Zapekaný patizón Oravienka

nonna - fotkanonna, 15. novembra 2012

Tento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte Zobraziť celý popisTento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte v drevenici po ruke klasický sporheľt, s dobrým ťahom a silno rozžeravený voňavým, praskajúcim drevom, tak neodoláte.....Musíte mu niečo "ponúknuť" na spoločnú kreatívnu kulinársku tvorbu. Dodá arómu a chuť prchavých živicových a miazgových molekúl dreva. To žiaden iný sort ohrevu ponúknuť nevie. Navyše je aj najzdravší, telu najbližší.

2
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks menší
100 g čerstvá
1 ks stredne veľký
1 ks väčšia
kúsok
2/3 kelímka
60 g
1 ks
kúsok
1/3 KL
1 ČL




Postup

  1. 1

    zemiak uveríme v šupe, ošúpeme, hlivu o osolenej vode cca 30 minút, patizón varíme v šupe asi 10 minút.

  2. 2

    Zemiak a patizón nakrájame na kocky, hlivu a papriku na úzke pásiky.

  3. 3

    Na dno kameninového pekáčika uložíme plátky masla a postupne ukladáme vrstvy zemiakov, patizónu, papriky a hlivy. Osolíme a okoreníme bazalkou i grilovacím korením.

  4. 4

    Ešte raz všetko zopakujeme. Vrch naukladanej zeleniny posypeme na malé kocky nakrájanou slaninou.

  5. 5

    Jogurt dobre vymiešame s bryndzou a vajíčkom a touto masou zalejeme zmes zeleniny.

  6. 6

    Dáme zapiecť približne na 10-15 minút, najlepšie do sporáka vykurovaného drevom

Diskusia k receptu

sovka62
Sporák zatiaľ nemám, v budúcej kuchyni zatiaľ tvoria remeselníci, ale bude, najneskôr na jar, tak už sa teším.
iva63
milá@nonna ,nakoľko ja mám v letnej kuchyni ten šporheltík menom Herkules ( a nedala by som ho v zime za nič na svete)...tak ja vyskúšam tvoj receptík, páči sa mi a dám ti vedieť...-:)
nonna
@sovka62 - výborne a veľmi, ale dobroprajne Ti ho závidím. Uži si ho naplno. I keď ešte lepšia by bola taká murovaná pec, kde by sa dal napiecť nielen vynikoš chlebík, ale aj sa na nej vyváľať. @iva63 - milá moja Varecháčková kamoška, tak to aj Tebe naozaj závidím, ale opäť len a len v dobrom. A som rada, že sa Ti moja ďalšia "mišungovina" páči. Bolo to príma a nie je to ťažké. Daj vedieť, budem s napätím očakávať Tvoj reálny posudok. Želám Vám obom radosťou ku kulinárčeniu naplnený blížiaci sa víkend.
nonna
@elix ír - dííííííííííííííííííííííííík! Aj Tvoje kreácie sú mňam a informáciami interesnými plné. Príjemnopokojnú nôcku do Berlína!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia