Zdravý chlieb fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. marca 2012
Zdravý chlieb (fotorecept)
Foto: babkamt

Dojedli sme chlieb Čert. Tento chlebík mi chutí. Skúsila som upiecť jeho napodobeninu. Na vrecku som si prečítala zloženie.

15,30 minút
na 210,180 °C

Suroviny

200 g
110 g
110 g
110 g
70 g
70 g
1 PL
1 PL
1 PL
2 PL
1 PL
225 ml vlažné
225 ml vlažná
30 g
1 PL
1 pl
0,5 balíčka
1 pl




Postup

  1. 1

    Pripavila som si múky,mlieko , ocot , olej , kmín celý , kmín mletý , ľanové semienka , mleté ovsené vločky a mletú pšenicu. med .Tieto posledné ingrediencie som dala na starosť manželovi. Pomlel mi ich na starom mlynčeku na kávu.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Navážila som si múky a preosiala som ich spolu so soľou.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som kmíny a ľanové semienka. Do misky , v ktorej som dala kysnúť kvások som pridala med a cukor a trochu som to poprášila múkou. Zmiešala som vlažné mlieko a vlažnú vodu spolu s octom a olejom.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zarobila som cesto a dala vykysnúť asi na 1 hodinu.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarovala som bochník.Zakryla som ho fóliou a utierkou. Tú som dala dole , kým som spravila fotku. Medzitým , ako chlieb kysol som zapla rúru na 210 stupňov. Než som chlieb vložila do rúry , natrela som ho vodou a urobila som šikmé rezy na ceste.Vodou som ho natrela aj po upečení.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv som ho piekla 15 minút na 210 , potom som znížila teplotu na 180 a ešte som ho piekla 30 minút.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre potešenie očí som pridala obrázok mojich rozkvitnutých amarilisov.

    Zdravý chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

pacik
Krásny chlebík, skúsim taký aj ja, taký istý amarylis mi práve odkvitol :-)
ola111
Tento musí byť tiež výborný,@babkamt ,ja nedám dopustiť na tvoj
ražný,ten je pre mňa jednotka,aj včelára som pozháňala kvôli medíku:-)
danielas
Zaujímavý chlebík,rôzne múky- pšenično ražná a ražno pšeničná...hm, ochutnala by som ho:-)) Pekná práca
ruzova
chlebik sa vydaril , no tie nadherne kvety ma dostali
ancicka
Chlebík je výborny.
Amarisky mi kvitnú tiež a tohto roku mi jedna zakvitla už druhý raz.Stalo sa mi to prvý raz,odkedy ich pestujem.Väčšinou cibuľka zakvitne na jar a na jeseň.Táto mi vyhnala druhý kvet,ako som odstranila zvednutý.
sovka62
Ten sa teda vydaril, pekný tvar, pekná štruktúra a to je len to, čo vidíme na obrázku. Ale aj chuť je iste výborná, ochutnala by som krajček.
babkamt
@pac ík potom napíš,či ti chutil.Niektoré už odkvitli aj mne.Budem ich musieť presadiť do väčšieho kochlíka.Niektoré mi až praskajú.@ola111 ten je naozaj chutný.Už som ho piekla viac krát.@ancicka ja mám všade, okrem jedného 3 kvety.Na jednom sú 4 kvety.@sovka62 žiaľ , už sme ho zjedli. Ostatným ďakujem za príspevky.
valeri
Krásny chlebík, a určite výborný, takéto pečivo mám veľmi rada. Ja som práve vybrala z rúry chlebík, ktorý uviedla @Tetrisss ako Nemiesený chlieb, ale tiež som dala tretinu ražnej múky, slnečnicové, sézamové semienka a celú rascu. Uvidím, aký bude, keď ho prekrojím.
nelajsia
krása a k tomu aj zdravé...pekný deň, vyskúšame príležitostne....
irenaw
@babkamt kvietky máš prekrásne. ja sa do nich nepúšťam, akosi mám rešpekt pred tým odpočinkom cibuľky, ale ich veľmi obdivujem. ale nakukla som sem kvôli chlebíku, aj som si hneď recept uložila a foto č.6... jednoducho parádny chlieb :)
tori111222
aká je to pšenično ražná a ražno pšeničná múka??? nie je to to isté????
evas13
Tie tvoje chlebíky vždy voňajú človečinou a láskou. Aj tento sa ti veľmi podari, normálne cítim tú fantastickú vôňu. :)
viera1
@tori111222 ,ražno-pšeničná múka je zmes 25% ražnej múky,25% celozrnej ražnej múky,10% pšeničnej a u pšenično-ražnej je to naopak.
evanaaa
Toto je chlebík pre mňa, čím viac celozrnných múk, tým lepší a ten tvoj dobre vypadá, aj na reze - tie krajčeky.
Ja mám jeden krásny červený amarilys už pár rokov, nič nerobím, len ho odložím na zimu, cibulku nevyťahujem a on sa mi preberie, ako aj teraz dosť skoro, a tiež mi zakvitol, tri krásne kvety, potom odkvitli a zjavili sa znovu asi 4 puky, už sa jeden aj rozvinul do krásy, len neviem, čo &´dalej, aby neskapal. Asi bude potrebovať novú zem. A tá byľ sa vytiahla - asi 80 cm má.
babkamt
Dievčatá , som rada , že sa vám chlieb páčil. Nie je to presne Čertov chlieb , ale použila som tie múky , čo som mala doma.@viera1 ďakujem , že si vysvetlila zloženie múk. @evanaaa ja tiež nevyberám na zimu cibuľky.Len celé kochlíky dám na zimu do pivnice a na jar ich donesiem dnu. Budem ich musieť presadiť do väčších kochlíkov.
babkamt
@evanaaa môj najvyšší má 50 cm.Potom mám 35 a 30 cm.
@medovn íček začala som experimentovať.Nie každý kúpený chlieb mi chutí.
mariaklara
@babkamt , chlebík je krásny a hlavné, že je aj zdravý. No a tie kupované, tie sú väčšinou len prifarbované, tu vidieť a aj cítiť ten veľký rozdiel.
jerica
@babkamt krásny chlebík , určite vláčny :-)) Momentálne som pri kupovanom chlebíku .
babkamt
@mariaklara odkedy doma pečiem chlieb , manžel frfle , keď občas kúpim v obchode , že to nie je dobrý chlieb.
@jerica ja som sa len nedávno odhodlala doma piecť chlieb.
ebaka
tento chlebík mňa dostal,určite ho vyskúšam,až naberiem odvahu:))))pekný deň
daguska
.Pekny chlebik si upiekla,postupne skusam vselijake "chlebikove"recepty.Velmi sa mi paci aj nazov,ale aj pouzite suroviny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia