Foto: yanah
Inšpiráciu (čo sa vzhľadu týka) na túto moju kokosovú chalúpku, som našla na inej stránke s receptami (autorka uviedla ako pôvodný zdroj jej receptu Zobraziť celý popisInšpiráciu (čo sa vzhľadu týka) na túto moju kokosovú chalúpku, som našla na inej stránke s receptami (autorka uviedla ako pôvodný zdroj jej receptu časopis Katarínka). Ale ja som si moju chalúpku urobila úplne inak, po svojom. Jednoduchšie a rýchlejšie a s ovocím. Chalúpku som si poskladala z dvoch mojich overených receptov, použila som obyčajný recept na piškótový korpus a môj obľúbený recept na rýchlokrém.
porcií
na 160 - 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
125 g |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
175 g |
|
6 g (1/2 bal.) |
|
Krém: | |
200 - 250 ml |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 - 2 lyžice |
|
podľa chuti |
|
Ďalšie suroviny: | |
2 |
|
|
|
1 |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny:
-
2
Zabudla som na kokos a banány :)
-
3
Najskôr si upečiem piškótový korpus. Ja som piekla v hranatej chlebíkovej forme 10x30cm. Formu si vymažem nahrubo stuhnutým maslom (ako keď robím bábovku) a vysypem hrubou múkou (môžete aj kokosom).
-
4
Celé vajcia vyšlahám s cukrom do peny a postupne zašlahám olej a mlieko (vodu), nakoniec krátko zašlahám múku s práškom do pečiva.
-
5
Cesto nalejem do formy a upečiem. Piekla som na cca 160 - 170° asi 35-40 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Treba ho piecť skôr ako bábovku, pri nižšej teplote ako bežný piškótový korpus. Kontrolujem ho pre istotu vpichnutím špajdle, či je prepečený aj v strede (môžete si upiecť aj iný, svoj obľúbený korpus).
-
6
Upečený korpus vyberiem, vyklopím z formy a položím hore dnom na pracovnú dosku, aby sa vypuklý vrch trochu vyrovnal a nechám ho vychladnúť. Do vychladnutého si presne do stredu napichám ihly na grilovanie, ktoré mi pomôžu pri vykrajovaní striešky.
-
7
Potom ostrým nožom opatrne vykrojím po celej dlžke trojuholník. Zapichnuté ihlice na grilovanie ma zastavia, aby som nezakrojila viac ako treba. Nesmiete krájať až dole, odspodu musí zostať cca 3/4 - 1cm korpusu, inak sa vám to rozpadne.
-
8
Takto by mal vyzerať vykrojený trojuholník.
-
9
Urobíme si krém:
-
10
Všetky suroviny dôkladne vyšlahám na hladký krém. Nemusíte ani dlho šlahať, krém rýchlo zhustne. Rum môžete dať aj tmavý, ak nechcete dať kvôli deťom rum, nahraďte ho mliekom. Ak by sa vám krém zdal hustý prilejte trochu mlieka. Mlieko pridávajte opatrne po lyžiciach, aby ste krém nemali zase riedky. Ak použijete obidve smotany s obsahom 250ml, mlieko nebudete ani potrebovať. S cukrom tiež opatrne, puding je už osladený.
-
11
Chalúpku naplníme: Vykrojené hrany natriem na tenko džemom, dám trochu krému a do krému vtlačím banán.
-
12
Banán zakryjem krémom a uhladím.
-
13
Položím vykrojený trojuholník špicom hore (urobím striešku) a pritlačím.
-
14
Celý domček ponatieram zvyšným krémom, je to trochu piplačka.
-
15
A posypem kokosom.
-
16
Zapichnem škoricu ako komín. Pomocou dlhého noža prenesiem na podnos a dám do chladničky dobre stuhnúť.
-
17
Hotovo. Krém môžete použiť aj iný (akýkoľvek svoj obľúbený napr. tvarohový alebo pudingovo-maslový), hlavne aby bol biely :)
-
18
A takto vyzerá chalúpka na reze. Vzhľadom na smotanový nevarený krém a banány, zákusok nie je vhodný na dlhé skladovanie.
@3sandra3 ... to vykrojenie trojuholníka vôbec nie je také ťažké, ako sa zdá ... treba len poriadne dlhý a ostrý nož (je na foto č.8) ...
... takúto chalúpku si môžete poskladať aj zo svojich obľúbených a overených receptov ... napríklad korpus si urobíte nejaký svoj orechový alebo kakaový a krém môže byť aj tvarohový, vanilkový (hlavne, aby bol biely) ... a vždy budete svoju originálnu chalúpku s inou chuťou :)
@evanaaa ... namiesto kovových ihiel na grilovanie sa dajú použiť napríklad aj drevené "špajdle" :)
@tinca ... je tu každý týždeň veľa pekných receptov a všetky fotorecepty majú rovnakú šancu (aspoň si myslím) ... :))
@1956 a ďalší ... to vykrojenie trojuholníka nie je až také zložité, ak nemáte taký dlhý nôž skúste si ho nakrojiť z obidvoch strán :)
@miskam ... krém si môžeš dať aký len chceš, ja som si tiež pôvodný recept upravila tak, že s originálom má spoločný len ten komín so škorice :))
@babinka ... ďakujem, táto chalúpka bola tiež narodeninová (dcérka má narodeniny v decembri) ... :))
@14615 ... pokojne vyskúšaj :)
@edinka ... ďakujem za pekný komentár, som veľmi rada, že vám zákusok chutil :) ... s tou sviečkou namiesto komína je to tiež super nápad! - určite použijem :)