Foto: tatranka
Mala by som svoju zaváranú cviklu pomenovať,zaváraný chren s cviklou.Preto že ho pridávam hodne.Máme ho v cvikly veľmi radi.Manžel sa o tento artikel postará Zobraziť celý popisMala by som svoju zaváranú cviklu pomenovať,zaváraný chren s cviklou.Preto že ho pridávam hodne.Máme ho v cvikly veľmi radi.Manžel sa o tento artikel postará až do finálnej úpravy.Od nakopania,očistenia,až po nastrúhanie.Dobre sa mi vyplače na celý rok.Asi preto je tá cvikla taká ohromná lebo je skropená slzami. Manžel sa potom už celý rok na mňa len usmieva.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Cviklu umyjem.A dám variť do mäkka.Trvá to asi dve hodinky.medzi tým si pripravím nálev z vody,cukru,octu a soli. Po dovarení a zmäknutí cvikli,ju nechám trochu ochladiť a ošúpem z vrchnej kože.Ide to ľahko.Takto pripravenú cviklu pokrájam na štvťky.
-
2
Pokrájanú cviklu meliem v mojom robote,na strúhadle na obrázku.Na drobno.Postrúhanú cviklu dám do hrnca a zalejem pripraveným uvareným nálevom.Tiež potom pridám razcu.Takto cviklu nechám zvrieť. Medzi tým už môj kuchtík /manžel je na balkóne pripravený mi nastrúhať chren./
-
3
Je ho hodne,ale on pracuje a plače usilovne.Ja ho prídem poľutovať a pochváliť,ako mu to výborne ide. Postrúhaný chren vmiešam už do odstavenej cvikly,aby tuhosť chrenu sa neodparila.Dobre premiešam a v tomto čase je už do plaču aj mne.Chren sa vznáša v celej kuchyni. Takto viac po pamäti ,začínam plniť poháre.
-
4
Naplnené poháre,uzavriem a dám sterilizovať na 30 minút na 160 stupňov.Sterilizujem v elektrickej rúre na plechu s vodou. Po sterilizácii poháre nechám vonku postáť asi päť minút a tak ich poprevraciam na utierku,aby som videla,či niektorý netečie..Chrenu bolo dosť,tak sa ušlo za pohárik čistého.Chutná a zdravá pochutina.
-
5
A tu už chutné rizoto, s chutnou cviklou, na šalátovom liste.
Tento rok žial musím cviklu kúpiť a urobiť,lebo môj hríbový boršč by bez mojej cvikle nemohol ísť na tenier.
@skadkacokoladka ver,že to nebolo tým chrénom,že sa ti cvikla pokazila.Je nutné ju vysterilizovať!
@medobn íček na manžela sa naozaj nemôžem sťažovať.Je to môj kuchtík a zásobovač.
@akeber ver,že aj ja najneradšej zaváram cviklu.Mávam vždy obavu,aby som si niektoré pekné veci nepofarbila.preto robím vždy opatrenia a kuchyňa je úplne iná ako bežne.
@dnculka , áno recept je jednoduchý a veľmi chutný.
a cvikla je super, že nestráca vitamíny, alebo aj keď sa zavarí, ešte je ich tam úplne veľa.
a chren občas strúham na balkóne - skoro vôbec neplačem
tvoj recept je krásne, precízne spracovaný :-)
zo sladkokyslej zavarenej cvikly mozes upiect fajnove kolace...
par receptov je uz na Vareche.
Tiež som niekedy robievala cviklu na viac spôsobov.Dokonca som ju aj ozdobne vykrajovala.No teraz,keď nám s manželom roky pribúdajú,zvykli sme si na túto jemne nastrúhanú.
@kuchticka ak by som toľko chrenu mala strúhať ja veru by tam nebol.Preto manžel si vzal túto úlohu za povinnosť.No urobí to rád.
@babav hneď idem nakuknúť na koláče z cvikly.Ja ju síce kupujem,ale zo zvedavosti by som skúsila.
@palokuchki tebe želám,aby sa ti podarilo pre manžela ten chren zohnať.
Takže zostalo len na manuálnom strúhaní.
To si nevieme uľahčiť.No manžel to zvláda výborne.Berie okuliare na potápanie /tesniace / takže aspoň oči neslzia.A osvedčilo sa nám aj to jemné strúhanie.Chren vnikne do cvikle a je naozaj výborná.
@nadia56 som rada,že sa ti moje recepty páčia.Ďakujem.
@tizian1cat moja nebohá svokra u mňa v posledných chvíľach svojho života,nechcela už nič jesť,len si vždy pýtala mištičku cvikle.To jediné jej chutilo.Nepriali si k nej celkom nič.
pečeň s tarhoňou si bez cvikly neviem predstaviť :-)
@zdezda ďakujem za pochvalu ku komentáru k mojej cvikle.No len takto je ten recept kompletný.Preto že aj tie slzy patria k nemu.
Tento rok sa cvikli darilo, tak ešte jej mám v zemi dosť, odložím na neskôr, možno navarím sirup, údajne je veľmi zdravý, pohľadám potom dobrý recept na Vareche, ale ak máš Ty podsuň doVarechy, zdravím.
Takto je výborná s kopou chrenu a aj zdravá.
Musela som sa pousmiať na tej vete,že ste už všetci na koniec videli tmavo-bordovo.Hlavne,že pomáhala mamke.
No on má rád veľa chrenu,takže,je to jeho práca.On sa ani nebráni.
Keď som sa starala v posledných chvíľkach o svokru,/manželovú mamku/,takáto chrenová cvikla bola jej liekom.Nič iné nám už nechcela.Lekár mi tvrdil,že jej dobre robí na zažívanie.
Svokra nám už dávno odišla,ale my sme svoju receptúru nezmenili a veľmi chutí aj nám.
Cviklu nikdy nezaváram. Keď dostanem kúpiť na jeseň alebo v zime cviklu (trh alebo Kaufland), súčasne si kúpim aj chren na trhu (v Kauflande dostať kúpiť chren šľachtený, maďarský) spravím 1 várku asi z 1 kg cvikle a uložím do chladničky tie 2-3 ks pohárov bez sterilizácie, len prikryté s viečkom. Keďže to obsahuje aj chren, zaručene sa takáto cvikla nikdy nepokazí. Chren konzervuje.