca do polovice pečenia-preto je tá kôrka asi mäkká... a jeden pekáč nad -aby moc nepripiekol vrch -je to už osvedčené-OK. a tesne pred koncom kysnutia- /celkom 75min/potriem cesto slanou vodou a posypem zmesou semienok ľanové a sezamové / ale to každý podľa chuti/ fantázii sa medze nekladú-raz som tie semiačka nasypal v tvare kríža a bol z toho tzv. chlieb veriáci...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    tesne pred vložením do rúry...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    potom to pečiem prvých 15 min na 230 st.C a ďalších 15 min. na 200 st.C a potom to stiahnem na 180st.C a pečiem ešte 30 min.-celkovo 60min, ale posledných 10 min ten chlieb asi 3x potriem tou slanou vodou a potom ho vyberiem a dám na dosku a na vhodnú podložku a zakryjem 3 ks utierok- treba počkať do vychladnutia! nekrájať ešte horúce-ale to je asi každému jasné...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    celý chlieb vyzerá asi takto a máva asi 1,25kg

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    pridávam ešte obrázok s použitými ingredientami...

    Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

jerica
Nádhera, krásne si sa pohral , fotenie pri práci a k tomu ešte perfektný popis k celému receptu :-) jednoducho ! DOKONALÉ ! (pre mňa)
Tvoj chlebík musel byť veééľmi dobrý :-)
manya
pekná práca, škoda , že nemám čas vypekať takéto dobroty.
radost
@ochino
prosbu mám: pod piecť takýto chlebík aj domov k nám..!!za odmenu dpobrú správičku:
zjeme všetko..nenecháme ani kôrčičku..ani omrvinky máčik...radšej chlebík-než koláčik...:-)
babkamt
Parádny chlieb . Tiež pri pečení chleba miešam rôzne múky .Ukladám do kk , príležitostne vyskúšam .
ochino
Ďakujem za komentáre, ale zabudol som vložiť ešte jeden obrázok so všetkými ingredientami-doplním ho niekedy večer....
martamm
Ochino, skláňam sa pred Tebou, krásny a naozaj zdravý chlebík si upiekol, ja skúšam kváskové chlebíky, ale môjmu zákonitému moc nešmakujú, upečiem podľa Tvojho receptu, dúfam, že sa mi podarí :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Pečiem chlebíky aj ja od tohto roku. Stále nejaké nové vyskúšam, takže skúsim aj tvoj. Už sa teším na dobrý chlebík.
janger
Podrobny, dokonaly postup. A krasny vysledok tvojej prace...
marienka44
@Ochino , aj aj by som chválila vidiac zábery, ale recept nie dokonalý.
Pre tých, ktorí nepečú chlieb každý deň, je treba upresniť recept a hlavne druh múk.
Hladká, polohrubá, celozrnná, tam chýba uviesť druh múky. Pravdepodobne sa jedná o pšeničné múky. Aby mohol chlebík upiecť každý Varechár, musí sa špecifikovať druh múky.
Preto prosím o upresnenie receptu, resp. potvrdiť moju domnienku.
marienka44
@Ochino , chlebík si piekol na rošte so silik. podložkou? Ja som si to len domyslela. :-)
Obyčajne sa pečie na rozpálenom plechu, prípadne s pečiacim papierom. Takto som ešte nevidela piecť chleba. Treba vyskúšať túto inováciu.
ochino
Pre Marienku44
Ďakujem za komentár.Už som dávnejšie nebol na Vareche.Recept sa dá vždy vylepšovať. Mne tento chlebík vychádza vždy pekný.Teraz ho robím aj jednoduchšie. Tie múky sú uvedené v texte a aj na poslednom doplnenom
obrázku,Ale pokúsim sa možno v dohľadnej dobe dať novší recept s lepšou špecifikáciou múk./akože pre chemických inžinierov/
Pečie sa to priamo na tej silikónovej podložke-len je to nadokryté menším pekáčom.To je proste chlapské pečenie.Ale je vždy výborný.
Tak prajem tiež veľa pečiacich úspechov.Hlavne keď už pomáhajú aj vnúčatká..
sracz
Nechápem, ako som mohol tento výborný rcp prehliadnúť, keď je tu už pomaly 3 roky! Pečiem chlieb už desaťročia, dokonca už v rannom detstve mi bolo dovolené pomáhať hlavne babke pri príprave, miesení a odvoze vykysnutého strýkovi Bercovi do starej pekárne v Košiciach, ale aj od Teba, @ochino sa mám čo učiť a som naozaj rád. Platí staré slovenské porekadlo: "učíme sa celý život a na pravdu Božiu predsa len odídeme = nevzdelaní ="!!! Po zásluhe Ti patrí 5*_ové hodnotenie s najvyšším bónusom!
ochino
Pre Sracza- Ďakujem za komentár a hodnotenie.
Ako som už písal -teraz chlieb robievam ešte jednoduchšie
/z menej ingredientov/ a vychádza pekný./myslel som, že teraz cez sviatky niečím prispejem na vareche,ale mali sme doma náročné vnúčence.../
Zdravím všetkých.