Zavárané vlašské orechy a lieskovce fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. októbra 2014
Zavárané vlašské orechy a lieskovce (fotorecept)
Foto: babkamt

Nedávno som si všimla recept na zavárané orechy od RNDr. Eva Paulovičová. Rozmrazovala som mrazničku a našla som tam ešte lieskovce a vlašské Zobraziť celý popisNedávno som si všimla recept na zavárané orechy od RNDr. Eva Paulovičová. Rozmrazovala som mrazničku a našla som tam ešte lieskovce a vlašské orechy z minulého roku. Myslela som si, že som ich už všetky minula a budem si musieť natĺcť. Našla som aj tri balíčky mandlí. Keď ich potrebujem, tak musím prehádzať veľký mrazák. Preto som ich zavarila a strčila do komory. Tam si ich ľahko nájdem.

20 minút
na 80 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pripravila som si čisté fľašky. Lieskovce aj orechy som dala do suchých fliaš.

    Zavárané vlašské orechy a lieskovce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hoci som už hrniec na zaváranie odložila, predsa som ho ešte tento rok musela vytiahnuť.

    Zavárané vlašské orechy a lieskovce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Fľašky som zatvorila. Sterilizovala som ich 20 minút na 80°C. Ešte som ich dala hore viečkom do deky, kde som ich nechala vychladnúť.

    Zavárané vlašské orechy a lieskovce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz, keď ich budem potrebovať, ich ľahko nájdem. Kým ich neminiem, aspoň nemusím lúskať nové. Túto zábavu si nechám na zimu.

    Zavárané vlašské orechy a lieskovce (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

marcel83
Super nápad, ako uskladniť očistené orechy. My ich máme zavesené nevylúskané v sitovom vreci pod strechou.
babkamt
@marcel83 tiež takto skladujeme nevylúpané vlaňajšie orechy. Tohoročné sa ešte sušia v skleníku v bedničkách. Čisteniu orechov sa budem venovať v zime podľa potreby. Ešte mám nevylúpané vlaňajšie lieskovce. Je to piplavá práca, moc sa mi do nej nechce.
1x toby
mijaita
Takhle jsem prvne zavarila orechy už v minulém stolétí a jsou fantastické. I po pěti letech byly jako čerstvé. Recept tady už jsem si všimla, je, možná ne jeden, ale je doba ořechů, tak je dobre to pripomenout. Já mám malo spotrebu, tak malé skleničky to jistí. A rozhodně jsou pak mnohem lepší nez z mrazaku.
mojack
Ja zavaram jednoduchšie, sklenene pohare nahrejem v MW , potom nasypem orechy a zatvorím. Dám do deky ...a je to.
hanka56
mě přišel email na zavaření ořechů : dát do suché sklenice ořechy, postavit do mikrovlnky na 1 a půl minuty, pak zavíčkovat a postavit obráceně. Myslíte, že to bude stačit ? Nebudou se kazit ?
k599
Ja takto zaváram orechy už pár rokov. Je to fakt výborný spôsob, už by som nikdy nemrazil. Minulý rok som odskúšal aj v mikrovlnke, rozdiel medzi zavarenými a tými z MW nebol žiadny.
janara
ja som v minulosti tiež zavárala v hrnci, ale teraz už roky robím v mikrovlnke ... naplním suché poháre, dám do MV (bez viečka!), pustím
na najvyšší výkon ( u mňa 750 W ) na 1,5 min., vyberiem, zaviečkujem a otočím hore dnom. Orechy sa v pohári orosia, ale to úplne vymizne pri vychladnutí pohára. Chuť orechov je taká ,aké si do pohára vložíš.
Už zamrazené a potom zavárané orechy s tým skúsenosť nemám.
hanka56
děkuji, jdu na to, protože letos mám velkou úrodu ořechů. Máme velký strom a už mám 4 plné bedny a ještě padají :-) tak je vyloupeme, usušíme a vše zavařím, protože do mrazáku se mi nevejdou :-)
izabella929
@babkamt...skvel é, skvelé, skvelé...že si mi pripomenula toto zaváranie orechov...už sa pár dní trápim, čom s tými orechami, ak sa mi do mrazáka nevojdú...vďaka za pripomenutie...šikulienka...
tatty
Spýtam sa možno hlúpo, ale ak sa nespýtam, hlúpa zostanem :-)..prečo tie orechy jednoducho nenecháte nevylúpané v škrupinách?
ilusa
@tatty aby boli nachystane,ked chces nieco upiect,sikovnejsie je otvorit pohar,ako zacat luskat
finczi
výborný nápad, počula som o ňom, len som to neskúšala. Uložené. 5*
kukulienka71
@babkamt , u nás je problém skôr neminúť orechy, ako minúť:-) Ale ten nápad sa mi veľmi páči, určite zrealizujem, vďaka. Máš to u mňa;-)
evas13
Tiež som ich takto zavarila, lebo som ich mala veľmi veľa a bála som sa, že zhorknú. je to super nápad.
martamm
Ja zaváram v rúre a som spokojná, orechy dlho vydržia
babkamt
@mijaita moja svokra ich tiež zavárala. Mám ich aj v starej knihe o zaváraní, len som ich teraz robila prvý krát.. Presne ako píšeš, je čas orechov, možno sa niekomu recept zíde. Ja mám veľkú spotrebu orechov. Večer si dám do kompótovej misky a pri telke ich chrúmem. Odpovedala som ti na TS.
babkamt
@mojack otvorila som link, čo si mi poslala. Tieto porechy si zavárala ako ja. To nahriatie pohárov je naozaj rýchlejšie ako sterilizovanie. A keď to máš vyskúšané, že sa takto uskladnené orechy neznehodnotia, tak to vyskúšam.
@hanka56 práveže aj @mojack píše, že ich zavára v mikrovlnke, síce len nahreje poháre, potom ich naplní. Ty píšeš, že naplnené poháre dať na 90 sekúnd do mikrovnky. Hádam sa niekto ozve, čo má tento spôsob odskúšaný.
babkamt
@k599 ďakujem, že si sa s nami podelil o svoje skúsenosti. Aspoň vieme, že to funguje:-) Píšeš, že takýmto spôsobom zaváraš už roky.
@janara tvoj postup som si zapísala. Vyskúšam zavariť podľa teba. Ďakujem za radu.
@hanka56m ám veľký mrazák. Po rozmrazení si vzorne uložím do komínkov jednotlivé druhy. No o chvíľu, ako vyberám, sa mi to pomieša, potom nemám prehľad. Takto ich v komore nájdem na vyhradenej poličke.
babkamt
@izabella929 veď som si aj myslela, že sa recept oplatí v tomto čase pripomenúť, že sa niekomu zíde. Som rada, že som ti pomohla s uskladnením orechov:-)
@tatty lebo ich mám hneď po ruke, keď ich potrebujem. Ak vidím, že ich je už málo, očistím si vtedy, keď sa mi chce.
@ilusa ti to presne vysvetlila aj za mňa:-)
1x ilusa
babkamt
@finczi tiež som sa mu potešila a tento rok konečne aj vyskúšala.
@kukulienka71 orechové u nás nikto neodmietne. Zatiaľ nám stačia. Teší ma, že som ti pomohla.
@evas13 každá rada je dobrá. Všetky si chceme uchovať orechy v dobrom stave na ďalšie použitie.
milad
...už som používala aj šesťročné zabudnuté v pivnici...boli bez zmeny chuti, ako čerstvé. Takto to robím už roky a nezaberajú miesto v mrazáku. Označujem na viečkach nálepkou s rokom zavarenia a nedopletiem- až na tie dve fľaše, čo sa zatúlali pri rekonštrukcii pivnice.
babkamt
@milad tiež si vždy označím fľašky dátumom. Tie zabudnuté ťa aspoň presvedčili, že si ich oplatí zavariť. A po otvorení chutia ako čerstvé, čo je super. Ďakujem, že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti so zaváranými orechmi. Pekný večer ti prajem.
iva2111
Ještě jsem nezkoušela, ale jsem nachystaná zavařit ty letošní, až uschnou. S díky si recept ukládám ;-)
anajka
Krásne komentáre. Dobrý nápad, osobne som ešte neskúšala a veru idem skúsiť. Neviete, či sa dá takto zavariť aj mak? Lebo ten podľa mňa horkne rýchlejšie ako orechy. Ďakujem. :-)
aroooo
ja sterilizujem orechy v MW ako bolo písané hore 1,5 min. na najvyšší výkon/800W/, hneď riadne zaviečkujem, obrátim hore dnom a nechám vychladiť, zmizne aj menšie zarosenie vnútrajška pohára a sú vynikajúce aj po 2 rokoch a vždy v pohotovosti a po ruke a nezaberajú miesto v mrazničke. Také isté skúsenosti mám s domácim, prepratým a dobre vysušeným makom. Vrelo doporučujem, ostatné orechy čakajú na vylúpanie v ládičke.
babkamt
@ancicka aj ja som to tak robila a orechy boli v pohode.
@anajka myslím si, že keď to zaváranie funguje s orechmi, určite sa to dá využiť aj na mak.
@aroooo má skúsenosť s makom. Ďakujem, že sa s nami o informáciu podelila.
ilusa
a inac Ta @babkamat obdivujem,tie vlasske zavaram aj ja,ale nalupat tolko lieskovcov,klobuk dolu,to je praca na cele hodiny
babkamt
@ilusa to máš pravdu. Načistiť lieskovce trvá dosť dlho. Preto si to nechávam na dlhé zimné dni, keď sa vonku nedá nič robiť.
sovka62
Aj ja zaváram v MW, zatiaľ mi vydržali dva roky. A chem podoktnúť, že vlani v lete som takým istým spôsobom zavarila jeden pohár maku, na skúšku, či budú v poriadku. Otvorila som ho tohto roku v lete, mak úplne ako čerstvý, takže ho už nikdy nebudem držať v mrazničke ako doteraz.
marika21
Zavárate aj mleté orechy? Mám veľa načistené a takto by ich vošlo do pohárov viac. Nemusela by som mlieť a zakaždým čistiť mlynček.
babkamt
@sovka62 takže to funguje aj pri maku. Tiež dávam mak do mrazničky. @marika21 mleté orechy som ešte nezavárala. Treba vyskúšať. Možno sa niekto ozve, kto už zaváral mleté orechy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia