Zavárané feferónky
Zavárané feferónky

Zavárané feferónky plnené hrozienkami fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 3. septembra 2017
Zavárané feferónky plnené hrozienkami (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept mám od mužovej sestry. Ona ho robí už roky. Doniesla mi feferónky aj nálev, lebo sa jej minuli poháre. Milovníci štipľavého zbystrite Zobraziť celý popisTento recept mám od mužovej sestry. Ona ho robí už roky. Doniesla mi feferónky aj nálev, lebo sa jej minuli poháre. Milovníci štipľavého zbystrite pozornosť - toto je niečo pre Vás:-)

10 minút
na 90 °C

Suroviny

300 ml
300 ml
300 ml




Postup

  1. 1

    Feferónky som umyla, zrezala som stopku, pomocou malej čajovej lyžičky som vybrala semienka.

    Zavárané feferónky plnené hrozienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do feferónky som napchala sušené hrozienka.

    Zavárané feferónky plnené hrozienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplnené feferónky som ukladala do menších pohárov so širokým hrdlom. Zaliala som ich darovaným nálevom:-) Nálev sa pripraví prevarením 300 ml vody a 300 ml octu. Po odstavení sa pridá 300 ml medu. Mieša sa, kým sa med nerozpusí.

    Zavárané feferónky plnené hrozienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sterilizovať ich netreba dlho, len toľko, aby sa chytili viečka. Ja som poháre sterilizovala 10 minút. Poháre som dala do hrnca, nechala som zovrieť vodu, ktorá siahala asi do tretiny pohára. Potom som plameň stíšila a sterilizovala som ich 10 minút. Po tomto čase som poháre vybrala, otočila hore dnom a pridala som ich k paradajkovému pretlaku pod deku, kde som ich nechala vychladnúť.

    Zavárané feferónky plnené hrozienkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík. Robila si ho v rukaviciach?! haha
1x dosa
mitzy
No ale toto je aká kombinácia šmakovitá? :) pekné!
suzanna1904
Fiha velmi zaujimave. My milujeme stiplave tak vyskusam niekedy. Zaujimalo by ma ako tam chutia tie hrozienka
alena45
Zajtra idem robiť baranie rohy s hrozienkami, tento rok som nemala ani jeden koreň feferóniek. Takýto nálev ale nepoznám. Musí byť riadne silný, ako kyslý, tak aj sladký. Ukladám si recept pre budúcnosť.
patroveckypitrs
Ja plním feferóny syrom ( kravský sýr hruda). No s hrozienkami nepoznám, to môže byť fakt dobré. Mám rad takéto veci. Rc je už uložený pri prvej príležitosti bude spravený.
kimlo
Robil som takto alma papriku plnenú hrozienkami, tiež tam ide nálev z medu, octu a vody, ale v inom pomere. Otvor na paprike sa potom zapchal strúčikom cesnaku. Je to veľmi dobré.
babkamt
@Haji (3.9.2017 10:47)

Nie nerobila som v rukavičkách. No viem, prečo sa smeješ:-) Vlani som do čalamády obrala japaleno, ručne som ho krájala, rukami zamiešala do čalamády. Pol dňa mi horeli ruky. Mala som pocit, že mám v rukách napichané horúce ihličky. Chcela som si schladiť ruky so zmrznutým hráškom, no mala som pocit, že nie je dosť studený. Bola som natoľko zúfalá, že som volala do lekárne, či mi vie magistra niečo ponúknuť na zmiernenie pálenia. Vraj pomôže chladivý gél a studená voda.
1x haji
conscientia
@Babkamt Viem, o čom hovoríš. Minulý rok som dostala chuť na klasiš lečo a nemala som vlastné papriky, nuž som zašla na trh. Slečna ma neupozornila, že papriky sú pálivé. VEĽMI pálivé. Keďže som alergik a už v noci ma svrbeli oči (kosila som záhradu), raz, len raz som si ich pretrela prstami. Skončila som na očnej pohotovosti.
babkamt
@Mitzy (3.9.2017 11:19)

Už sa teším na ich vyskúšanie. Myslím si, že sa budú dať jesť, lebo zrniečka sú vonku.
babkamt
@Alena45 (3.9.2017 22:20)

Prezraď, aký dávaš nálev na baranie rohy s hrozienkami- Niekde som o tom čítala, no neuložila som si recept. Ja som tento rok plnila almu papriku kapustou.
babkamt
@Patroveckypitrs (4.9.2017 06:42)

Občas si kúpim v Lídli plnené feferónky so syrom. Manželovi chutia. Som rada, že recept vyskúšaš.
babkamt
@Kimlo (4.9.2017 07:33)

Tvoje vylepšenie s cesnakom posuniem švagrinke. Ty máš recept na nálev iný, som zvedavá aký. Napíšeš ho? Voľakedy dávno som zavárala aj cesnak, ale samostane. Pekný deň ti prajem.
conscientia
@Babkamt Prosím ťa, ako si zavárala ten cesnak? Mama ho má tento rok nadbytok. Ja som ho už párkrát skúšala naložiť do bylinkového oleja, no vždy mi začal kvasiť.

babkamt
@Conscientia (4.9.2017 08:23)

Ja som vtedy v podstate presedela väčšinu dňa pri studni. Púšťala som si na ruky studenú vodu. Na striedačku som chodila po dvore a mávala rukami, aby som si ich ochladila. Vnučka si myslela, že sa s ňou hrajem a vítam ju smiešnym pohybom rúk:-) Hoci sa vyhýbam lekárom, vtedy som bola ochotná nejakého navštíviť:-) Dúfam, že ti na pohotovosti pomohli. Asi nie sme samé. ktoré majú takúto skúsenosť s paprikou. Ja som po tejto skúsenosti obrala všetku feferónku. Zavolala som jednému známemu, o ktorom viem, že ich miluje a nasilu som mu dala dva košíky. Veľmi ich nechcel, vraj aj on má nasadené. Vravela som mu, nech ju vyskúša. Povedal, že ujde. No večer mi volal, že ho žena a deti vyhnali sušiť feferónky na balkón. Cez pootvorené dvere zapol sušičku.
conscientia
@Babkamt Rozosmiala si ma, no pravda je, že mne tiež vtedy do smiechu nebolo, skôr do plaču, čo bolo ešte horšie. U lekára mi pomohli mi, no slzy som si utierala asi dva dni. Samozrejme, že doma som dostala vynadané, vraj "stará koza, a nepozná štipľavú papriku!" Ibaže tá paprika nevoňala štipľavo a ja som ju neochutnala. Moja chyba, dnes už viem.

Pre pokoj v dome máme na záhrade malý kríček čili papričiek, no zásadne sa okolo neho motajú a oberajú len mama a brat. Tí si pokojne nakrájajú i baranie rohy, no mne už len pri ich oberaní ostávali na rukách červené fľaky. A sušičku som im rázne zatrhla.
babkamt
@Kimlo (4.9.2017 09:34)

Jéj, ty si ale rýchly. Skôr ako som sa ti poďakovala, som si oba recepty zapísala do písanky. Takže ti srdečne ďakujem:-)
kimlo
@Conscientia (4.9.2017 19:17)
Neviem, treba skúsiť, tento recept som si odpísal asi pred 20 rokmi z TV, robil ho tam Ivan Červenka, tak som ho vyskúšal, dobrá príloha k mäsu. To víno tam dáva takú špecifickú príchuť.. ale dobrú.
45678
@kimlo aj ja cesnak zatváram rovnako cca 20rokov,fakt pochúťka, akurat pridávam do nálevu o malú lyžičku sódy,vraj,,aby cesnak zostal biely
@babkamat ďakujem za pripomenutie receptu, dávno som nerobila,ale určite zasa túto maškrtu urobím.
babkamt
@45678 (4.9.2017 20:05)
V komentároch sa dajú nájsť dobré rady na vylepšenie. O pridaní jedlej sódy do nálevu počujem prvý krát. Myslíš, že by to fungovalo aj pri zaváranom karfiole alebo čalamáde? Nemáš s tým skúsenosť?
zdezda
Jejda, toto musím vyskúšať, všetko na to mám. Páčí sa mi tvoj rcp.
45678
@Babkamt (5.9.2017 09:09)

Ano davam aj do karfiolu,cibulky,prosto vsade,kde chcem aby zostala zelenina nesfarbena.Doteraz mi to funguje,vsak vyskusaj na par ks.,nebola by som rada,aby si bola sklamana:-)
babkamt
@Zdezda (5.9.2017 22:37)

Takže ti nič nebráni recept vyskúšať, keď máš všetky potrebné suroviny doma:-)
@45678 vyskúšam. Verím ti, ak tvrdíš, že to funguje. Ďakujem za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia