Zapekaný patizón Oravienka

Autor receptu: nonna

Tento patizón s hlivou a ďalšou zeleninou som "vykoumala" priamo v Zázrivej, nádhernom našom oravskom sídle a mocne inšpiratívnom aj pre kulinárstvo. Ak máte v drevenici po ruke klasický sporheľt, s dobrým ťahom a silno rozžeravený voňavým, praskajúcim drevom, tak neodoláte.....Musíte mu niečo "ponúknuť" na spoločnú kreatívnu kulinársku tvorbu. Dodá arómu a chuť prchavých živicových a miazgových molekúl dreva. To žiaden iný sort ohrevu ponúknuť nevie. Navyše je aj najzdravší, telu najbližší.

2
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zemiak uveríme v šupe, ošúpeme, hlivu o osolenej vode cca 30 minút, patizón varíme v šupe asi 10 minút.
  2. Zemiak a patizón nakrájame na kocky, hlivu a papriku na úzke pásiky.
  3. Na dno kameninového pekáčika uložíme plátky masla a postupne ukladáme vrstvy zemiakov, patizónu, papriky a hlivy. Osolíme a okoreníme bazalkou i grilovacím korením.
  4. Ešte raz všetko zopakujeme. Vrch naukladanej zeleniny posypeme na malé kocky nakrájanou slaninou.
  5. Jogurt dobre vymiešame s bryndzou a vajíčkom a touto masou zalejeme zmes zeleniny.
  6. Dáme zapiecť približne na 10-15 minút, najlepšie do sporáka vykurovaného drevom