Závitky z kapustných listov

26bodiek - fotka26bodiek, 20. augusta 2010

Závitky varila moja stará mama, moja mamka a teraz ja....a ak raz budem mať dcéru, tak ich určite bude variť aj ona, lebo je Zobraziť celý popisZávitky varila moja stará mama, moja mamka a teraz ja....a ak raz budem mať dcéru, tak ich určite bude variť aj ona, lebo je to bašta...

Suroviny

1 ks
1-2 PL
1 dl
Plnka:
2 ks
2 PL
250 g
250 g
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Plnka: Nadrobno posekanú cibuľu popražíme na masti, pridáme zomleté bravčové a hovädzie mäso ( bohato stačí aj bravčové, ale hovädzie dá tú správnu chuť), osolíme, okoreníme a dusíme. Po 10 až 20 minútach pridáme ryžu (ja si ju zvyknem osobitne povariť do polomäkka, ale môže sa aj priamo pridať do mäsa) majorán, trocha podlejeme vodou a prikryté udusíme do mäkka. Odstavím a nakoniec pridáme vajce, ktoré za stáleho miešania necháme v plnke stuhnúť.

  2. 2

    Hlávku kapusty rozoberieme na listy, ktoré sparíme horúcou vodou, naplníme, zvinieme a previažeme. Naplnené listy poukladáme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba, pokvapkáme ich olejom, trocha podlejeme vodou rozmiešanou s paradajkovým pretlakom (kto nemá rád rajčiakový pretlak, nemusí sa dať, bude to dobré aj bez neho) a vložíme do rúry pomaly pečieme pri 180 - 200 stupňoch.

  3. 3

    Keď listy začnú ružovieť, obrátime na druhú stranu, dopečieme. Pri konci zalejeme závitky sladkou smotanou a necháme ešte trocha zapiecť. Podávame s varenými zemiakmi.

Diskusia k receptu

tetuska
môžu byť, robievam tiež ale len z bravčového mäsa...
serchan
ja plním surovým bravčovým mäsom a predvarenou ryžou ,dobre okorením. Sparené listy naplním a ukladám ich do pekáča so spenenou cibuľou a nakrájanou kapustou, osolenou a posypanou rascou a s lyžicou pretlaku. Na každý kapustný list dám ešte plátok slaniny , podlejem trochou vody, zakryjem druhým pekáčom a pečiem , pred koncom odkryjem a zapečiem. Podávam so zemiakovou kašou. Takto to zbožňuje celá moja rodina.
enge149
tak vitaj máš pekné meno"@26 bodiek,vyskúšam...už to ani nestíham ako je tu veľa ľudí..dobrú chuť...
enge149
chcela som ešte pripísať,u nás sa veľmi závitky nejedia,ako je kde zvykom,ale v Chorvátsku aj v Bosne takto pripravovali pl.papriku na pekáči sa piekla,bolo tam trocha šťavy a podávali k tomu biely chlieb...chutilo nám to,len chlebík by som vymenila za tmavý,tam zjedia veľa bieleho chleba,čo nie je zdravé,ku každéku jedlu aj k polievke a potom sú také "fitlopty"...
satin2
tak toto si robím pred silvestrom,len stým rozdielom, že vyberiem
hlávku kapusty,zo súdka kde kvasím kapustu...........
26bodiek
@enge149.... už by som si meno mala prepísať na 28Bodiek..podľa veku :))))..... dakujem za privítanie...čo sa týka pečiva, tiež velmi nemusím biele, chutí mi celozrnné, slnečnicové, fínsky chlieb....atď. Chlebík ku všetkému zvyknú konzumovať aj ukrajinci..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia