Zázvorníky fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 25. mája 2012

Viem že mnohým z vás sa tieto koláčiky spájajú s Vianocami,ale my ich máme tak radi,že si ich upečieme hocikedy cez rok a aj Zobraziť celý popisViem že mnohým z vás sa tieto koláčiky spájajú s Vianocami,ale my ich máme tak radi,že si ich upečieme hocikedy cez rok a aj na oslavy.Recept je starý prastarý,pekávala ich ešte moja babka.Vyskúšala som už veľa receptov,ale vždy sa vrátim k tomuto.Tie ostatné sa mi zdali príliš sladké,väčšinou boli múka a cukor 1:1 ale sem ide o polovicu menej cukru ako múky a viac cítiť zázvor.

Suroviny

400 g
400 g
400 g
4 ks
4 PL
1  kl mierne navršená
1  balenie, 20 g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme na dosku.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zamiesime cesto.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvaľkáme na hrúbku asi pol cm a vykrojíme.Uložíme na pomastený plech a necháme ich do druhého dňa postáť a potom upečieme,neotáčame,len tak ako su sa pichnú do rúry.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do rúry na 170 stupňov,asi na 20 min.Nesmú sa piecť v horúcej rúre,stvrdli by.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

irenaw
zázvorníky mám rada celý rok, niekedy skúsim aj tieto, keď je lepšie cítiť zázvor to sa mi páči ;-)
irenaw
tieto sa nemusia nechať zaschnúť a neotáčajú sa opačne, ako sa vykrojili?
afataga
zazvor mozem v kazdej podobe, neskusala si dat cerstvy?
margaretka28
Idem to dopísať,neotáčajú sa ale nechávajú sa na plechu do druhého dňa,zabudla som,hned to opravím.@afataga ,zatiaľ som neskúšala,ale už som nad tým rozmýšľala,ale ked si zmyslím piecť,čerstvý nemám doma,alebo nie je ani v obchode:-)))
tiziana
zázvorníky pečiem podľa svojho receptu a sú veľmi obľúbené aj u nás, máš ich veľmi pekné :)
celia
aj ja robievam tento recept ale používam bezl. múku mix B a mix C som totiž celiatička a chutia celej rodine sú na nerozoznanie
marianna76
sú krásne, mňam , mám rada zázvor.... tiež mám takúto formičku, dík za pripomenutie, tiež som mala moc sladké a nerobila som ich, skúsim tvoje
3sandra3
no jasné,,, prečo by sa nemohli jesť zázvorníky aj počas jari, leta...
kucharka100
@margaretka28 máš ich ukážkové, vyskúšam, vďaka za recept. Takéto zázvorníky sa pekávali na dedine k svadbám....u nás boli tri tetušky, ktoré sa počas roka nezastavili, chodili piecť skoro stále....pretože vtedy boli svadby častejšie ako sú dnes Vianoce....
elisticka
wau toto robievala moja teta strasne dobre boli a ja som ich len raz piekla... ale uz vidim co najblizsie upeciem vynikajuci kolacik mnam!!!!
sonulienka
aj u nás sú oblúbené a tieto vyzerajú super určite skúsim @tiziana šupni sem aj Tvoj recept dobrých receptov nikdy nie je dosť.
tatranka
Zázvorníky pekávala moja mamka a vždy som sa na upečené veľmi tešila.Máš ich naozaj krásne.Recept som si odložila do kk,pretože ten svoj som niekde podela.
medovnicek
máš ich krásne, ono sa zdá ich piecť jednoduché, ale nie je to celkom tak, u nás sa piekli od detstva a veru boli aj chvíle, keď sa mamke nevydarili presne podľa predstáv, zázvorníkovú formičku po nej som zdedila ja a dokonca sa mi podarilo takú kúpiť v Holíči
margaretka28
@medovn íček,áno máš pravdu,človek to robí 100 krát rovnako a 101 sa to nevydarí,ani nevie prečo,moja nebohá babka vždy hovorievala,že zázvorníky sa majú piecť,ked je spln mesiaca,že vtedy sa podaria...:-))))vžy si na ňu spomeniem,ked ich miesim..
zdenkas
@margaretka28 , páčia sa mi tvoje zázvorníky,ešte som ich nepiekla,chcem vyskúšať,ale nejde do nich aj salajka???Alebo ju nahradí sóda bikarbóna???
twiiity
Prepacte, asi som to pri tompeceno nepochopooa, ale ako ich mam teda upiect ked sa nesmu piect v horucej rure?? Alebo to bolo myslene tak, ze sa rura nema nechat dopredu vyhriat?
margaretka28
@twiiity , myslela som to tak, že sa nepečú v horúcej rúre tak ako ostatné koláče napr. na 200 stupňov, ale iba na 170 ak máš teplovzdušnú rúru,myslím že stačí aj menej a rúra sa samozrejme predhreje vopred.:-)
afataga
dnes som ich piekla, ale nemam ich take pekne, dala som do sikusie na ne odporucanie :-)
ubka
myslím, že neuškodí o nejaký stupeň teplejšia rúra, lepšie sa zdvihnú , ale zaujímalo by ma @margaretka či sú Tvoje zázvorníky mäkké a vydržia mäkké aj dlhodobo, lebo moje sú najskôr mäkké a potom stvrdnú, nie že by to vadilo mojim konzumentom, ale ja by som bola rada, keby zostali mäkké :-)
Ďakujem .
3sandra3
Keď ich chcem mať na Vianoce, kedy mám začať piecť, teraz alebo až tesne pred Vianocami?
afataga
@ubka tieto boli po upeceni velmi tvrde a chrumkave, ja mam rada take, neviem ci zmaknu, dufam ze nie :-) ak ano, zjedia sa aj tak
margaretka28
Ahoj @afataga , som rada, že si skúšala môj recept a páči sa ti, s tým čerstvým zázvorom to musím aj ja niekedy vyskúšať.@ubka , ked ich chceš mať mäkké, natreba ich tenko vaľkať, môže byť hrúbka aj osem milimetrov a v žiadnom prípade nie horúca rúra, ale iba 170 stupňov, naopak, ak chcete tvrdé a chrumkavé, vaľkajte tenko.To sú iba moje skúsenosti, s mojou rúrou, najlepšie je odskúšať každý na svojej:-)@3sandra3 , to je jedno, vydržia čerstvé a dobré aj 2 mesiace.
afataga
tak uz viem, preco ich nemam take pekne ak ty, asi som mala tensie cesto, hlavne na krajoch, tak ak aspon tie zostanu tvrde, budem rada :-), ja som pozerala viac rcp, kym som sa rozhodla, ale 20g zazvoru na tak vela muky sa mi zdalo malo, este mi vyzrad ako ich skladujes a som rada, ze som ta potesila a este sa mi paci, ze tam nejde salajky, vraj strasne smrdi, preco ich neprevracias? ked v kazdom inom rcp je, ze sa maju prevracat, ja teda netusim, na co je to dobre, nabuduce skusim neobracat
zajko
presne tieto zazvorniky som robila vlani na vianoce aj ja som ich otačala boli nadherne a mäkke ale za 2. dni boli ako kamen ,zjedli sa ale teraz vyskušam podla teba dakujem
afataga
uz len posledna otazka: myslis ze by sa cesto pouzit ako cesto do vytlacacieho strojceka? a dakujem za pochvaly k mojim rcp
marienka44
@Margaretka28 ,dnes chcem vyskusat zazvorniky, ktore som este nepiekla, ale chcem obohatit nas tradicny receptar na Vianoce. Velmi ma udivuje v recepte brav. mast. Mam po ruke viac receptov, aj historicke, ale nikde sa nepridava ziaden tuk. Prosim o odpoved, ci bta mast je nevyhnutna.
margaretka28
@afataga , s týmto ti asi neporadím,nikdy som to neskúšala možno preto, že mne sa tie vytláčané nikdy nepodarili ani s cestom, ktoré bolo na to určené, vždy sa i to lepilo a nechcelo pekne vytláčať a tak som to vzdala.
margaretka28
@marienka44 , ja som už piekla rôzne recepty aj bez tuku, ale vždy som sa vrátila k tomuto a vlastne iné ani nerobím, myslím, že tá masť je na zjemnenie cesta a sú to len 4 PL roztopené, to máš ako s medovníkmi, sú recepty s tukom a aj bez neho, no mne sa viac osvedčili práve tie s tukom, lebo sú hned mäkké, mám ich aj tu na vareche, takže vyskúšaj a uvidíš, každému vyhovuje niečo iné.:-)
ailuj82
Aj ja ich práve pečiem. Hrúbka je asi 0,5 cm, ale nemám ich také krásne ako ty. Chuťovo sú výborné, mäkkúčke, ale určite ich nepečiem 20 min, ako to máš napísané. Stačí 10-12 min. Vďaka za recept :)
marienka44
@Margaretka28 , prave som ich dopiekla, vykrojene lezali od vcera na doske. Ale pocas pecenia cesto vytieklo von vedla zazvornika a utvorila sa taka placka. Teplotu som mala nizku a dokonca pri druhom plechu som nechala pootvorene dvierka ana rure. Asi to bude tym, ze som dala vela kyp. prasku. Ja som vlastne dala pol KL PDP a este pol KL sody bic.
Ja ich pojem do Vianoc sama, v rodine nie su oblubene. Chcela som predsa vyskusat. :-(
margaretka28
@ailuj82 , to vieš tá moja stará herka je rada, že ich upečie za tých 20, ale je pravda, že každá rúra je iná a treba si to odsledovať, tak si urobila veľmi dobre a som rada, že chutia.:-)
3sandra3
dnes som ich vyskúšala,,, Keďže som ich ešte nikdy nerobila, tak som urobila iba z polovičnej dávky, ale do Vianoc urobím ešte jednu dávku, lebo sa mi páčia a sú veľmi chutné. A ešte pridám aj zázvor, lebo včera, keď som zarábala cesto, tak som mala obavy, ako to môže chutiť, tak som dala toho zázvoru menej, ale nabudúce ho do cesta pridám. :-)
mata33
Práve som skúsila urobiť tvoj recept a napriek tomu, že mne až tak pečenie nejde, úplne sa vydarili. Skvelé sú. Chcela by som sa opýtať, ako ich skladuješ, aby ostali také krásne mäkké?
margaretka28
Ahoj @mata33 , mám veľkú radosť, že ti moje zázvorníky vyšli, ja ich naložím do misky-kysky, alebo do inej s vekom, zatvorím a mám ich normálne v kuchyni v skrinke, vydržia dlho, ale u nás nie, lebo ich rýchlo spapáme.:-)
myalab
@margaretka28 , mas ich ukazkove. Uz som asi 2x davnejsie piekla neboli take krasne, chutovo sa dali, ale chcela by som tieto Tvoje menej cukrove a este aj skvele vyzerajuce. Len neviem tu bravcovu mast, lepsie by mi vyhovovala informacia v g. Ako ju meras? Najskor mast roztopis a odmeras? Alebo este tuhu mast naberes zarovno alebo aj na kopcek a das roztopit? Asi aku teplotu ma mat? Prepac, ze sa takto pytam, ale chcem ich pripravit dosledne. Dakujem veeeelmi pekne za radu.
margaretka28
Ahoj @myalab , masť najskôr roztopím a nechám mierne vychladnúť, aby nebola horúca, ale bola stále tekutá a potom pridám. Obr. č 1 Pečiem na 170 2O min. Ale je dosť možné, že sa upečú aj skôr, len ja mám starú rúru, tak si ich odsleduj.Rúru počas pečenia neotváram, ked vidíš, že už sa pekne zdvihli, môžeš otvoriť, prípadne otočiť plech ak treba, ked sú upečené, zospodu sú ružové.Držím palce, keby niečo, pýtaj sa.
myalab
Ahoj Margaretka, dakujem za odpoved. S cestom sa dobre pracuje. pridala som trosku citronoveho oleja a vanilkovu dren. Doma mi cesto chutnali este surove a chutilo mooooc. Vdaka za receptik. Zajtra po obschnuti pecem. Este sa chcem opytat Ty ich neotacas? Dakujem.
margaretka28
Nie ja ich neotáčam, ale ak chceš, jeden plech si pootáčaj a uvidíš, čo sa Ti bude viac páčiť, držím palce a dúfam, že budú chutiť aj upečené.:-)
anina66
pomoooooc, tak veľmi milujem zázvorníky, ale nedokážem zistiť v čom je chyba......stále mám len také vytečené netvorky ako hore marienka44. Poradíte mi v čom je asi chyba? ďakujem
margaretka28
@anina66 , prepáč, že odpovedám až teraz, ale myslím si, že chyba bude asi v recepte, marienka44 robila podľa iného receptu a neviem, prečo mi tú fotku vložila sem, vo väčšine receptov je písané veľa cukru ale môj je iný a mne sa nikdy nestalo, aby mi vytiekli, alebo sa inak nepodarili, vyskúšaj tento recept . Dôležité je, aby si cesto nevyvaľkala príliš na tenko, najlepšie je asi pol cm aj viac aby nestvrdli a piecť na 160 až 170 aby aj pekne narástli, mne sa vydaria takmer vždy tak držím palce :-)
anina66
veľmi pekne ďakujem za radu.....vyskúšam tvoje a dám vedieť. ešte raz vďaka.

adrikak17
Prave ich peciem, voňajú krásne, len nie su take vysoke asi som dala málo sody
anina66
fúúúúú, no nemohla som to cesto dať nijako do kopy......strašne sa mi trúsilo. skoro som prišla o zápästia lež som to ako tak dala do nejakej formy......čo som urobila zle?
margaretka28
Fú... tak to sa mi ešte nestalo, naozaj netuším kde sa stala chyba, ale asi by som v takom prípade pridala ešte jedno vajce, neboli moc malé ? Inak cesto je a aj má byť tuhšie.
anina66
margaretka28 moc ďakujem.....asi to bude tým vajíčkom.....na budúce pridám......ale sa tešíííííííím.......teraz som ich piekla.....a oni sú krásne, nevytiekli.....som veľmi šťastná.......moc,moc ďakujem za receptík a rady. prajem všetko dobré.....nech sa ti darí
laali
Vyborny receptik.prave som napiekla.su skvele.ako od babicky.dakujem.dala som ale cerstvy zazvor-6 cl.
wendy
dnes som dokončila zázvorníky podľa Vášho receptu... vyšlo mi ich až na 8 plechov :-)) hneď ako som ich vytiahla z trúby, tak boli mäkké a zachvilku stvrdli... tak som ich dala zatiaľ do špajze aj s jabĺčkom a dúfam že trošku zmäknú. Tiež to tak mávate alebo sú úplne mäkké hneď a stále?
wendy
chcela som pridať aj fotku, len som akosi nenašla, že kde sa dá nahrať :-))))
margaretka28
@wendy , zdá sa mi, že si cesto príliš na tenko vyvaľkala a preto stvrdli, nebol, o pár dní budú mäkké, na budúce rašej hrubšie a mali by byť mäkké hned aj stále. Dakujem za foto, máš originálnu formičku na zázvorníky, ja ju nemám :-)
wendy
ďakujem... tak keď ich budem robiť nabudúce, vyvaľkám ich na hrubšie :-)))
janalad
vcera zamiesila, dnes piekla a aj uz jedla. :)))
zazvorniky som predtym nikdy nejedla ani nepiekla. Chcela som skusit nieco nove a aj chut zazvoru. Vdaka za recept, vydarili sa mi , krasne narastli, iba nechapem, preco tvar mojich je zaobleny, a nema take ostre hrany, tieti tvoje margaretka su ako by sa listkovali, a maju rovne hrany, ci to asi je? hmmmm
ale chutia vyyyyyyborne
margaretka28
@janalad , foto môžeš poslať aj do redakcie, oni ju sem vložia, myslím, že vôbec nevadí, ked sú zaoblené, mne tiež vždy nevýdu také ako na obrázku, dôležité je, že chutia, dakujem za vyskúšanie receptu a prajem krásne sviatky :-)
jamama
chystám sa na ne, len neviem z tohto množstva koľko ich asi bude. Viete mi poradiť? Či nevyskúšam na začiatok z polovičného množstva.
janalad
ja som ich mala 86 , zalezi urcite od velkosti vykrajovacky

margaretka28
@janalad , dakujem za fotku, ved ich máš pekné, nevadí, že sa nedvihli, aj mne sa to niekedy stane, môže to byť aj múkou, dôležité je, že chutia :-)
nesi
pečiem zázvorníky každé vianoce je to tradícia našej rodiny recept mám po mamine a sú z hladkej múky a miesto prášku do pečiva sa používa salajka ľudovo jelenia soľ ale vyskúšam aj tvoje :-D
julanda
Nebohá susedka piekla fantastické zázvorníky, aj recept nám dala, ale ešte nikomu sa také dobré a krásne nepodarili. Ja som ich dnes zarobila, zajtra upečiem a som zvedavá. Lebo tam nejde ani kypr. prášok, ani tuk. Recept : 0,50 kg hladká múka, 0,50 kg cukor mletý, 4 žĺtky, 2 celé vajcia, 15 g zázvoru mletého. Vajcia s cukrom sa šľahajú 25 minút, potom sa pridá múka, uhnetie sa cesto a ďalej už ako vždy. Veľmi neverím, že sa podaria, keď to zatiaľ nikomu nevyšlo a ja nie som nejaká vychýrená pekárka.
julanda
Tak sme ich už aj zjedli, len tri ks som nechala, čo to urobí. Stvrdli na kameň. Inak nie som veľmi pyšná na svoj výtvor, nie sú také ako tie susedkine, nedvihli sa až tak, ale chuťovo sú dobré - teda jedli sme ich teplé, vtedy boli ešte mäkké. Dávala som ich na skúšku na vymastený a vysypaný plech a aj na papier - to je lepšie, neprilepili sa a nemusela som plech umývať.
maronkovam
vyskúšam receptík sú nádherné, len by som sa chcela spýtať nechávate ich odstáť v chladnej miestnosti alebo pri izbovej teplote?
kyri1977
Dnes som zamiesila, masť som dávala ešte tuhú od oka, dúfam, že jej nebolo priveľa. Tíško oddychujú na plechoch a zajtra ráno idem na to. Napíšem, či sa podarili.
Inak cesto mi vypracoval robot, za čo som vďačná, ale potom sa s ním úžasne pracovalo. Vďaka za recept zatiaľ. :-)
kyri1977
Hlásim úspech! Asi najlepšia vec, akú som za posledný rok jedla! Veľká vďaka za recept! Nobelovu cenu by si zaslúžil!
gitusa77
Zdravím všetkých! Robila som podľa receptu, ale nie a nie spojiť cesto. Minulý rok som pridala asi pol dcl vody, teraz som pridala ešte jedno vajíčko aj napriek tomu, ze vajcia boli veľké!
Dnes upečené, myslím, že môžu byť! Teraz sú chrumkavé, ale určite zmäknú! Ďakujem!



radox1
iste su chutne.moja starka ich pravidelne robila,nikto to nejedol,a nakoniec si pochutili sliepky.
katka78
Ja som toto jakživ nejedla, u nás sa nepiekli, poznám ich len z varechy. Raz sa k nim dopracujem a ochutnám.
danielkadanka
Margarétka ďakujem za tip :) Odskúšané! Sú perfektné!
Len prosím nemastite plech bravčovou masťou :D
Mne sa tak podarilo "vyvoňať" celý byt :D
Odporúčanie pre začiatočníkov ;)
anad
Dnes som prvýkrát piekla zázvorníky a rovno podľa tvojho receptu. S cestom sa výborne pracovalo a sú veľmi chutné, len nabudúce pridám viac zázvoru


1x haji
divnozienka11
Piekla som ich prvýkrát a vybrala som si z množstva variant tieto. Ani neviem ako majú správne chutiť, lebo u nás sa nerobievali, no hneď som si ich zamilovala ❤ cesto šlo trochu horšie spojiť, pridala som 1 žĺtko (na polovičnú dávku) a boli super! Na 170 stupňov bolo tých 20 min. akurát, sú chrumkavé ale nie moc tvrdé. Idem spraviť z celej dávky.
chatarka
Tento rok som si povedala že upečiem zázvorníky a váš recept sa mi zapáčil. Včera som si zamiesila cesto do ktorého som ( :-) tajne) pridala aj čerstvý zázvor a dnes ráno už sa pečú. Nádherne voňajú a sú krásne . Mám z nich veľkú radosť .Ja pečiem a sestra ochutnáva. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia