Zavárané paradajky

Zavárané paradajky bez sterilizácie

Autor receptu: razomzastolom

Tento recept na zaváranie paradajok bez sterilizácie používam už viac, ako 10 rokov. Veľmi jednoduchý recept. Paradajky sú v jemnom sladko-kyslom náleve a sú veľmi lahodné.

20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Poháre na zaváranie umyť a vysušiť. Paradajky umyť a vložiť do zaváracích pohárov. Počet a podľa toho aj hmotnosť paradajok, ktoré je možné vložiť do pohárov, závisí od ich veľkosti. Preto sa v popise surovín uvádza len množstvo soli, cukru a octu na 1 liter vody.
  2. Príprava nálevu: Do 1 litra vody pridať soľ a cukor, priviesť do varu, miešať, kým sa cukor a soľ nerozpustí. Vypnúť ohrev, pridať ocot a dôkladne premiešať.
  3. Paradajky v pohári zaliať vriacou vodou a nechať pôsobiť 10 minút, potom vodu scediť. Tento proces zopakovať ešte raz.
  4. Paradajky zaliať vriacim nálevom a poháre tesne uzavrieť viečkami.
  5. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/ZtI10RflgWI