Zavárané orechy – spôsob uskladnenia vylúpaných orechov fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 1. augusta 2011

Takto orechy nezostarnú, nezhorknú nezožltnú a vydržia celú zimu. Takto isto sa dajú zavariť aj sušené huby ....

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 vylúpané, vyschnuté




Postup

  1. 1

    Orechy dáme do čistých suchých fliaš. Zaviečkujeme a sterilizujeme v pare 20 min. Vyberieme a prevrátime aby riadne chytilo viečko. Po otvorení mávam fľašku v chladničke kým neminiem orechy

  2. 2

    suché orechy vložíme do čistých suchých fliaš

    Zavárané orechy – spôsob uskladnenia vylúpaných orechov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme do hrnca a podlejeme vodou , necháme vodu zovrieť a sterilizujeme 20 min v pare

    Zavárané orechy – spôsob uskladnenia vylúpaných orechov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    povyberáme a necháme prevrátené prikryté v deke vychladnúť

    Zavárané orechy – spôsob uskladnenia vylúpaných orechov (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

milina
To mi je novina, ani by ma nenapadlo takto odložiť orechy, dobrý nápad a keď je odskúšaný a funguje - ukladám do KK a niekedy, keď budem mať veľa veľa orechov vyskúšam aj ja.
1x kago
motamita3
aj ja takto robím už veľa rokov a mám ich normálne medzi kompotom v pivnici výborná vecička
babkamt
Vyskúšam tento rok.Ja ich dávam vylúpané do mrazničky.Ukladám do kk.
huck
Aj pre mna novinka! Doteraz som ih tiež davala do mrazničky v baličkoch po 20 dkg. Vytiahla som na použitie kolko dkg som potrebovala. Bola som spokojna.. No určite vyskušam aj tento sposob.
paveljrk
Z núdze cnosť.Dostal som väčšie množstvo orechov a nebolo ich kam dať a tak ma tento spôsob napadol úplne náhodne a od vtedy uskladňujeme orechy len takto.
alena45
tak toto som ešte nevidela. Aj ja uskladňujem v mrazničke, ale niekedy potrebujem len za hrsť do koláča a to sa usáčkujem a nie sú ani také chutné. Ten tuk z orechov keď zmrzne a rozmrzne je trochu cítiť.
frona
super nápad....aj ja mávam v mrazničke a zaberú mi koľkokrát aj celý šuflík....určite si takto oriešky uskladním
maarianna
ja som ich robila v mikrovlnke na 1,5 min. na najvyšší výkon otvorený pohár po vybratí zatvoriť otočiť hore dnom a nechať vychladnúť je to rýchlejšie ako v pare a viečka držia.Pohár je trošku orosený po zatvorení ale to nie je na závadu voda po ochladnutí zmizla.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
pred použitím ich jemne presuším v rúre a tým dostanú vynikajúcu chuť.
mojack
suhlasim s tebou maarianna, ja tiež orechy robim tak ako ty. Ale s tým rozdielom, že na 1,5- 2 minutky si nahrejem prázdne poháre. Potom už iba nasypem do teplých pohárov, zatvorím a otočím. Je to rýchlejšie.
evusik
tak toto nepoznám, ja tiež dávam orechy do mrazničky kde mi len miesto zaberajú.... bohužiaľ tohto roku nám naše dva orechy vymrzli tak nebude čo ani zavárať ani dávať do mrazáku... ale odložím do KK a na budúci rok sa hádam zadarí :-)
martamm
Aj ja zavaram, len pomaly nebude co, nemate dievcata kontakt na niekoho, kto predava vylupane orechy za prijatelnu cenu?
hubarka35
no takto orechy určite uskladnim ak budem mat vela-orech strom nemám,tak ja len kde sa dá chodim oberat a kde môžem....už nemám ani kusok orecha.....tento rok si ich nenechám ujst....bude dost orechov stromy su obsypané.....len nech ma nepredbehnu daky bezdaci-nevadilo by mi to-potom predaju a kupuju chlast...keby aspon chleba kupili za to....ale už moc pišem.....
sovka62
Aj ja som dostala recept na zavarenie v mikrovlnke, ale nemala som na čom vyskúšať. Na jeseň asi skúsim oba spôsoby, tvoj aj v mikrovlnke a uvidím. V každom prípade mi nebudú zavadzať v mrazničke ako doteraz.
anina43
ja tiež orechy sterilizujem a sú vynikajúce, zavarila som aj celý mak a tiež po otvorení bol výborný. Predvlani nám nekto odpílil zámok na pivnici a ukradol časť orechov i maku, našťastie nie všetky poháre. Tohto roku nebude čo zavárať, orechov nieto a mak asi nezoženiem. ak bude čo zavariť, vyskúšam sterilizovanie v mikrovlnke. dik za typ
maartina
...výborný tip, je to pre mňa úplná novinka ...ak bude tento rok čo sterilizovať, tak vyskúšam
tatranka
Ako rada by som uskladnila,zavarila,zamrazila a neviem čo ešte s orechmi urobila.Nemám čo zavárať.U nás už nevedia čo pýtať za orechy.
Takže môžem len konštatovať,že zavárať orechy sa u nás nebudú.No recept som si uložila na chvíle,ak sa situácia s orechami zmení.
tatranka
Ako rada by som zavarila,zamrazila uskladnila orechy,ale nemám aké.U nás už nevedia čo pýtať za orechy.Takže recept si ukladám na časy,keď tak budem môcť urobiť.
leninkq
Tak ich aj ja zaváram ale prosím recept na zavaranie v mikrovlnke.Ďakujem
dogagador
teda, toto by ma fakt nenapadlo. a to ked ich chces postruhat, take zavarane, su stale ako cerstve? teda cerstve/susene?
kata50
Keď tomu dobre rozumiem, tak orechy sa sterilizujú preto, aby ostali pevne vákuovo zatvorené. A tak sú chránené pred škodcami. Určite si zachovajú aj prvotnú čerstvosť. Je to výborný nápad. Nepoznala som ho - @matavarecha ďakujem :-))
evanaaa
Aninka43, ako zaváraš mak, tiež takto, napíš, prosím ťa. Ak bude lacný, kúpim a zavarím, ak by vydržal dlhšie.
ancicka
Ked som si kúpila viac orechov,tak som zavárala,ale teraz iba šupnem do mraziaka a ked potrebujem ,tak si iba odsypem.
mojack
tatranka, ale mne pod Tatrami aj orechy narastu:-))), zatial som nekupovala, mam pre seba dost, hoci menšie ale su to orechy...
A to ešte priamo pod Tatrami.
jerica
V dome máme miesta toľko že nepotrebujem uskladňovať na žiadny spôsob,orechy nechám v šupe , keď potrebujem vylúskam si toľko koľko treba,takto v šupe na suchom mieste vydržia dlhšie ako vylúpané , mám to odskúšané tak nemám problém s uskladnením.Tento rok nielenže naválalo marhúl ale máme našťastie v záhrade orechy , ukazuje sa že ich bude dosť.
Keď nie je miesto tak určite Tvoj spôsob uskladnenia orechov je celkom v pohode :-))
frezia68
Pre panelák veru dobrá rada,tiež mám len v mrazničke a hoci kupujem na trhu a tam sú nepravidelne a teraz ceny vysoké,na jeseň skúsim podľa Teba :-) ak budú.
sonijamt
ja si tiež orechy sterilizujem, ale už pomleté a mám ich takto pripravené rovno na pečenie:-) Po otvorení držím v chladničke
gubics
Fantastický nápad.Vo sne by ma nenapadlo orechy sterilizovať.Určite to vyskúšam, lebo v mrazničke mi zaberú zbytočne veľa miesta. Mám starú pani ktorá predáva vylúpane orechy 4 eura za kg.Aspoň v predchádzajúcich rokoch ich tak predávala,tak som od nej vždy nakúpila niekoľko kíl a "zašpájzovala" ich v mrazničke. Keď mám od vás takú fantastickú metódu na uskladnenie tak si budem môcť kúpiť viac nielen pre seba ale aj pre dcéru. Mi ich dávame aj psíkom ako odmenku, zbožňujú orechy.
Ešte by som sa chcela opýtať od "sonijamt" či pomleté orechy takýmto spôsobom odložené nedostanú nejakú nepríjemnú príchuť. Prosím , aby ste mi to potvrdili, lebo potom môžem časť odkladať aj pomleté.Ďakujem.
zvoncek
o tomto som nikdy nepočula, ako o sterilizovaní orechov(vlašských) či maku a ešte viac sa mi páči postup v mikrovlnke. ako dlho vydržia? do budúcej sezóny? ďakujem za radu, že po otvorení držať v chladničke.
Možné je to aj s inými orechami napr. lieskovce alebo arašidy?
terik
Je to výborný nápad, nikde som o tom nepočula. V záhrade máme orechy, ale čistíme ich len vtedy, keď potrebujem na koláč.
Ďakujem za nápad, ja ho hodnotím ako "nápad roka".
A už idem chystať manželovi orechy, na čistenie. ha ha
sonijamt
gubics, ja takto orechy sterilizujem už niekoľko rokov, zatiaľ som problémy nemala, dokonca som našla 2 fľaštičky zabudnuté spred 3 rokov a sú v poriadku:-) je s tým robota, ale pri pečení, už len otvorím, odvážim a ide sa na vec:-))))) dávam ich ale do malých fľaštičiek, aby s rýchlejšie minula po otvorení
jozka2
anina tvojho zldeja mi pripomenulo pribeh z jedneho ruskeh casopisu,ked dlho po vojne dostavali potraviny na listky a na chleba a vobec sa cakalo od 4 rana,konecne mama prisla domov aj s chlebikom,ktory nechalana stole,ked dotycny este chlapec prisel zo skoly a v idel,ze niekto prisiel do dmu a polovicku z ich biedneho pridelu zobral zhrozene zavolal, mamusa a ona mu nedala ani dopovedat,hned odpovedala vidis synku aki dobri ludia medzi nami ziju?I sxebe nakormili i nam nechali.
neposed
orechy mam odskusane, funguje to perfektne aj viac ako 1 rok, ale ten mak by aj mna zaujimaL, to nepoznam. receptik by potesil. Dakujem.
janara
..ja zaváram orechy v mikrovlnke, je to rýchle, spoľahlivé, vydržia...
kedysi som tiež zavárala ako je uvedené vyššie, ale mikrovlnka je šikovnejšia
Postup: do suchých pohárov dám orechy, otvorený pohár dám do mikrovlnky na najvyšší výkon (mám 750) na 1,5 min. Vyberiem, zaviečkujem a otočím hore dnom, nechávam aj pol dňa. Mierne orosenie pohárov, nech vás nevystraší, zmizne.
1x jansam
qaroh
Takto, na sucho, tzn. bez nálevu, som videl zavárať aj zeleninu na ČT, myslím, že to bola mrkva, petržlen atď.
qaroh
Takto, na sucho, tzn. bez nálevu, som videl zavárať aj zeleninu na ČT, myslím, že to bola mrkva, petržlen atď.
pusta
ja som orechy zamrazila, ani po viac ako roku sa nezmenila kvalita a ani chuť. sú vynikajúce a vždy čerstvé. ja tento spôsob sa mi ráta.
gitusa77
V min. roku som tiež som robila v mikrovlnke orechy ako bolo už uvedené vyššie. Ešte mám jeden pohár. Doteraz výborné. Kvôli uskladneniu v paneláku, je to super nápad. V mrazničke mi to tiež zaberalo miesta.
ebaka
tiež som nepoznala tieto spôsoby uskladnenia orechov,dík,....doba ide dopredu
jollyl
Tento sposob uskladnovania mam overeny uz asi 20 rokov, stalo sa, ze aj 4 rocny poharik sa nasiel a chut bola nezmenena. Mnoho znamych nechapalo ked som to niekde spomenula, ale po odskusani si pochvalovali... Tiez aj lieskovce, cele aj mlete. Mak kupujem po troske, takze nie vo vacsom mnozstve, ale uz som zasterilizovala mlety co zostal a pouzila na dalsi x, co som sa bala, aby nezhorkol. Tak hor sa do prace, tento rok uz mam uskladnenych 5 kg celych a 2 kg mletych v trojdecovych poharkoch.
libuna
Takto zaváram orechy už niekoľko rokov,predtým som ich mávala aj v mrazničke, ale vždy tam nie je toľko miesta a tak sterliizované poháre sa lepšie uskladnia.
dorotinka
takto to robím aj ja už dobrých 15 rokov a som spokojná, odporúčam každému, kto má väčšie množstvo orechov
daniellka
orechy vo vlastnej skrupine vydrzia aj dva roky bez zavarania... naco nadarmo nicit vitaminy a prospesne latky teplnou upravou??? a taketo orechy su fantasticke, ak su vopred namocene na par hodin vo vode..
evicka63
robila som minule a dnes, hoci je posledný deň v roku konečne som sa dostala aj k tomuto a tak sa už varia..... díky za dobrý nápad.... :)
marianne
idem to dnes skusit,mam 3kg vylupanych orechov a nechce sa mi to davit do mraziaku,vela miesta to zabera...dakujem
marianne
no aha tu su:-) takeho pol kilecka som nechala nezavareneho,idem robit grecku KARIDOPITTU.Tak uvidim,ak sa osvedcia,ostanem pri nich,lebo v mraziaku straslivo miesta zaberaju.Ja mam len taky malucky,troj-suflickovy:-))


jarka150
Vyskúšam na jeseň, keď zase kúpim 10 kg lúpaných orechov..........doteraz som vždy dala do mraziaka /mám 3 mraziaky - 380 l, 120 l a ešte pod chladničkou trojšuflíkový, takže miesta je až až...........:)
maren
Jarka, prosím Ťa, kde kupuješ orechy?
marika9
Ja poháre bez viečka dávam do mikrovlnky. Na každý pohár sa ráta 1,5 min. na plný výkon. Potom hneď zaviečkujem a otočím hore dnom. Minule som priniesla z pivnice 4-ročné a boli celkom ako čerstvé. Žiadne náznaky skladovania.
rose54
Já mám lepší nápad a zkušenosti se zavařením ořechů. Mnohem jednodušší. Naplňte zavařování láhev ořechy a bez víčka dejte do mikrovlnné trouby naplno na 1,5 min. Potom vyndat a zasroubovat. Otočit dnem vzhůru a nechat asi 15 min.pak obrátit a je hotovo. Zprvu bude láhev orosena ale to tak musí být. Takto zavařené ořechy mám již 4 roky a jsou jak čerstvé. Nezabírají místo v mrazáku a žádné dlouhé zavařování ve vodě a v páře.
haji
Právě jsem zavařila 6 malých skleniček jader ořechů, 1 malý pohár celých mandlí neloupaných a 2 malé poháry mandlí sekaných. Obvykle sklenice neobracím, tady ano, dodržela jsem postup.
lubo54
Robím to takto už roky...je to super návod...doporucujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia