Foto: soncya
Ľahké a rýchle jedlo, vhodné najmä na tieto horúce dni.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Karfiol si dáme do osolenej studenej vody a po zovretí ho necháme 5 minút variť.
- 2
Do kastrólika si dáme olej, maslo a po zahriatí pridáme hladkú múku a spravíme voňavú zápražku. Keď je opražená vlejeme do nej hrnček vlažnej vody v ktorej sme rozmrvili kocku bujónu a hrnček mlieka. Necháme prejsť varom, mlieko máme stále po ruke, riedime s ním bešamel, musí byť redší. Keď je povarený, pridáme soľ, čierne mleté korenie, pretlačený strúčik cesnaku a trojuholníček syra, ktorý roztopíme v bešameli.
- 3
Do zapekacej misy, ktorú sme vymazali maslom poukladáme predvarený karfiol rozobratý na ružičky, prelejeme bešamelom a posypeme postrúhaným parmezánom. Dáme upiecť na 25 minút na 180 stupňov s ohrevom hore aj dole. Podávame s uvarenými novými zemiačikmi. Dobrú chuť vám prajem.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja viem že na slovensku sa aj sektu zo serede hovorí šampanské, čo nie je. Ten parmezán si naozaj skombinovala s nejakým taveným syrom, ak áno je to niečo podobné ako keď niekto jeden z mála slovenských klenotov Tokajské víno mieša s Vineou.
Bešamel je Bešamel a základný spôsob jeho prípravy je daný
www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-det...
davnejsie uz tu bola tu velka debata o tom, ze ked sa pouzije zauzivany ci presny "Gastronomicky" nazov v recepte ci v nazve jedla, mal by sa zachovat TEN original.
Ak nie, uz to nie je ako nazov zavadza, ale uprava jednotlivca, ktory recept uverejnuje.
prosim, vezmi bez urazky!
Uz prave varim karfiol ;-)....
cs.wikipedia.org/wiki/Be%C5%A1amelov%C3%A1_om%C3%A1%C4%8...