Zdravé zemiakové placky fotorecept

eldina - fotkaeldina, 19. februára 2014
Zdravé zemiakové placky (fotorecept)
Foto: eldina

zimné povaľovanie sa spôsobilo, že vďaka mojej nížke (opak výšky), mi je konfekcia č.38 veľká a č.36 tesná..načim teda zhodiť cca 5 kg síce Zobraziť celý popiszimné povaľovanie sa spôsobilo, že vďaka mojej nížke (opak výšky), mi je konfekcia č.38 veľká a č.36 tesná..načim teda zhodiť cca 5 kg síce jedením, ale toho, čo mám rada a zemiakové placky sú presne to, čo rada len tak chrúmem..:) ......a chuťovo nemusím robiť žiadny kompromis

10 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
1 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /nakoľko ja robím vždy "za vandel", prísady mám "podľa potreby"-množstvo a chuť si aj tak každý upraví podľa seba, zemiakové placky sa nerobia na váhu, či iné miery/.......vločky nemusia byť mleté- len sa skôr "napijú" ak sa pomelú

    Zdravé zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    surové zemiaky očistiť, nastrúhať /na veľkom struháku/, osoliť..nechať chvíľu "zažrať", kým trochu zmäknú..pridať vajce, soľ, majoránku, cesnak, mleté čierne korenie, mleté ovsené vločky /slané zemiaky pustia "vodu"/, dobre pomiešať, nech sa chute spoja../ do cesta môžte pridať aj trochu olivového oleja/

  3. 3

    trúbu predhriať na 190 °C, na plech dať papier na pečenie, robiť lyžicou kôpky, trochu poliať olivovým olejom a dať piecť

    Zdravé zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    piecť cca 35-40 minút /závisí od trúby/

    Zdravé zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    /mala som za 4 plechy/..:), podávala som s dressingom z bieleho jogurtu, mletého čierneho korenia, soli a kôpru..

    Zdravé zemiakové placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    lenivší odtučňovači môžu zemiakové cesto vyliať na plech a piecť ako "koláč"..:)

Diskusia k receptu

kika1212
fúú, toto sa mi moc páči, určite budem piecť, ale urobím kompromis, s cibuľou a bez masti. Môže byť? (pečiem ako koláč na plechu, alebo placky na panvici), ale určite vyskúšam aj takto, sú krásne, chrumkavé. Šikuľky...
afataga
aj nase babky varili a piekli s mastou a prezili to az do smrti :-) moja jedna do 86 a druha do 92 a prababka tusim 101, este nejake otazky? :-)
@kika1212 ze si to ty, tak mozes :-)
eldina
@afataga dakujem ti aj v mene @kika1212 , že si jej dovolila nakombinovať "náš" dietny recept..:)
tvoje babky mali akú masť?zázračnú?

sovka62
Už vo mne hrklo, že sa tu rozpúta vojna horšia ako v Kyjeve. Ale nesklamali ste ma dámy, zachovali ste sa tak, ako som práve od vás dvoch čakala (veď sa už nejaký čas "poznáme"), s nadhľadom.
Tak vyskúšam, jedny aj druhé, placky mám rada, ale vyliate na plech v jednom kuse mi nechutia, možno ich neviem spraviť tak ako treba. A čo sa týka masti, naša starká veru v dome asi olej v živote nemala, dožila sa 94 rokov a mojej mame, jej dcére, ktorá viac ako polovicu života varila výlučne na oleji, kvôli jej, mojím, bratovým žalúdočným problémom, po šesťdesiatke lekár poradil, aby začala používať bravčovú masť. A polepšilo sa jej, tak ja už tie zákazy a príkazy, raz toto áno, potom presne to isté určite nie, beriem s nadhľadom a použijem, čo sa mi kde lepšie hodí, podľa svojej odborne nevzdelanej hlavy.
deria
@Eldina dobrý nápad nahradiť múku ovsenými vločkami a dať to do trúby. Rozhodne vyskúšam, lebo na zemiakové placky som tiež zaťažená, ja ich robím so špaldovou múkou.
Priznám sa, že keď vidím v názve receptu "zdravé" tak som zvedavá čo tam bude, lebo z vlastnej skúsenosti viem, že pre každého je zdravé niečo iné.Súhlasím so @sovka62 :) mne tiež poradili používať na pečenie a praženie bravčovú masť miesto oliv. oleja (nie lekár, ale liečiteľ) a musím povedať, že ani s opraženými plackami z hocakej zeleniny môj žlčník neprotestuje.
gubics
Milujem zemiakové placky. U nás sa robili na bravčovej masti, a celá família sa dožila vysokého veku. Nie je to len v stravovaní ale aj v génoch. Ja som zas celý život varila na oleji a mala som vyššie hodnoty cholesterolu ako babka, takže celá teória ktorú tvrdia zdravotníci je v prípade našej rodiny neplatná.
2010
Aha, a babka z dedom sa dozili vysokeho veku lebo sedeli cely den za pocitacom a na vine bol olivovy olej a geny :-)
2010
Sorry s, este IT genius neprisiel na to aby sa dali opravit aspon preklepy v komentaroch ...
pipnat
robím takéto placky bežne, pre seba v rúre, deti a manžel chcú klasiku:)recept je mňam:)...a páči sa mi, ako ste sa doberali s @afataga :)tak by to malo byť a nie hneď sa tu urážať...:)
eldina
@afataga srdééééénko, ja som len rada, že to tu "žije"..:)
robte si "tu" všetci , čo len chcete..:)

všetkým "zúčastneným" zo srdca dakujem..:
eldina
@pipnat dakujem..:)
ja napr.nikdy nepozerám, ked dávam recept, či tu už taký, či podobný je
(asi aj x iných, lebo by tu nebolo milion brokolicových či hráškových polievok, či dalších x segedínskych gulášov)
za dalšie-mám "svojich fans", ktorí asi majú moje recepty radi, teda vychádzam najmä im v ústrety
potom-veľa ľudí sa práve "dnes" pozerá na recepty a všimnú si len tie nové
takže môžu dostať nápad

okrem toho-doberanie si je tak úžasné..:)
človek aj tak nepočuje tón druhého cez písanie, preto treba najprv skúsiť humor
a ten mám véééľmi rada
tiginko
no môžete ju nemilovať? Naše slniečko táto @eldinka :-) Mala si veľké výpadky, mala by si to napraviť, lebo je tu často ponuro až pošmúrne :-)
elixir
Jedna moja blízka osôbka má 94 rokov a je úplne vitálna a pri zdravej mysli... až neuveriteľné na jej vek... každý deň ide na 4 hodiny na prechádzku, či je vonku príjemne, či hic, či sneží, či prší... pokiaľ nie je úplne kalamita, tak je vonku. A kľudne si dá aj rezeň s hranolkami na obed keď má chuť, v čase na zákusok krémovú tortu... keď sa dlhšie sedí, vždy sa aspoň raz za čas prebehne po miestnosti/okolí, aby stále len nesedela. Nemá ani také tie bežné civilizačné choroby... keď si obúva čižmy, nesadá si, ale sa obúva v predklone, čo bežne starší ľudia tak dobre nezvládajú... Určite má lepšiu kondičku ako mnohí mladší. Dúfam, že to tak bude ešte veľmi dlho... :) Pohyb má určite čo do seba, to by nám povedala aj ona.
eldina
@tiginko Žabinka moja bratislaffffská a ty čože máš na labkách lyže? ja mám ešte stále letné gumy na aute..:)
nechceš snád tvrdiť, že lyže v toto ročné obdobie naozaj potrebuješ?
elixir
Inak placky sa mi páčia, ja radšej s olejom než s masťou, ale aj tie od @afataga vyzerajú výborne :)
elixir
Inak, prepáčte, že som sa tu tak o nej rozpísala, ale moc ju obdivujem, ako sa zvláda "menežovať" a ako to dokázala celý život a aké časy prežila, vojnu, chudobu, zmenu režimu; cez všetko sa otriasla... tu v Berlíne... je to pre mňa hrdinka, dokázala by som o nej básne písať :)
tiginko
chrobáčik, je lyžiarska sezóna? Je. Že nie je sneh? Ja som sa za ním vybrala trochu ďalej lebo Zima bez poriadnej lyžovačky sa mi neráta. Ale tiež už rozmýšľam, že lyže asi zazimujem, nič už z týchto zimných radovánok asi nebude :-( A ty si dávaj pozor na tých gumách, nech sa ti nešmekne...keď vám tam na dolniakoch je hej, žiadny kopeček, aby sa ti autíčko šmýkalo...
eldina
@elixir ty si v Berlíne? tam som žila, v 90.-tych rokoch.. /Moabit/
teta musí byť super, nie je to táto?..:)




/týmito plackami sa chcem vypracovať na niečo podobné ako táto teta/
@tiginko mám v záhrade narcisy, tak aké zimné gumy?..:)
(guma sa už šmykla, produkt sa volá Edin)..:)
elixir
@eldina áno, žijem tu teraz tretí rok :) tá pani gymnastka, tak to je sila, niečo veľmi výnimočné :) také videá by som mala motivačne pozerať každý deň, nech sa z takých ľudí čosi na mňa tiež nalepí :)
margaretka28
robievam dosť podobne, ale ešte sa mi nepodarilo z nich schudnúť, tak ti držím palce :-))
alex37
upečené, vyšlo mi 9ks z dvoch zemiakov, ale úplne stačilo :-) *****
eldina
@alex37 hladošková šikulka..:) máš pravdu, najlepšie sú čerstvé a chrumkavé
@margaretka37 jasné, že z nich neschudnem za týždeň..:)
len som chcela upraviť stravu a zároveň nehladovať /najradšej by som bola, keby mala mrkva chuť klobásy/..:)
faethorius
minule som robil takú velikú placku na celý plech som dal tu masu zo zemiakov a na koniec som to potrel husacou masťou s cesnakom ,bola to pochúťka .
veronika14
Dnes som ich prv krat vyskusala su uzasne.....dakujem za Rezept. 5 ***** odporucam vyskusat kazdemu
eldina
@Veronika14 (7.2.2017 21:33)

Veronika Dakujem! Vzdy potesi pochvala ;-)
Vidim ze mas kvalitny turecky jogurt. Chvalim vyber
;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia