Tento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte Zobraziť celý popisTento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte v drevenici po ruke klasický sporheľt, s dobrým ťahom a silno rozžeravený voňavým, praskajúcim drevom, tak neodoláte.....Musíte mu niečo "ponúknuť" na spoločnú kreatívnu kulinársku tvorbu. Dodá arómu a chuť prchavých živicových a miazgových molekúl dreva. To žiaden iný sort ohrevu ponúknuť nevie. Navyše je aj najzdravší, telu najbližší.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks menší |
|
100 g čerstvá |
|
1 ks stredne veľký |
|
1 ks väčšia |
|
kúsok |
|
2/3 kelímka |
|
60 g |
|
1 ks |
|
kúsok |
|
1/3 KL |
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
zemiak uveríme v šupe, ošúpeme, hlivu o osolenej vode cca 30 minút, patizón varíme v šupe asi 10 minút.
- 2
Zemiak a patizón nakrájame na kocky, hlivu a papriku na úzke pásiky.
- 3
Na dno kameninového pekáčika uložíme plátky masla a postupne ukladáme vrstvy zemiakov, patizónu, papriky a hlivy. Osolíme a okoreníme bazalkou i grilovacím korením.
- 4
Ešte raz všetko zopakujeme. Vrch naukladanej zeleniny posypeme na malé kocky nakrájanou slaninou.
- 5
Jogurt dobre vymiešame s bryndzou a vajíčkom a touto masou zalejeme zmes zeleniny.
- 6
Dáme zapiecť približne na 10-15 minút, najlepšie do sporáka vykurovaného drevom
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu